Η NASA φεύγει ξανά για τον Άρη και θα έχουμε νέα της το 2033

Στους 17 μήνες από την προσεδάφιση του στον Άρη το ρόβερ Perseverance έχει συλλέξει 11 επιστημονικά δείγματα πυρήνων πετρωμάτων και ένα δείγμα ατμόσφαιρας.

Γράφει: Esquire Editors 31 Ιουλίου 2022

Η NASA στέλνει δύο ελικόπτερα στον Άρη -αλλά όχι νέο ρόβερ- στο πλαίσιο ενός ιστορικού ταξιδιού από τη Γη στον Άρη για τη συλλογή δειγμάτων πετρωμάτων. Στους 17 μήνες από την προσεδάφιση του στον Άρη το ρόβερ Perseverance έχει συλλέξει 11 επιστημονικά δείγματα πυρήνων πετρωμάτων και ένα δείγμα ατμόσφαιρας.

Μόλις επιστρέψουν στη Γη, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα γεωλογικό αρχείο ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της περιβαλλοντικής εξέλιξης του Άρη και ενδεχομένως της προβιοτικής χημείας και βιολογίας του. Εν ολίγοις, μπορεί να αποκαλύψουν ίχνη αρχαίας ζωής.

Ενθαρρυμένη από την απίστευτη επιτυχία του μικρού της μη επανδρωμένου αεροσκάφους Ingenuity, το οποίο έχει πλέον ολοκληρώσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 29 πτήσεων, η NASA ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη (MSR) το 2027, με τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων από εξωγήινο πλανήτη να επιστρέφουν στη Γη το 2033.

Η NASA αποκάλυψε ότι θα εκτοξεύσει ένα Earth Return Orbiter το φθινόπωρο του 2027, ένα Sample Retrieval Lander το καλοκαίρι του 2028 και ότι τα δείγματα αυτά θα φτάσουν πίσω στη Γη το 2033.

Η νέα αρχιτεκτονική της αποστολής αποκαλύπτει μερικές συναρπαστικές σχεδιαστικές αλλαγές

Η πλατφόρμα του Sample Retrieval Lander θα μεταφέρει δύο "ελικόπτερα ανάκτησης δειγμάτων", τα οποία θα βοηθήσουν το Perseverance να συλλέξει τα δείγματα που το ίδιο το ρόβερ έχει συγκεντρώσει. Μέχρι τότε το Perseverance θα βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη για σχεδόν μια δεκαετία. Το παλιό σχέδιο προέβλεπε την αποστολή ενός ολοκαίνουργιου οχήματος.

Στην πλατφόρμα του Sample Retrieval Lander θα βρίσκεται επίσης ένας μικρός πύραυλος που ονομάζεται Mars Ascent Vehicle. Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι το Perseverance θα επιστρέψει στην πλατφόρμα και θα τοποθετήσει σφραγισμένους σωλήνες δειγμάτων σε ένα δοχείο στο ρύγχος του πυραύλου. Για να το κάνει αυτό θα χρησιμοποιήσει έναν βραχίονα μεταφοράς δειγμάτων που κατασκευάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Στη συνέχεια, το όχημα ανάβασης στον Άρη θα εκτοξευθεί για να συναντήσει το Earth Return Orbiter ψηλά πάνω από την επιφάνεια του Άρη. Το Earth Return Orbiter θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα πάει ποτέ από τη Γη στον Άρη -ή σε οποιονδήποτε πλανήτη- και στη συνέχεια πίσω στη Γη. Η χρήση τόσο του Perseverance όσο και δύο νέων ελικοπτέρων για την αποστολή αυτή αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στο σχέδιο της NASA.

"Η φάση του εννοιολογικού σχεδιασμού είναι όταν κάθε πτυχή του σχεδίου μιας αποστολής μπαίνει στο μικροσκόπιο", δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διοικητής για την επιστήμη στο αρχηγείο της NASA στην Ουάσιγκτον. "Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές και επωφελείς αλλαγές στο σχέδιο, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν άμεσα στις πρόσφατες επιτυχίες του Perseverance στο Jezero και στις εκπληκτικές επιδόσεις του ελικοπτέρου μας στον Άρη".

Η αποστολή, η οποία θα πάει να συλλέξει τα δείγματα που άφησε διασκορπισμένα στον κρατήρα Jezero το ρόβερ Perseverance της NASA, πήρε πρόσφατα το πράσινο φως από την Decadal Survey.

Στην έκθεσή της συνέστησε ότι το MSR ήταν "η υψηλότερη επιστημονική προτεραιότητα των ρομποτικών εξερευνητικών προσπαθειών της NASA αυτή τη δεκαετία" και "θεμελιώδους στρατηγικής σημασίας για τη NASA, την ηγεσία των ΗΠΑ στην πλανητική επιστήμη και τη διεθνή συνεργασία". Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση ανέφερε επίσης ότι το MSR δεν θα πρέπει να κοστίζει περισσότερο από 20% περισσότερο από τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια που του έχουν διατεθεί. Αυτό το νέο σχέδιο -το οποίο μειώνει την ανάγκη για ένα ολοκαίνουργιο ρόβερ- θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρηθεί το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα, αν και απαιτεί μεγάλη εμπιστοσύνη στη μακροζωία του Perseverance.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.