Το Metaverse ίσως αλλάξει τις συναυλίες

Πανδημία, NFTs, τρισδιάστατα ολογράμματα φέρνουν ολοένα περισσότερες αλλαγές στα lives όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Όσο Metaverse ακούμε και Metaverse δε βλέπουμε, τόσο θα είναι πολύ δύσκολο ακόμη να συλλάβει ο νους μας ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει στα χρόνια που έρχονται. Χωρίς καμία εικόνα λοιπόν, είναι πολύ νωρίς και κυρίως πολύ επικίνδυνο να βγάλουμε συμπεράσματα από τώρα. Μπορούμε να κρίνουμε μόνο βάσει των τωρινών δεδομένων και των ήδη υπαρχουσών πληροφοριών.

Τα άβαταρ είναι σίγουρο ότι θα κατακλύσουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια, καθώς το Μetaverse βρίσκεται στο απόγειο της ανάπτυξής του: Ανάμεσα στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα, θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε προκειμένουν να κάνουμε χώρο για το διπλασιασμό της ύπαρξής μας μεταξύ πραγματικότητας και εικονικού κόσμου.

>Διάβασε ακόμη: Οι Balthazar και η θεωρία της ραδιοφωνικής μουσικής

Ακόμη και η εμπειρία των συναυλιών αναμένεται να μην ίδια, καθώς σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα διαδικτυακά παρακολουθώντας από το σαλόνι μας πραγματικά εξατομικευμένα lives από διεθνείς αστέρες που θα δημιουργούνται για εμάς και μόνο για εμάς ή έστω για μία μικρή ομάδα συμμετεχόντων, της επιλογής μας. 

Εξέλιξη, αθανασία ή ισοπέδωση;

Παράλληλα, τα ολογράμματα θα επιτρέψουν στις δισκογραφικές εταιρείες και στους καλλιτέχνες να μη χρειάζεται να βγαίνουν σε περιοδείες ανά τον κόσμο. Ένα στούντιο ηχογράφησης θα είναι αρκετό για να μεταφέρει τη φυσική εμπειρία μίας συναυλίας στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες. Για τον κόσμο της μουσικής όλα αυτά είναι old news. Όταν οι συλλογές δίσκων και CD μειώθηκαν δραματικά, προσπάθησαν να στραφούν προς τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες για να εξισορροπήσουν τη δραστηριότητα. Με την υπερίσχυση του Μetaverse και των τρισδιάστατων άβαταρ αναμένεται να φέρει εγγυημένα ισχυρά έσοδα σε χαμηλές τιμές. 

Στα θετικά της προαναφερθείσας εξατομίκευσης, σίγουρα τα λιγότερα έξοδα που πλέον ακόμη και όσον αφορά στη μετακίνηση είναι ιδιαίτερα υψηλά, ειδικά όταν οι fans ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να δουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες και ένα νέο είδος αλληλεπίδρασης με αυτούς. Από την πλευρά των δισκογραφικών εταιρειών, η προοπτική είναι τεράστια: Ιδιωτικές εκδηλώσεις, τρισδιάστατες επανεκδόσεις παλαιών συναυλιών ή νέα lives από καλλιτέχνες που δεν είναι εν ζωή και τόσες άλλες ιδέες που μόνο κερδοφορία υπόσχονται. Ποιος δε θα ήθελε άλλωστε να μπορέσει να δει την αγαπημένη του Amy Winehouse ή τον Jimi Hendrix να τραγουδά και πάλι έστω και ως ολόγραμμα;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafaella Ralli (@fafalaki)

Με την τεχνολογία να έχει πραγματοποιήσει άλματα στην προσομοίωση και τη δημιουργία χαρακτήρων σε πραγματικό χρόνο αναδημιουργώντας ολογραφικές αναπαραστάσεις εξαφανισμένων καλλιτεχνών, βλέπουμε συγκροτήματα όπως οι Abba να ζουν στιγμές επιτυχίας.

>Διάβασε ακόμη: O Miles Kane και η ανεπιτήδευτη απλότητα του rock'n'roll

Στο εξής ίσως και αθανασίας αν το καλοσκεφτούμε. Αν σε αυτή την εικόνα προσθέσουμε και τη δύναμη των NFTs όσον αφορά στη διαχείριση των εισιτηρίων, των εκδηλώσεων και του επερχόμενου ψηφιακού merchandising, ο κόσμος της μουσικής δε θα έχει καμία σχέση με την τωρινή του μορφή. Η μαγεία της ζωντανής συναυλίας με τη συγκίνηση και τα συναισθήματα εκατέρωθεν όμως τι θα συμβεί; Αυτή είναι η δική μου απορία. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.