Οι παγίδες του WhatsApp που πρέπει να αποφεύγεις

Οι σύγχρονες μέθοδοι των hackers έχουν γίνει πια αρκετά ευφάνταστες.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 11 Φεβρουαρίου 2021

Τα scams του Whatsapp συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα και να "μεταφράζονται" σε απώλειες όσον αφορά στους χρήστες. Παρότι με τα χρόνια έχουμε αναπτύξει ένα είδος ραντάρ που ανιχνεύει ευκολότερα τις "παγίδες", το ίδιο ισχύει και για τους hackers που εξελίσσονται σε ευρηματικότητα ώστε να "ψαρεύουν εύκολα θύματα μέσω ίντερνετ. Οι αθώες εποχές των chain emails και των scam μηνυμάτων έχουν παρέλθει σχεδόν ανεπιστρεπτί, τα προβλήματα που εμφανίζονται τώρα πια είναι κάπως πιο περίπλοκα.

Συνήθης τακτική είναι η κανονική εισβολή σε λογαριασμούς, στους οποίους για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να αποκτήσουν πρόσβαση πρέπει να πληρώσουν "λύτρα". Ο εκβιασμός ακούγεται και είναι όντως εκφοβιστικός, όμως υπάρχει τρόπος να μάθεις χωρίς να πάθεις. Για την ακρίβεια, αν ακολουθήσεις τις παρακάτω πέντε συμβουλές, θα γλιτώσεις από πολλά προβλήματα. 

Προσοχή στα links από πασίγνωστα brands

Ο κανόνας του "δεν ανοίγω κανένα link" ακόμα κι αν μου το έχει στείλει δικός μου χωρίς να τον ρωτήσω, ισχύει και εδώ. Τι κι αν πρόκειται για κάποιο brand του οποίου τα προϊόντα σου αρέσουν; ΙΚΕΑ, Ray-Ban, Gucci πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν ως "κράχτης" για να κλικάρεις σύνδεσμο που οδηγούσε σε προσφορές. Προσφορά δεν υπήρχε προφανώς. Αντίστοιχα δεν υφίσταται σχετική έρευνα στην οποία αν πάρεις μέρος θα διεκδικήσεις κάποιο δώρο. Οπότε, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ανοίγεις το link και σε περίπτωση που στο έχει στείλει δικός σου άνθρωπος τον ενημερώνεις πως έχει πέσει θύμα hacking.

Μακριά από τις απομιμήσεις

Το τελευταίο scam  που κυκλοφορεί στα iPhones ζητά από τους χρήστες να εγκαταστήσουν το Whatsapp εκτός App Store, διαφημίζοντας κιόλας χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Πρόκειται για ιό που μπορεί να αχρηστεύσει τη συσκευή σου και να "κλέψει" προσωπικά δεδομένα συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών σου στοιχείων. 

Whatsapp επί πληρωμή

Επανάλαβε μετά από εμένα: "Το Whatsapp είναι δωρεάν". Όχι, δε θα αρχίσει να σε χρεώνει στο εξής αν δε στείλεις το σχετικό μήνυμα σε 20 επαφές σου για να αποδείξεις ότι ο λογαριασμός σου είναι όντως ενεργός. Και ψόφιος να είναι επί χρόνια, δεν το ενδιαφέρει καν. Ούτε πρόκειται να χρειαστεί να το επιβεβαιώσεις ακολουθώντας κάποιο link. Η εφαρμογή δεν απαιτεί συνδρομή τα τελευταία 5 χρόνια και όλα τα προαναφερθέντα οδηγούν σε ιούς. 

Social hacking

Το παρακάτω σενάριο είναι πιθανό: Κάποιος από τις επαφές σου, στέλνει σε σένα μέσω WhatsApp ότι έχει ακολουθήσει μία λανθασμένη διαδικασία(!) για να γίνει συνδρομητής σε μία νέα υπηρεσία(;) και χρειάζεται να του στείλεις έναν κωδικό ασφαλείας. Ως εκ θαύματος, λαμβάνεις ταυτόχρονα τον κωδικό μέσω sms. Το έκανες; Χαιρέτησε το WhatsApp, τις επαφές σου, το τηλέφωνό σου, το λογαριασμό σου και όποια άλλη πληροφορία θα βρει ο hacker στο κινητό σου. Εννοείται, ότι μέσω εσού θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και στους φίλους σου. 

Φωνητικές κλήσεις

Μην απαντάς σε κλήσεις μέσω Whatsapp από το εξωτερικό. Οι hackers συνήθως βρίσκουν τον αριθμό της τραπεζικής κάρτας σου, στέλνουν ένα email που σε ενημερώνει ότι έχει γίνει μία προσπάθεια να παραβιαστεί ο λογαριασμός σου και σε καλούν προσποιούμενοι ότι είναι από την τράπεζα και χρειάζονται τον κωδικό σου για να μπλοκάρουν τέτοιες ενέργειες. Αφενός η τράπεζα δε θα σε καλούσε ποτέ μέσω Whatsapp αφετέρου έχει τον κωδικό σου.


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου