Μόλις μάθαμε ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα δεν είναι μοναδικά

Πάνω που νόμιζες ότι έχεις κάτι το ξεχωριστό, έρχεται μια τεχνητή νοημοσύνη να στα διαλύσει όλα.

Μεγαλώσαμε παρακολουθώντας πολλές αστυνομικές σειρές στην τηλεόραση και πάντα υποθέταμε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα ήταν ένα μοναδικό αναγνωριστικό σημάδι. Τώρα, όμως, τεχνητή νοημοσύνη που προγραμματίστηκε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια λέει το αντίθετο.

Επανάσταση στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων

Αφού την εκπαίδευσαν με μια βάση δεδομένων 60.000 δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια 77% αν δύο αποτυπώματα ανήκουν στο ίδιο άτομο. 

Σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες, αυτό το ευφυές σύστημα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον κλάδο. "Φανταστείτε πόσο καλά θα λειτουργήσει αυτό [η τεχνητή νοημοσύνη], όταν εκπαιδευτεί σε εκατομμύρια αντί για χιλιάδες δακτυλικά αποτυπώματα", δήλωσε ο Aniv Ray, μηχανικός στο Κολούμπια.

Ο δρ. Hod Lipson, ο οποίος επέβλεψε τη μελέτη, δήλωσε: "Αν αυτή η ανακάλυψη φέρει αλλαγές, τότε φαντάζομαι ότι θα μπορούσαν να αναβιώσουν ανεξιχνίαστες υποθέσεις και να αθωωθούν ακόμη και αθώοι άνθρωποι".

Η τεχνητή νοημοσύνη "κοιτά" διαφορετικές λεπτομέρειες

Γιατί μαθαίνουμε κάτι τέτοιο τώρα; Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συγκρίσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη δεν επικεντρώνεται στις ομοιότητες στις "λεπτομέρειες", τις διακλαδώσεις και τα τελικά σημεία στις κορυφογραμμές των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αντ' αυτών, ελέγχει τις γωνίες και τις καμπυλότητες των σπειρών και των δακτυλίων στο κέντρο του δακτυλικού αποτυπώματος.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πανωλεθρία για τον Musk, ανακλήθηκαν όλα τα Tesla Cybertruck

Παρουσιάστηκε ένα σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας που επηρεάζει όλα τα Cybertruck.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ένα βήμα πιο κοντά οι ΗΠΑ στην απαγόρευση του TikTok

Ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο για τον έλεγχο του TikTok στις ΗΠΑ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όταν η Μαρίνα Σάττι, έπαιζε στους 'Δαίμονες' των Βίσση-Καρβέλα

11 χρόνια μετά, το βίντεο με την ερμηνεία της Σάττι γίνεται viral. Και όχι άδικα.

Γραφει Γιαννης Σπανος