Καμία έκπληξη, η Apple 'μαγειρεύει' MacBooks με οθόνες αφής

Ο τεχνολογικός κολοσσός καλείται να ξεπεράσει τις εμμονές του και να εγκαινιάσει τα πρώτα MacBooks με οθόνες αφής.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 12 Ιανουαρίου 2023

Μπορεί να πέρασαν χρόνια από τότε που είδαμε τις πρώτες οθόνες αφής στα laptops και η Apple να τις σνόμπαρε για καιρό, ωστόσο φαίνεται ότι οι συνθήκες είναι πια ώριμες για την εταιρεία, ώστε να τις προσαρμόσει σιγά-σιγά στα MacBooks. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple εργάζεται ενεργά πάνω σε αυτό το σχέδιο ώστε να καταφέρει να τις λανσάρει μέχρι το 2025, ως μέρος μιας νέας σειράς MacBook Pro.

Η συγκεκριμένη ανανέωση αναμένεται να είναι κομβική για τον τεχνολογικό κολοσσό καθώς ενδέχεται να γίνει και η αντικατάσταση των οθονών LCD από OLED για τα μοντέλα Pro. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια άλλη έκθεση του Bloomberg αποκάλυψε ότι η Apple στοχεύει να ανακατασκευάσει τις δικές της οθόνες για το Apple Watch και το iPhone χωρίς να αναφέρει ότι η εταιρεία κατασκευάζει οθόνες για τη σειρά Mac της.

Τα στελέχη της Apple υποστηρίζουν εδώ και καιρό τη θέση ότι τα MacBooks δε χρειάζεται να διαθέτουν οθόνη αφής. Αντιθέτως, επί χρόνια καλούν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν ένα iPad αν θέλουν μια μεγάλη υπολογιστική συσκευή με οθόνη αφής. Το κοντινότερο που δημιούργησε ποτέ η Apple ήταν η προσθήκη του TouchBar στο πληκτρολόγιο (το οποίο σταδιακά καταργείται) στα MacBook Pros.

Η Apple εμμένει μέχρι στιγμής στο ότι το iPad είναι ο καλύτερος "υπολογιστής" με οθόνη αφής. Εντούτοις, μάλλον θα χρειαστεί να απομακρυνθεί σιγά-σιγά από αυτό το αφήγημα αν σχεδιάζει να λανσάρει MacBooks με οθόνη αφής. Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, έχουν ήδη λανσάρει μια μεγάλη γκάμα φορητών υπολογιστών με οθόνη αφής.

Η άρνηση του Jobs για τις οθόνες αφής

To 2010, o Steve Jobs είχε χαρακτηρίσει τις οθόνες αφής στους φορητούς υπολογιστές "εργονομικά απαίσιες". "Κάναμε τόνους δοκιμών από χρήστες σε αυτό, και αποδείχθηκε ότι δεν λειτουργεί. Οι επιφάνειες αφής δε θέλουν να είναι κάθετες. Δίνει ένα εξαιρετικό demo, αλλά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, αρχίζεις να κουράζεσαι και μετά από παρατεταμένο χρονικό διάστημα, το χέρι σου θέλει να πέσει. Δε λειτουργεί, είναι εργονομικά απαίσιο", είχε πει. Αλλά η τεχνολογία έχει εξελιχθεί από τότε και η Apple έχει επίσης παρουσιάσει πράγματα όπως το Apple Pencil, μια άλλη ιδέα προϊόντος που ο Jobs μισούσε.

Πιο πρόσφατα, ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Apple, Craig Federighi αναφέρθηκε επίσης στους υπολογιστές με οθόνη αφής ως "πειράματα" και δήλωσε ότι "δεν του αρέσουν οι οθόνες αφής". Από την άλλη πάλι, οι εφαρμογές iOS σε MacBooks θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα, αν η Apple αποφάσιζε να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Θυμίζουμε άλλωστε, πως η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά το Project Catalyst το 2020 για να φέρει εφαρμογές iOS σε συστήματα desktop.

Πλέον όλοι στην Apple καταλαβαίνουν ότι η αγορά ζητά περισσότερα laptops με οθόνες αφής και γνωρίζουν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις παλιές τους ιδέες που έφταναν στα όρια της εμμονής, γεγονός που απαιτεί μια σειρά από μεγάλες αλλαγές στη φιλοσοφία της. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.