Το πρόβλημα με τη φόρτιση του κινητού το βράδυ

Τελικά δεν είναι ό,τι καλύτερο για το κινητό σου να το φορτίζεις ενόσω κοιμάσαι.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 26 Δεκεμβρίου 2022

Η φόρτιση του κινητού μας το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο τείνει να γίνει κλασική συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς, όπως είναι το πλύσιμο των δοντιών μας. Μάλιστα, πρόκειται για κάτι που ξεκινήσαμε να κάνουμε στο παρελθόν, στις μέρες των πρώτων κινητών τηλεφώνων, όταν η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας χρειαζόταν περισσότερες από 4 ώρες. Ωστόσο, τα πράγματα στην τεχνολογία έχουν αλλάξει και προφανώς σήμερα δε μπορεί να ισχύει ακόμη ό,τι ίσχυε για τα παλιά τηλέφωνα clamshell που απαιτούσαν πολύ μεγάλους χρόνους επαναφόρτισης, πόσω μάλλον όταν τα σύγχρονα smartphones είναι εξοπλισμένα με υπερφορτιστές και μπαταρίες που μπορούν να φτάσουν στο 100% σε λιγότερο από μία ώρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η φόρτιση του smartphone τη νύχτα δεν είναι μόνο αντιπαραγωγική, αλλά και επιβλαβής για τη συσκευή μας. 

Η ιδανική φόρτιση για να μην καταστρέψεις το smartphone σου

Οι ειδικοί συνιστούν να διατηρούμε τη φόρτιση της μπαταρίας μεταξύ 20-80% για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της και να διατηρούμε την ικανότητά της να αποθηκεύει ενέργεια. Εφόσον η τεχνολογία ιόντων λιθίου με την πάροδο του χρόνου χάνει την ικανότητα να φτάνει το 100% της επαναφόρτισης -όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει iPhone και παρακολουθεί συχνά την κατάσταση της μπαταρίας στις Ρυθμίσεις- είναι καλύτερο να κινούμαστε σε αυτό το πλαίσιο για να προστατεύοσυμε την απόδοσή του. Οι περισσότερες σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου μέσα στα smartphones είναι σχεδιασμένες να διαρκούν 500 κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης (περίπου δύο χρόνια χρήσης) και με το πέρας τους αρχίζουν να υπολειτουργούν. Είτε δηλαδή αποφορτίζονται πιο γρήγορα είτε χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επαναφορτιστούν πλήρως. 

Πότε είναι καλύτερο να το φορτίζεις

Συνοψίζοντας με απλά λόγια: Όσο περισσότερο φορτίζουμε την μπαταρία του τηλεφώνου στο μέγιστο, τόσο περισσότερο θα χάνει την απόδοσή του και δε θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθεί το ίδιο επίπεδο επαναφόρτισης. Στην πράξη, εάν όταν αγοράζουμε το τηλέφωνο, η φόρτιση 100% που βλέπουμε στην οθόνη αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα σε αυτό το επίπεδο μπαταρίας, μετά από 1-2 χρόνια, η ίδια τιμή αντιστοιχεί περίπου στο 96% της αρχικής φόρτισης. Γι' αυτό οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να επαναφορτίζουμε το smartphone μας πιο συχνά (ίσως για 30-40 λεπτά) και μόνο όταν η μπαταρία είναι κάτω από το 20% και να σταματάμε όταν φτάσει στο 80%. 

Ποιον φορτιστή να προτιμήσεις

Για αυτόν τον λόγο, η συνήθεια να διατηρούμε το smartphone μας συνδεδεμένο στο ρεύμα δε βοηθά την μπαταρία. Αντιθέτως, κινδυνεύουμε να παρατείνουμε άσκοπα το χρόνο φόρτισης, να υπερθερμανθεί το πίσω κάλυμμα και, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και να εκραγεί, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με το Samsung Galaxy Note 7, που αργότερα αποσύρθηκε από την αγορά ακριβώς λόγω αυτού του ελαττώματος. Προφανώς αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα τηλέφωνα. Μάλιστα κάποιες κορυφαίες συσκευές διαθέτουν έξυπνες λύσεις φόρτισης που μπορούν να την επιβραδύνουν για να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

F1, ξέρουμε πόσες και πού είναι οι κάμερες στο μονοθέσιο

Οι κάμερες για την προβολή του σπορ, δεν μπορούν να μπουν οπουδήποτε...

Formula 1 2024, ο απόλυτος οδηγός για τη νέα σεζόν

Η κυριαρχία της Red Bull, η ανάκαμψη της Ferrari και η πρόκληση της Mercedes.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Ελεάννα Λίμα σε παρακινεί να ξεκινήσεις το τρέξιμο

Η female captain των adidas runners Athens σου λέει πως...you got this!

O Bruce Lee εξαφανίστηκε

Για την ακρίβεια, το άγαλμά του.

Η Dua Lipa είναι (και) ακτιβίστρια

"Νομίζω ότι η γνώση είναι πολύ πιο σημαντική από την αυθόρμητη αντίδραση...".