Τρεις εύστοχες ατάκες του Steve Jobs που θα μας αφορούν πάντα

Πριν από 18 χρόνια, ο τότε επικεφαλής της Apple έβγαλε έναν σπουδαίο λόγο στο Stanford.

Στις 6 Ιουνίου του 2005, 6 χρόνια πριν "φύγει" από τον κόσμο από καρκίνο, ο Steve Jobs παρέδωσε μία από τις πιο εμβληματικές του ομιλίες, τα διδάγματα της οποίας έχουν χαραχθεί βαθιά στο μυαλό μας. Απευθυνόμενος στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Stanford, ο συνιδρυτής της Apple μοιράστηκε τα μαθήματα σοφίας που είχα λάβει στη ζωή του, μέσα από 3 ιστορίες.

Οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε ήταν η αγάπη, ο θάνατος και το ανθρώπινο ένστικτο, και ακόμη και σήμερα -18 χρόνια μετά- αυτή 15λεπτη ομιλία συνεχίζει να έχει την ίδια απήχηση.

"Εμπιστευτείτε ότι οι τελείες θα ενωθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον".

Ο Steve Jobs εγκατέλειψε το κολέγιο μετά από 6 μήνες φοίτησης, αφού συνειδητοποίησε ότι δεν ήξερε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του." Αποφάσισα να τα παρατήσω και να εμπιστευτώ ότι όλα θα πάνε καλά", είπε ο Jobs στην ομιλία του. Αντ' αυτού, εξήγησε ότι άρχισε να "πετάγεται" σε μαθήματα που τον ενδιέφεραν.

"Πολλά από αυτά στα οποία 'σκόνταψα' ακολουθώντας την περιέργειά μου και τη διαίσθησή μου αποδείχθηκαν ανεκτίμητα αργότερα", είπε ο Jobs. Αυτό περιελάμβανε ένα μάθημα καλλιγραφίας που δίδαξε στον Jobs τα πάντα για τη γραμματοσειρά και το σχεδιασμό, τα οποία αργότερα θα έπαιξαν ρόλο στην κατασκευή του προσωπικού υπολογιστή Mac

"Αν δεν είχα εγκαταλείψει ποτέ το σχολείο, δεν θα είχα παρακολουθήσει ποτέ εκείνο το μάθημα καλλιγραφίας, και οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα είχαν την υπέροχη τυπογραφία που έχουν", είπε ο Jobs.

"Πρέπει να εμπιστευτείς ότι οι τελείες θα συνδεθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον σου", είπε ο Jobs. "Πρέπει να εμπιστευτείς κάτι - το ένστικτό σου, το πεπρωμένο, τη ζωή, το κάρμα, οτιδήποτε".

"Βρες αυτό που αγαπάς"

Όταν ο Jobs απολύθηκε από την Apple στα 30 του χρόνια, οδηγήθηκε σε μία δημιουργική περίοδο ιδρύοντας 2 εταιρείες που "ερωτεύτηκε", εκ των οποίων τη μία αγόρασε αργότερα η Apple και έτσι ξαναέγινε μέλος της.

"Δεν το κατάλαβα τότε, αλλά αποδείχτηκε ότι το να απολυθώ από την Apple ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε ποτέ να μου συμβεί", είπε ο Jobs.

"Μερικές φορές η ζωή πρόκειται να σας χτυπήσει στο κεφάλι με ένα τούβλο. Μη χάνετε την πίστη σας", είπε ο Jobs. "Είμαι πεπεισμένος ότι το μόνο πράγμα που με κράτησε ζωντανό ήταν ότι αγαπούσα αυτό που έκανα. Πρέπει να βρεις αυτό που αγαπάς. Και αυτό ισχύει τόσο για τη δουλειά σου όσο και για τους εραστές σου".

Αν δεν έχετε βρει ακόμα αυτό που αγαπάτε, ο Jobs είπε: "Μην συμβιβάζεστε". "Όπως σε όλα τα θέματα της καρδιάς, θα το καταλάβετε όταν το βρείτε".

"Ο θάνατος είναι ο κοινός προορισμός όλων μας".

Στην τελευταία ιστορία του, ο Jobs αποκάλυψε τι πέρασε όταν έμαθε πως έχει καρκίνο το 2004. Αρχικά του είπαν ότι ο καρκίνος ήταν ανίατος και ότι είχε μόνο μήνες ζωής. Αργότερα εκείνη την ημέρα, είπε, μια βιοψία αποκάλυψε ότι ο καρκίνος μπορούσε να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση. "Έκανα την επέμβαση και ευτυχώς είμαι καλά τώρα".

Ο Jobs είπε ότι από έφηβος χρησιμοποιούσε το κίνητρο του να ζεις κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου, για να τον βοηθήσει να κάνει μεγάλες επιλογές.

"Το να θυμάσαι ότι πρόκειται να πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος που ξέρω για να αποφύγεις την παγίδα του να σκέφτεσαι ότι έχεις κάτι να χάσεις", είπε ο Jobs. "Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ακολουθήσεις την καρδιά σας".

"Ο θάνατος είναι ο κοινός προορισμός όλων μας", είπε ο Jobs. "Κανείς δεν έχει ξεφύγει ποτέ από αυτόν. Και έτσι πρέπει να είναι, γιατί ο θάνατος είναι πολύ πιθανόν η καλύτερη εφεύρεση της ζωής". 

"Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, οπότε μην τον σπαταλάτε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου", είπε ο Jobs και πρόσθεσε: "Μην αφήνετε τον θόρυβο των απόψεων των άλλων να πνίξει τη δική σας εσωτερική φωνή. Και το πιο σημαντικό, να έχετε το θάρρος να ακολουθήσετε την καρδιά και τη διαίσθησή σας".

Μετά τις τρεις ιστορίες του, ο Jobs άφησε την τάξη των αποφοίτων του Stanford του 2005 με το γνωστό πλέον "Stay Hungry. Stay Foolish".

Δες την ομιλία, εδώ:

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας