Το πρώτο 3D-printed ταχύπλοο του πλανήτη

Projects όπως το Mambo μπορεί να είναι το μέλλον της ναυπηγικής.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 04 Δεκεμβρίου 2020

Ονομάζεται Mambo, είναι το πρώτο ταχύπλοο σκάφος που δημιουργήθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι προσπάθειες όπως αυτή μπορεί να αλλάξουν το μέλλον του boat building. Για την κατασκευή του "ευθύνεται" η ιταλική εταιρεία Moi Composites, που θεωρεί πως φέρνει την επανάσταση όσον αφορά τη δημιουργία μικρών σκαφών.

Πριν μερικές εβδομάδες, στο International Boat Show της Γένοβας, άπαντες εντυπωσιάστηκαν από το μήκους 6,5 μέτρων σκάφος Mambo, το οποίο "γεννήθηκε" σχεδόν χωρίς εργαλεία και ανθρώπινη προσπάθεια μέσω μία συνεχούς διαδικασίας κατασκευής ινών. Χρειάστηκαν ένας υπολογιστής και ένας 3D εκτυπωτής που αξιοποίησαν μεμονωμένα στρώματα σύνθετων υλικών μέσω επεξεργασίας με λέιζερ.

"Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα φέρει επανάσταση στην παραγωγή σκαφών επειδή όχι μόνο εξαλείφει την ανάγκη για εργαλεία αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μοναδικά σχήματα που είναι αδύνατο να επιτευχθούν με τα παραδοσιακά καλούπια" αναφέρει ο  Gabriele Natale, CEO της Moi Composites.

Το Mambo είναι εξοπλισμένο με μία ηλεκτρική μηχανή που του δίνει τη δυνατότητα να πλέει μέχρι και με 26 κόμβους, με τον Natale να τονίζει πως ήδη οι άνθρωποί του δουλεύουν πάνω σε κάποιες βελτιώσεις ώστε σύντομα να μπορεί να πιάσει τους 30 κόμβους.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία