Google εναντίον Newton

Οι χρονοκρύσταλλοι και η κβαντική φυσική ως πεδίο ενδιαφέροντος της Google.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 10 Σεπτεμβρίου 2021

Έχεις αναρωτηθεί τι googlάρει η ίδια η Google στον ελεύθερό της χρόνο; Οι δραστηριότητές της είναι αμέτρητες: Πέρα από όλα τα 'προϊόντα' της (Gmail, Google Drive, το Chromecast, το λειτουργικό σύστημα Android), μέχρι το να αφουγκράζεται όλες μας τις απορίες, η Google ασχολείται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την κβαντική φυσική και την εφαρμογή της στην καθημερινότητά μας. 

Είναι μία από τις λίγες εταιρείες που κατέχουν κβαντικό υπολογιστή και το 2019 ολοκλήρωσε ένα πρότζεκτ σε 200 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που σε μία αντίστοιχη περίπτωση, ο καλύτερος υπολογιστής ενός gamer θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια. Προφανώς, δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο το χρονικό διάστημα που θα έχουμε κάτι τέτοιο στο κινητό μας, αλλά ως τότε μπορούμε απλά να ρίξουμε μία ματιά στο τι σημαίνουν όλα αυτά, με απλά λόγια. Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη της εταιρείας ήταν η δημιουργία ενός Time Crystal (χρονοκρύσταλλος) σε ένα Google κβαντικό υπολογιστή. Μία ομάδα ερευνητών από το Πρίνστον, το Στάνφορντ και άλλα μεγάλα πανεπιστήμια δημοσίευσαν την είδηση της ανακάλυψης πριν από λίγες ημέρες και αν όντως επαληθευτεί θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.

Ο όρος Time Crystal

O όρος χρονοκρύσταλλος φέρνει στο μυαλό μνήμες από άπειρες ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας, από τό Stargate μέχρι τους κρυστάλλους μνήμης του Superman που περιείχαν άπειρα δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη και ήταν ικανοί για συνεχή μετασχηματισμό. 

Σύμφωνα με το Quanta, που συνόψισε την ανακάλυψη για τη διάδοσή της, η πρώτη θεωρητική διατύπωση των Time Crystals έγινε από το νομπελίστα Φυσικής Frank Wilczek το 2012. Θα ήταν ένα αντικείμενο που θα βρισκόταν σε μια νέα φάση ύλης, παραβιάζοντας όλους τους νόμους της φυσικής που διαβάσαμε στη Μελέτη Περιβάλλοντος. Όλοι θυμόμαστε τις τρεις καταστάσεις της ύλης, την υγρή, τη στερεά και την αέρια και που για να αλλάξουν μορφή απαιτείται ενέργεια. Στην περίπτωση αυτή, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο χρονοκρύσταλλος είναι η πρώτη φάση της "ανισορροπίας" ή, μάλλον, είναι η πρώτη κατάσταση τάξης και τέλεια ισορροπημένης σταθερότητας στο πλαίσιο μιας συνεχούς (και ανισόρροπης) εξέλιξης.

Το σημείο-τομή

Και φτάσαμε στο βασικό σημείο. Συνεχής εξέλιξη σε ισορροπία. Με άλλα λόγια, ο χρονοκρύσταλλος μεταβάλλεται διαδοχικά σε έναν κανονικό και επαναλαμβανόμενο κύκλο διατηρώντας παράλληλα την ενεργειακή ισορροπία, δηλαδή χωρίς καύση ενέργειας. Μπορεί να αλλάξει για πάντα, και δωρεάν ως η ανακάλυψη που παραβαίνει όλους τους νόμους της φυσικής, αρχής γενομένης από τον πρώτο νόμο του Newton ("ένα σώµα παραµένει στην ίδια κατάσταση ηρεµίας ή κίνησης µε σταθερή ταχύτητα, εάν δεν ασκείται πάνω του καµία εξωτερική δύναµη"). Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη θερμοδυναμική, βάσει της οποίας "η ποσότητα της εντροπίας στο σύμπαν τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου". Οι Simpsons μάλιστα, έχουν ήδη τοποθετηθεί επί του θέματος:

O Newton, ο Robert Boyle, ο Leonardo Da Vinci, η Lisa Simpson... για αιώνες επιστήμονες και μη ονειρεύονταν (ή απογοητεύονταν) ότι θα έφτιαχναν μία μηχανή αιώνιας κίνησης. Μία μηχανή που, σε αντίθεση με όλους τους νόμους της θερμοδυναμικής, θα κινούνταν χωρίς να καταναλώνει ενέργεια. Και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο πιο κοντινό σενάριο: ένα αντικείμενο που μεταμορφώνεται ως μέρος της δικής του εσωτερικής του ισορροπίας. 

Και τώρα τι;

Σε αυτή τη φάση, είναι δύσκολο να μαντέψουμε τι οφέλη θα μπορούσε να έχει μια τέτοια ανακάλυψη όταν και αν πιστοποιηθεί. Για να έχεις μία εικόνα, οι κβαντικοί υπολογιστές υπάρχουν εδώ και χρόνια και ακόμη δεν έχουμε μπορέσει να επωφεληθούμε ουσιαστικά από αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν "κβαντικό πλεονέκτημα" εκτελώντας εργασίες που κανένας άλλος υπολογιστής δεν μπορούσε να κάνει. Αν όμως οι χρονοκρύσταλλοι γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ το προαναφερθέν πλεονέκτημα. Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι κάτι σαν σύμπαν επιστημονικής φαντασίας που γίνεται πραγματικότητα, διότι είναι σε θέση να επιλύσουν πολύπλοκα προβλήματα με απίστευτη ταχύτητα, άρα πολλά υποσχόμενοι για τομείς όπως η τεχνολογία, το διάστημα και η υγεία. Απλώς, μέχρι στιγμής είναι πολύ δύσκολοι στη διαχείρισή τους, και εδώ είναι που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριοι οι χρονοκρύσταλλοι εξοικονομώντας πολύτιμη ενέργεια.

Η έρευνα μόλις δημοσιεύθηκε και βρίσκεται σε διαδικασία επαλήθευσης από την επιστημονική κοινότητα, οπότε και πάλι χρειάζεται χρόνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός χρονοκρυστάλλου, συμπεριλαμβανομένης μίας που τον δημιούργησε μέσα σε ένα διαμάντι, αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποδείξει την ύπαρξή του. Και τότε, θα μπορούμε να μιλάμε για πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν περνούν καν από το μυαλό μας.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης