Αν υπάρχουν εξωγήινοι, είναι εκεί έξω και μας ψάχνουν

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μας βρουν εκείνοι πριν τους ανακαλύψουμε εμείς; Νέες έρευνες ρίχνουν φως στο ερώτημα.

Αναζητούμε σημάδια ζωής από ξένα όντα. Αυτό το κάναμε πάντα. Σκέψου για παράδειγμα το project SETI. Τι γίνεται όμως αν είναι τελικά οι εξωγήινοι εκείνοι που μας ψάχνουν; Εάν, πράγματι, υπάρχουν περισσότερα από χίλια ηλιακά συστήματα σε γαλαξίες πολύ μακριά -αλλά όχι και τόσο μακριά- από εδώ, όπως αναφέρουν πρόσφατες μελέτες από τα Πανεπιστήμια Cornell και Lehigh, μήπως θα μπορούσαν να είναι εκείνοι που θα κάνουν την πρώτη επαφή; Σύμφωνα με την έρευνα του πρώτου πανεπιστημίου, μάλιστα, αυτά τα χίλια αστέρια βρίσκονται σε απόσταση 300 εκ. ετών φωτός από τη Γη και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν αμέτρητο αριθμό εξωπλανητών. Οι δυνατότητες είναι άπειρες και οι πιθανότητες μεγάλες.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται φωτομετρική μέθοδος για να "κυνηγήσουν" εξωπλανήτες. Ο σύντομος κυματισμός στη φωτεινότητα της Γης που προκαλείται από έναν πλανήτη ανιχνεύεται από συστήματα όπως το Tess, το Transiting Exoplanet Survey Satellite που κυκλοφόρησε το 2018, ένα διαστημικό τηλεσκόπιο σχεδιασμένο ως μέρος του προγράμματος NASA Explorer, του οποίου η αποστολή είναι ακριβώς αυτή: η αναζήτηση εξωπλανητών.

Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω

Αν υπάρχουν εξωγήινοι, είναι εκεί έξω και μας ψάχνουνNASA

Υπάρχουν όμως και τα διαστημικά τηλεσκόπια Kepler, Hubble και γήινα παρατηρητήρια όπως το Extremely Large Telescope (ELT) στη Χιλή. Παρ' όλα αυτά, η περιστροφή μεταξύ πιθανών υποψηφίων και πραγματικών εξωπλανητών δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι διαστημικές υπηρεσίες ζητούν βοήθεια ακόμη και από ενθουσιώδεις ερασιτέχνες. "Μόνο ένα μικρό κλάσμα των εξωπλανητών ευθυγραμμίζεται με την οπτική μας επαφή" εξηγεί ο αστροφυσικός Joshua Pepper. "Αλλά τα χιλιάδες αστέρια που εντοπίσαμε στη μελέτη μας μπορούν να δουν τη Γη να περνά μπροστά από τον Ήλιο, κάτι που θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή τους(σ.σ: των πιθανών εξωγήινων)".


"Αν ψάχνουμε για νοήμονα ζωή στο σύμπαν, μπορεί να είναι εκείνη που θα μας βρει και ίσως θελήσει να έρθει σε επαφή", δήλωσε η Lisa Kaltenegger, Αυστριακός αστρονόμος στο Ινστιτούτο Carl Sagan του Πανεπιστημίου Cornell.


Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει σημαντικές πληροφορίες για τη σύνθεση και την ατμόσφαιρα πολλών από αυτούς τους εξωπλανήτες, προσδιορίζοντας για παράδειγμα σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως αυτή του K2-18b, που ανακαλύφθηκε το 2015 από το Kepler, ο οποίος θα φιλοξενούσε πιθανό νερό σε υγρή μορφή τόσο στην επιφάνεια όσο και στην ατμόσφαιρα με τη μορφή υδρατμών) τις συνθήκες που επικρατούν και εγείροντας και πάλι το ζήτημα της πιθανής κατοίκησής τους.

Όπως διαβάζουμε στο Popular Mechanics, η έρευνα, εν τέλει, θέτει ένα ερώτημα που συνορεύει με την επιστημονική φαντασία: Αν κάποιος από αυτούς τους εξωπλανήτες γύρω από αυτά τα αστέρια φιλοξενούσε έναν προηγμένο πολιτισμό που, όπως εμείς, παρατηρεί το σύμπαν με αρκετά εξελιγμένα όργανα για την αναζήτηση σημείων ζωής, υπάρχει μια πιθανότητα τα τηλεσκόπια τους να σκοντάψουν στον πλανήτη μας και να ανιχνεύσουν τα χημικά ίχνη της ζωής στην ατμόσφαιρά μας;

Αν υπάρχουν εξωγήινοι, είναι εκεί έξω και μας ψάχνουνNASA

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κοστίζει σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα είναι μάλλον πεπεισμένοι για αυτό, καθώς χιλιάδες ηλιακά συστήματα είναι τοποθετημένα σε "άμεση οπτική γωνία για να παρατηρήσουν τις βιολογικές ιδιότητες της Γης από πολύ μακριά" και έχουν αξιοποιήσει δεδομένα από την Tess και τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Gaia, δημοσιεύοντας τη λίστα στο τεύχος Οκτωβρίου του "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

"Αν ψάχνουμε για νοήμονα ζωή στο σύμπαν, μπορεί να είναι εκείνη που θα μας βρει και ίσως θελήσει να έρθει σε επαφή", δήλωσε η Lisa Kaltenegger, Αυστριακός αστρονόμος στο Ινστιτούτο Carl Sagan του Πανεπιστημίου Cornell. Όσο για τον τελευταίο τεχνολογικό σύμμαχό μας στο "κυνήγι" εξωπλανητών; Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ένα διαστημικό τηλεσκόπιο υπέρυθρων που κοστίζει σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια και ολοκληρώθηκε πέρυσι. Ίσως, αυτό δώσει τη λύση: Να βρούμε πρώτα εμείς τους εξωγήινους πριν μας βρουν εκείνοι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό είναι το πιο στενό σπίτι του κόσμου

Αν είσαι κλειστοφοβικός, προφανώς δε θα σου αρέσει καθόλου το σχέδιο αυτό.

Γραφει Γιαννης Σπανος

30 τρόφιμα που πρέπει να αποφύγεις οπωσδήποτε αν θες να είσαι υγιής

Επιστήμονες ζήτησαν την εφαρμογή σήμανσης στα βλαβερά τρόφιμα, όπως γίνεται με τα προϊόντα καπνού.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένας τύπος αποφάσισε να φορέσει το Apple Vision Pro στον γάμο του

Όταν ήμασταν μικροί κοιμόμασταν αγκαλιά με τα αγαπημένα μας δώρα. Κάποιοι, μάλλον το κάνουν ακόμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Nunchi, το κορεάτικο μυστικό της επιτυχίας

Το κλειδί για να μπορέσεις να βρεις την ευτυχία, αλλά και να νικήσεις το κοινωνικό άγχος.

Γραφει Παυλος Κρουστης