Τι γνωρίζουμε για τον αστεροειδή που θα περάσει κοντά από τη Γη τον Μάρτιο

Spoiler alert: Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου, ούτε αυτή τη φορά.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 24 Φεβρουαρίου 2021

Είτε έχεις βρεθεί ποτέ στον Σαν Φρανσίσκο, είτε όχι, πιθανότατα γνωρίζεις την Golden Gate Bridge - την χαρακτηριστική γέφυρα μήκους 1,6 χλμ που ενώνει τον κόλπο της πόλης με τον Ειρηνικό ωκεανό. Ωραία, τώρα φαντάσου έναν αστεροειδή σε αυτό το μέγεθος να πλησιάζει τη Γη και μάλιστα με απερίγραπτη ταχύτητα. Μην ανησυχείς, τουλάχιστον όχι ακόμη, καθώς σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχει κίνδυνος.

Η απόσταση της πορείας του αυτή τη στιγμή φαίνεται πως θα είναι μερικά εκατομμύρια χιλιόμετρα και αυτό μας δίνει την ανακούφιση που χρειαζόμασταν. Η πιο κοντινή επαφή του ουράνιου σώματος με τη Γη θα είναι στις 21 Μαρτίου, σε απόσταση περίπου 5 φορές με αυτή του πλανήτη μας με τη Σελήνη. Ο χαρακτηρισμός που έχει από όλες τις διαστημικές υπηρεσίες απέχει αρκετά από το να θεωρηθεί "δυνητικά επικίνδυνος" - παρότι αρχικά είχε αναφερθεί ως τέτοιος όταν παρατηρήθηκε, τον περασμένο μήνα.

Ο αστεροειδής έχει ονομαστεί απλά ως 231937 και πλαισιώνεται από διάφορα άλλα μικρότερα ουράνια σώματα. Κάποια από αυτά πιθανότατα θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρά μας, κανένα τους όμως δεν αποτελεί σοβαρή απειλή. Άλλωστε, σχεδόν καθημερινά, μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια τέτοιου είδους καταφθάνουν, συνήθως θρυμματισμένα.

Τι γνωρίζουμε για τον αστεροειδή που θα περάσει κοντά από τη Γη τον Μάρτιο

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι τα τηλεσκόπια του προγράμματος Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) στο Νέο Μεξικό θα παρατηρούν την πορεία του 231937 μέχρι και τις 23 Μαρτίου. Εκτιμάται πως η μέγιστη ταχύτητά του ξεπερνά τα 124.000 χλμ/ώρα. 

Οι αστρονόμοι τονίζουν πως δε θα μας απασχολήσει κάτι αντίστοιχο για τα επόμενα 100 χρόνια. Αν αναρωτιέσαι πότε μπορεί να φτάσουμε προς την ολική καταστροφή λόγω ενός ουράνιου σώματος, σημείωσε πως ένας αντίστοιχος αστεροειδής, ο 410777 έχει 1 στις 714 πιθανότητες να προσκρούσει στη Γη, το 2185. 

Οπότε έχουμε λίγο χρόνο ως ανθρωπότητα να το σκεφτούμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος