Ποιος θα αντικαταστήσει τον Elon Musk αν ξενερώσει με το Twitter;

Τελικά τι θα συμβεί μετά την διαβόητη δημοσκόπηση για την εθελούσια έξοδο του Elon Musk από το Twitter;

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 27 Δεκεμβρίου 2022

Η συμφωνία δισεκατομμυρίων για τον Elon Musk και το Twitter χρειάστηκε μήνες για να οριστικοποιηθεί, όμως ο Mr. Tesla ανέλαβε την τύχη κοινωνικού δικτύου μέσα στο καλοκαίρι και από τότε έχει βαλθεί να τρελάνει το σύμπαν. Μακριά από συμβούλους, ο Musk έχει μετατρέψει το κοινωνικό δίκτυο σε "κάστρο" των προσωπικών του φιλοδοξιών και η αλήθεια είναι ότι αυτό του έχει κοστίσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έως τώρα. Και ξαφνικά φαίνεται έτοιμος να παραιτηθεί από CEO. 

Η ιστορία της εξαγοράς του Twitter

Ο Elon Musk ξεκίνησε την προσπάθειά του για τον έλεγχο του Twitter νωρίς μέσα στη χρονιά. Η διαδικασία ξεκίνησε όταν αγόρασε το 9,2% των μετοχών της εταιρείας, γεγονός που τον κατέστησε τον ισχυρότερο μέτοχό της. Αφού έκανε την προσφορά του για την αγορά της έναντι περίπου 44 δισ. δολαρίων, η συμφωνία πήγαινε μπρος-πίσω για λίγο καιρό. Κατά διαστήματα, φαινόταν ότι είχε βαλτώσει. Τελικά, ο Musk και το Twitter οριστικοποίησαν την εξαγορά στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το τέλος της ιστορίας. Μόλις ο Musk έγινε ιδιοκτήτης του Twitter, άρχισε να εφαρμόζει μεγάλες αλλαγές. Τα κορυφαία στελέχη του απολύθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες. Επίσης, απέλυσε περίπου το μισό προσωπικό της εταιρείας και αποφάσισε να ταράξει συθέμελα τις πολιτικές συγκράτησης περιεχομένου.

Τι συμβαίνει τώρα;

Φαίνεται ότι ο Musk σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter. Σε μια δικαστική ακρόαση τον Νοέμβριο, ο Musk κατέθεσε σε μια υπόθεση που φερόταν εναντίον του από έναν μέτοχο της Tesla ότι ο ρόλος του ως διευθύνων σύμβουλος του Twitter ήταν προσωρινός.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: "Αναμένω να μειώσω τον χρόνο μου στο Twitter και να βρω κάποιον άλλον να διευθύνει το Twitter με την πάροδο του χρόνου". Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Elon Musk δημιούργησε μια δημοσκόπηση στον λογαριασμό του στο Twitter. Ρώτησε τους χρήστες του Twitter: "Θα πρέπει να παραιτηθώ από επικεφαλής του Twitter; Θα συμμορφωθώ με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης". Η τελική καταμέτρηση της δημοσκόπησης έδειξε ότι το 57,5% των χρηστών επιθυμούσε την απομάκρυνση του Musk από τη μεγάλη καρέκλα.

Αφού οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Musk έγραψε στο Twitter: "Θα παραιτηθώ από CEO μόλις βρω κάποιον αρκετά ανόητο να αναλάβει τη δουλειά! Μετά από αυτό, θα διευθύνω μόνο τις ομάδες λογισμικού και διακομιστών".

Φυσικά οι κακές γλώσσες λένε ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν είναι ο πραγματικός λόγος της διαφαινόμενης εξόδου του. Η μετοχή της Tesla βρίσκεται σε σημαντική κατηφόρα από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος της ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Musk τη χρησιμοποιεί πλέον μόνο για πορτοφόλι του Twitter, του αγαπημένου του χόμπι. Κάτι που μάλλον δεν είναι και τόσο υγιές για τον πρώην πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο.

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Twitter;

Επισήμως, η αναζήτηση νέου CEO του Twitter ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες. Ενώ ο Musk μπορεί να έχει κάποιους υποψήφιους στο μυαλό του, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το ποιος είναι ο επόμενος στη σειρά για την καυτή θέση του Twitter. Τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν επικεντρωθεί σε μερικούς υποψηφίους. Για παράδειγμα, το CNN επισήμανε τη Sheryl Sandberg, πρώην COO του Facebook, ή τον Mike Schroepfer, πρώην CTO του Facebook.

Πολλοί άλλοι χρήστες του Twitter έχουν βγει μπροστά, δείχνοντας δειλά ενδιαφέρον. Μερικοί από αυτούς είναι ο ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης Lex Fridman και ο ράπερ Snoop Dogg. Πάντως, οι πιο πιθανοί υποψήφιοι είναι οι άνθρωποι που βοηθούσαν τον Musk να διοικήσει το Twitter από την εξαγορά του.

Ορισμένοι πιθανοί υποψήφιοι είναι επίσης ο Jason Calacanis, επιχειρηματίας και επενδυτής, ο David Sacks, άλλος επενδυτής και μέλος της "Pay Pal Mafia", ουσιαστικά η κεφαλή της Silicon Valley, και ο Sriram Krishnan, μέτοχος στην Andreessen Horowitz και πρώην επικεφαλής ομάδας στις Microsoft, Twitter, Yahoo!, Facebook και Snap. Προς το παρόν, μόνο ο Elon Musk γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να οδηγήσει την εταιρεία όσον αφορά αυτόν την εξέλιξη. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του για την τελική του απόφαση...

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου