Τι ακριβώς συνέβη με τη Google

Ακόμα και οι τεχνολογικοί γίγαντες μπορούν να βγουν εκτός μάχης καμιά φορά.

Πανικός. Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τι επικράτησε χθες στο παγκόσμιο ίντερνετ. Μετά τα πρόσφατα προβλήματα του messenger στο Facebook, όπου εκατομμύρια χρήστες που βρίσκονταν σε καραντίνα ένιωσαν να τους κόβεται η τελευταία δίοδος επικοινωνίας με φίλους/γνωστούς/συνεργάτες, ήρθε και η σειρά της Google για να προκαλέσεις κρίσεις άγχους σε CEOs, απλούς εργαζομένους αλλά και πολίτες που ήθελαν απλά να τσεκάρουν τα emails τους.

Ο τεχνολογικός κολοσσός χαρακτήρισε το συμβάν ως ένα "εσωτερικό πρόβλημα αποθηκευτικού χώρου" που προκάλεσε δυσκολίες στους χρήστες, αφού για όχι περισσότερα από 45 λεπτά σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να μπει στον λογαριασμό του. Εκτός από τα emails, Google Sheets, Google Slides, Google Chat, Google Calendar και Google Forms έκαναν "απεργία". Αντίστοιχα, μεγάλες δυσκολίες υπήρξαν σε Google Drive και Android Play Store, όπως και στου YouTube, μιας και η πιο διάσημη βίντεο πλατφόρμα του πλανήτη ανήκει από το 2006 στην εταιρεία από το Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας.

Μάλιστα, για κάποιος ανθρώπους που έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε smart homes, το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αφού ηχεία, συναγερμοί, θερμοστάτες και διάφορες άλλες συσκευές που είναι άμεσα συνδεδεμένες έπαψαν να λειτουργούν. Όσο, λοιπόν, ο κόσμος ζούσε ένα παγκόσμιο black down της Google (στο site downdetector μπορείς να δεις τι ακριβώς συνέβη και πού), η τελευταία δε φαινόταν διατεθειμένοι να δώσει εξηγήσεις. Τα δικά της social media κρατούσαν σιγή ιχθύος. Την ύποπτη, βέβαια, σιωπή έσπαγαν τα hashtags που πλημμύριζαν τους διαδρόμους του Twitter: #gmaildown, #googledown, #youtubedown.

Τελικά, το μόνο πράγμα που έμεινε όρθιο, εκείνα τα 45 δραματικά λεπτά που διήρκεσε το πρόβλημα της Google, ήταν η μηχανή αναζήτησης. Γιατί κάποιες σταθερές δεν αλλάζουν ποτέ. Άλλωστε, δεν έχει δικαίωμα ένας τεχνολογικός γίγαντας για να βγει κάποια στιγμή εκτός μάχης κρατώντας όμως το πιο δυνατό τους χαρτί ενεργό;Το να περιμένουμε ότι όλα θα λειτουργούν ρολόι με τους κολοσσούς της τεχνολογίας είναι ουτοπικό. Είναι λογικό και αναμενόμενο κάποιες στιγμές να "πέφτει το ρεύμα".

Google, we have a problem

Το πρόβλημα δεν είναι η λιγότερη από μία ώρα που ζήσαμε χωρίς την Google - αν και ο πανικός που δημιουργείται κάθε φορά που η τελευταία ή το Facebook "κρασάρουν" θα πρέπει να μας προβληματίσει. Τελικά, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι εκείνο που σημείωσε ο ειδικός σε θέματα διαδικτυακής ασφαλείας Will Geddes, μιλώντας στο Sky News και αναφερόμενους σε επιτήδειους hackers: "Ένας θεός μόνο γνωρίζει τι data μπορεί να έχουν κλαπεί. Μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει στοιχεία για να χακάρουν emails, να κάνουν σαμποτάζ σε συγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς. Ίσως, έχουν αποκτήσει πληροφορίες τις οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως "ομήρους" ζητώντας λύτρα".


Η Google καλό θα ήταν να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τι ακριβώς έγινε, ώστε να μη δημιουργούνται σκιές και πιθανά fake news.


Μάλιστα, λιγότερο ψύχραιμες δημοσιογραφικές τοποθετήσεις, όπως αυτές της βρετανικής Express, κάνουν λόγο για την "11η Σεπτεμβρίου" των hackers. Αν τώρα κάποιος χθες δέχθηκε μηνύματα ότι προσπαθούν να μπουν στον λογαριασμό του -όπως συνέβη στην περίπτωση του γράφοντα- είναι πολύ εύκολο να πειστεί πως όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ιντερνετικής ασφάλειας.

Η Google καλό θα ήταν να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τι ακριβώς έγινε, ώστε να μη δημιουργούνται σκιές και πιθανά fake news. Δεν βρισκόμαστε πια στις αρχές των 00s όπου emails είχαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Τώρα, είμαστε όλοι δικτυωμένοι - το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι τα αυτοκίνητα SDV;

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Γραφει TopGear

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.

Νίκος Παππάς - Βαγγέλης Περρής, ένα ακόμη αχρείαστο beef

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

Το Dragon's Dogma 2 είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2024

Δοκιμάσαμε το νέο action RPG της Capcom και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς μπορείς να 'ξαναβαφτίσεις' το iPhone σου

Μέσα σε μόλις ένα λεπτό μπορείς να αλλάξεις όνομα στη συσκευή σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης