Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για το Facebook Watch

O Mark Zuckerberg αποφάσισε να μπει και στις πλατφόρμες βίντεο.

Στις 9 Αυγούστου του 2018 ανακοινώθηκε από το Facebook το launching του Watch για την αμερικανική αγορά. Τι είναι αυτό; Η νέα πλατφόρμα με την οποία ο Mark Zuckerberg φιλοδοξεί να μπει δυνατά στην αγορά των βίντεο. Μήπως λοιπόν το YouTube, το Netflix κι όλες οι υπόλοιπες κορυφές του χώρου θα έπρεπε να τρέμουν; Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε. Σίγουρα όμως ένα είναι το σίγουρο: όταν το Facebook αποφασίζει να κάνει μία επένδυση, συνήθως πετυχαίνει διάνα.

Στον υπόλοιπο κόσμο το Watch έγινε διαθέσιμο από αρχές Σεπτέμβρη, η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμη το υλικό που προσφέρει είναι ελάχιστο. Υπάρχουν βέβαια παραγωγές που έχουν ανακοινωθεί και πρότζεκτ που ήδη τρέχουν. Ας δούμε παρακάτω τι ακριβώς γνωρίζουμε για τη νέα πλατφόρμα.

Τι είναι το Watch

Μία πλατφόρμα βίντεο που δεν χρειάζεται να κάνεις εγγραφή ή να πληρώσεις. Τα έσοδα έρχονται μόνο από τις διαφημίσεις. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, δείχνει να μην επιχειρεί να ανταγωνιστεί την "παραδοσιακή τηλεόραση" που προσφέρει το Netflix αλλά περισσότερο να καλύψει το κενό στην καθημερινή ρουτίνα του χρήστη -περίπου όπως κάνει δηλαδή και το YouTube.

Τι προσφέρει

Στο μέλλον πιθανόν πάρα πολλά, στην παρούσα φάση όμως το νεογέννητο πρότζεκτ του Zuckerberg δεν μπορεί να είναι περήφανο για την ποσότητα. Μία από τις λίγες παραγωγές που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον είναι η σειρά ντοκιμαντέρ Humans of New York -βασισμένη στην ομώνυμη και πολύ επιτυχημένη σελίδα στο Facebook, η οποία ανεβάζει καθημερινά φωτογραφίες (δίνοντας βάση στα πρόσωπα και τις εμπειρίες) από το Μεγάλο Μήλο. Όσο για την δραματική σειρά Sorry for your Loss με την πρώην σταρ των teen movies, Elisabeth Olsen, δε φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς. Συγγνώμη αλλά μας ακούγεται λογικό. Αλήθεια τώρα, από όλες τις επιλογές εκεί έξω, κατέληξαν στην Olsen για να προμοτάρουν μία νέα πλατφόρμα;

Πόσο σημαντικό είναι για το Facebook

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για το Facebook Watch

Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις αγγίζουν λίγο έως πολύ το 1 δισ. δολάρια, ενώ η αγορά κάνει λόγο για ανοδική τάση μέσα στους επόμενους μήνες. Αν τώρα συνυπολογίσουμε το γεγονός πως σε αντίθεση με το Netflix που ξεκίνησε από το μηδέν για να κατακτήσει τον ιντερνετικό κόσμο, το Facebook μπορεί να υπολογίζει ήδη σε 2,2 δισ. χρήστες, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι το Watch αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον Mark Zuckerberg.

Τι να περιμένουμε

Οι διαφορές ανάμεσα στην παραδοσιακή τηλεόραση και την ιντερνετική τηλεόραση γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες όσο περνά ο καιρός. Το Watch για την ώρα δείχνει να μετεωρίζεται κάπου ανάμεσα στο YouTube και το Netflix. Σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε πολλές ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες, νέες σειρές, νέες εκπομπές. Εκεί όμως που κρύβεται η πραγματική δύναμή του είναι η κουλτούρα του μέσου: σε αντίθεση με τις άλλες δύο πλατφόρμες, η διάδραση (τα likes, οι καρδούλες, τα emoji) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, και καμιά φορά κρίνουν την τελική έκβαση μίας προσπάθειας. Η ψευδαίσθηση εξουσίας που δίνουν στον χρήστη είναι εθιστική. Κάτι που, λογικά, θα ισχύσει και στην περίπτωση του Watch.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.