Γιατί ο Tim Cook ζήτησε μείωση από την Apple;

"Ψαλίδι" άνω του 40% στην ετήσια αμοιβή του Tim Cook από την Apple.

Γράφει: Esquire Editors 19 Ιανουαρίου 2023

Η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα περικόψει την ετήσια αμοιβή του CEO της, Tim Cook, κατά άνω του 40% το 2023, αφότου ο ίδιος ζήτησε μια τέτοια κίνηση, με αναλυτές να σημειώνουν ότι οι ολοένα και διευρυνόμενες αποδοχές του άρχιζαν να μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου για τους επενδυτές.

Η εταιρεία αναφέρει σε ρυθμιστικά έγγραφά της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ότι ο στόχος για την αμοιβή του Cook το 2023 τίθεται στα 49 εκατ. δολάρια, σε σχέση με στόχο για $84 εκατ. το περασμένο έτος.

Ο Cook στην πραγματικότητα προσπορίστηκε 99,4 εκατ. δολ. το 2022, λόγω της τιμής της μετοχής της Apple, από την οποία προέρχεται η μερίδα του λέοντος του εισοδήματός του.

Δεν χάνει τα μπόνους

Η περικοπή έρχεται από μια αναπροσαρμογή της αμοιβής του Cook σε μετοχές,  μέσω της οποίας αναμένεται να προσποριστεί 40 εκατ. δολ. το 2023, ενώ το αντίστοιχο ποσό πέρσι διαμορφώθηκε κοντά στα 83 εκατ. (έναντι εκτίμησης για $75 εκατ. στις αρχές του 2022). Η τελική αξία της αμοιβής για το 2023 εξαρτάται πάντως από την τιμή της μετοχής της Apple στο τέλος του έτους.

Ο Cook θα λάβει και πάλι μπόνους 6 εκατ. δολ. επί τη βάσει τακτικής αμοιβής 3 εκατ. δολ., με την τελευταία να έχει παραμείνει σταθερή από το 2016.

Το Forbes υπολογίζει την καθαρή παρούσα αξία της περιουσίας του Cook στα 1,7 δισ. δολ.  Έχει δεσμευθεί να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του πλούτου πριν φύγει από τη ζωή σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Cook εργάζεται στην Apple εδώ και δεκαετίες και υπηρετεί στη θέση του CEO το 2011, αφότου ο συνιδρυτής της εταιρείας Steve Jobs αποχώρησε από το τιμόνι του κολοσσού. Η εταιρεία έχει σημειώσει σημαντική μεγέθυνση έκτοτε, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά για μικρό χρονικό διάστημα τα 3 τρισ. δολ., ωστόσο η Apple είδε τη μετοχή της να καταγράφει πτώση 27% μέσα στο 2022, σε μια γενικά δύσκολη χρονιά για τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας.

Το πακέτο αμοιβής του Cook υπέστη κριτική το περασμένο έτος από τη συμβουλευτική εταιρεία Institutional Shareholder Services, η οποία και πρότεινε στους μετόχους της Apple να την καταψηφίσουν στη γενική συνέλευση του Μαρτίου, επικαλούμενη "σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη διάρθρωση και το μέγεθος" της.

Οι μέτοχοι τελικώς ενέκριναν το πακέτο, με πλειοψηφία 64,4%, μολονότι ο Cook υποστήριξε τις προσπάθειες περιορισμού της αμοιβής του, η οποία είχε αυξηθεί ταχέως τα τελευταία λίγα χρόνια. Το πακέτο αμοιβής του Cook για το 2020 ήταν μόλις 14,8 εκατ.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου