Αυτό το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει πόσο θα ζήσεις

Έχει εκπαιδευτεί με όλα τα δεδομένα του πληθυσμού της Δανίας και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 05 Φεβρουαρίου 2024

Υπάρχει ένα διαφορετικό είδος μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης από αυτά για τα οποία έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε. Το Life2vec χρησιμοποιεί ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων, όπως το ιστορικό υγείας, η εκπαίδευση, η απασχόληση, το εισόδημα και πολλά άλλα, για να προβλέψει το μέλλον των ανθρώπων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καθορίσει το προσδόκιμο της ζωής τους.

Το πείραμα διεξήχθη στη Δανία. Τα δεδομένα ολόκληρου του πληθυσμού (6 εκατομμύρια άνθρωποι) αποκαλύφθηκαν αποκλειστικά στους ερευνητές, οι οποίοι λένε ότι αυτού του είδους οι προγνωστικοί υπολογισμοί είναι πολύ ευαίσθητοι και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

Αυτό το μοντέλο προβλέπει πόσο θα ζήσεις

"Αν και χρησιμοποιούμε την πρόβλεψη για να αξιολογήσουμε την εγκυρότητα αυτών των μοντέλων, το εργαλείο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να κάνει προβλέψεις για πραγματικούς ανθρώπους", λέει η Tina Eliassi-Rad, καθηγήτρια πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Northeastern. "Πρόκειται για ένα μοντέλο πρόβλεψης που βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων από έναν συγκεκριμένο πληθυσμό".

"Αυτά τα εργαλεία σάς επιτρέπουν να δείτε την κοινωνία σας με διαφορετικό τρόπο: τις πολιτικές που έχετε, τους κανόνες και τους κανονισμούς που έχετε", λέει η ίδια. "Μπορείτε να το θεωρήσετε ως μια σάρωση του τι συμβαίνει επί τόπου".

Αυτού του είδους οι υπολογισμοί φέρνουν μαζί τους τεράστια προβλήματα ηθικής, πολιτικής και επιστημονικής λογοδοσίας. Προς το παρόν, αυτές οι δοκιμές, αν και είναι ήδη αρκετά ακριβείς, αποτελούν ένα πεδίο δοκιμών για τη μέτρηση των ορίων και των προθέσεών μας. Μας λένε, επομένως, πώς πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μια τέτοια επεμβατική τεχνολογική δύναμη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το fasted cardio;

Καις περισσότερο λίπος εάν δεν φας το πρωί;

Αποτοξίνωση από το smartphone σε 7 βήματα

7 συμβουλές για να ανακτήσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας, όπως και τον έλεγχο του τι κάνουμε με το τηλέφωνο.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Χάνοντας λίπος μια για πάντα

Μερικές συμβουλές για να χάσουμε λίπος και να μην το ξαναδούμε μπροστά μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένα μοντέλο του Playboy 'καίει' τον Leonardo DiCaprio

Και έτσι ξαφνικά, μάθαμε πολλά για τα γούστα του ηθοποιού στο κρεβάτι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Αυτό είναι το πιο στενό σπίτι του κόσμου

Αν είσαι κλειστοφοβικός, προφανώς δε θα σου αρέσει καθόλου το σχέδιο αυτό.

Γραφει Γιαννης Σπανος