Κι αν οι εξωγήινοι δημιούργησαν το σύμπαν μας σε ένα εργαστήριο;

Άρθρο στο Scientific American υποστηρίζει ότι ενδέχεται να έχουν αναπτύξει τεχνολογία για την κατασκευή μικρότερων συμπάντων.

Θα μπορούσε το σύμπαν μας να έχει δημιουργηθεί σε ένα τρυβλίο Πέτρι; Ο αστρονόμος του Harvard, Avi Loeb δείχνει να το πιστεύει. Για την ακρίβεια, υποστηρίζει ότι μια ανώτερη "τάξη" πολιτισμού -ναι, σε εξωγήινα πλάσματα αναφέρεται- μπορεί να δημιούργησε το σύμπαν μας σε ένα εργαστήριο κάπου πολύ μακριά.

"Δεδομένου ότι το σύμπαν μας έχει μία επίπεδη γεωμετρία με μηδενική καθαρή ενέργεια, ένας προηγμένος πολιτισμός θα μπορούσε να έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που δημιούργησε ένα μικρό σύμπαν από το τίποτα μέσω κβαντικής σήραγγας", γράφει ο Loeb σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόπερσι στο Scientific American.

Η νέα θεωρία

Σύμφωνα με τη θεωρία του ενώνονται δύο φαινομενικά αντίθετες έννοιες: Η ιδέα ότι μία ανώτερη δύναμη μπορεί να κατευθύνει τη μοίρα μας και την κοσμική έννοια της κβαντικής βαρύτητας (ένα πεδίο της φυσικής που προσπαθεί να ενσωματώσει τη βαρύτητα στη θεωρία της κβαντομηχανικής - κάτι που, προς απογοήτευση των απανταχού φυσικών, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα στη Γη). Πρωτίστως, η θεωρία αυτή εξαρτάται από την ικανότητα ενός κάπως μακρινού προηγμένου πολιτισμού να συγχωνεύσει τόσο την κβαντομηχανική όσο και τη βαρύτητα και στη συνέχεια να εντοπίσει και να αναδημιουργήσει όλα τα συστατικά του σύμπαντος. Ναι, ακούγεται όσο περίπλοκο είναι.

Ο ίδιος στο μεταξύ, αναφέρει επίσης έναν νέο τρόπο αξιολόγησης του τι ακριβώς καθιστά έναν πολιτισμό προηγμένο - ο οποίος απομακρύνεται από το σύστημα του σοβιετικού αστροφυσικού Nikolai Kardashev που οργανώνει τους πολιτισμούς με βάση την ποσότητα ενέργειας που παράγουν και καταναλώνουν.

Σύμφωνα με τον Kardashev, οι πολιτισμοί τύπου Ι είναι αρκετά προηγμένοι ώστε να χρησιμοποιούν μόνο το αστρικό φως που φτάνει στον πλανήτη τους (4×1012 Watt), ενώ οι πολιτισμοί τύπου ΙΙ μπορούν να εκμεταλλεύονται πλήρως την ισχύ του άστρου που τους φιλοξενεί (4×1026 Watt). Οι πολιτισμοί τύπου ΙΙΙ, η τελευταία κατηγορία σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν όλη την ενέργεια του γαλαξία τους (4×1037 watt).

>Διάβασε ακόμη: 10 πράγματα που δεν ξέρεις για τον πλανήτη Γη

Στον αντίποδα, ο Loeb έχει επινοήσει ένα πλαίσιο που χωρίζει τους προηγμένους πολιτισμούς σε κατηγορίες με βάση την ικανότητά τους να "αναπαράγουν τις αστροφυσικές συνθήκες που οδήγησαν στην ύπαρξή τους".

Κατά το συγκεκριμένο σκεπτικό, οι γήινοι συγκαταλεγόμαστε στην κατηγορία Γ, επειδή, ως τεχνολογικός πολιτισμός "χαμηλού επιπέδου", δε θα μπορούσαμε να αναδημιουργήσουμε τις σημερινές συνθήκες σε περίπτωση που ο ήλιος ἐπαυε να λειτουργεί ξαφνικά. Μάλιστα, αναφέρει ότι μπορεί να εμπίπτουμε ακόμη και στην κατηγορία Δ, διότι καταστρέφουμε πάρα πολύ αποτελεσματικά τον πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτισμοί της κατηγορίας Β, γράφει ο Loeb, είναι αρκετά προηγμένοι ώστε να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες στις οποίες ζουν, ανεξάρτητα από το άστρο-ξενιστή τους.

Ένας πολιτισμός κατηγορίας Α, όπως οι προτεινόμενοι δημιουργοί μας, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παράγει μεγάλες ποσότητες σκοτεινής ενέργειας και, όπως προτείνει ο Loeb, να δημιουργεί μικρά υποσύμπαντα ή έστω μικρότερα, ικανά ενδεχομένως να γεννήσουν ζωή. Επισημαίνει επίσης ότι, λόγω ανταγωνισμού, μόνο ένας προηγμένος πολιτισμός κάθε φορά θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο πολυπλοκότητας.

Είναι μια πραγματικά τρελή ιδέα, αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον ακόμη και σα σκέψη μόνο. Προφανώς, εγείρει και μία σειρά από ενδιαφέροντα ερωτήματα: Τι κάνει έναν πολιτισμό πραγματικά τεχνολογικά προηγμένο; Είμαστε μία προηγμένη προσομοίωση; Πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό το "εργαστήριο", τέλος πάντων; Όπως και να έχει, μέχρι στιγμής, ό,τι κατάλαβες, καταλάβαμε κι εμείς. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear