Το MIT ετοιμάζει γιγάντιο λέιζερ για να επικοινωνήσει με εξωγήινους πολιτισμούς

Μήπως όμως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα;

Είμαστε ολομόναχοι στο σύμπαν; Υπάρχει ζωή πέρα από τον πλανήτη Γη; Ερωτήματα αιώνων που -τουλάχιστον όταν οι επίσημες θρησκείες σταμάτησαν να καίνε στην πυρά όσους τα έθεταν- έχουν πυροδοτήσει πολλές και συνήθως καθόλου επιτυχημένες επιστημονικές προσπάθειες για να απαντηθούν. Συνεχίζουμε τη ζωή μας σε μία γαλαξιακή γειτονιά χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχουν γείτονες.

Επειδή όμως ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα φωτός, υπάρχει ένα πρότζεκτ που μπορεί να αλλάξει αυτά τα δεδομένα: μία νέα μελέτη του MIT, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Astrophyisical Journal, υποστηρίζει ότι μπορούμε να στείλουμε "σήματα μορς" σε εξωγήινους πολιτισμούς που βρίσκονται 20 χιλιάδες χρόνια φωτός μακριά χρησιμοποιώντας γιγάντια λέιζερ.

Το MIT ετοιμάζει γιγάντιο λέιζερ για να επικοινωνήσει με εξωγήινους πολιτισμούς

Όνειρα θερινής νυχτός ή καλπάζουσα επιστημονική φαντασία; Κι όμως, όπως υποστηρίζει ο επιστήμονας που υπογράφει την έρευνα, σε λίγα χρόνια θα είμαστε σε θέση να βάλουμε το σχέδιο σε δράση. "Είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι όμως ακατόρθωτο" δηλώνει ο James Clark, για να συνεχίσει: "Τα λέιζερ και τα τηλεσκόπια που έχουμε αυτήν τη στιγμή στα χέρια μας, είναι ικανά να εκπέμψουν ένα υπέρυθρο σήμα, το οποίο θα επέτρεπε σε έναν εξωγήινο αστρονόμο να μπει σε σκέψεις αναφορικά με αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο. Δεν ξέρω αν το μυαλό τους θα πήγαινε κατευθείαν στην πιθανότητα ύπαρξης ενός άλλου νοήμονα πολιτισμού, σίγουρα όμως θα κεντρίζαμε το ενδιαφέρον τους".

Η αλήθεια είναι ότι η βιωσιμότητα του πρότζεκτ δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ήδη κατασκευάζονται αρκετά τηλεσκόπια γιγαντιαίων διαστάσεων στην Χιλή. Τα ονόματά τους μάλιστα είναι τουλάχιστον χαρακτηριστικά: Giant Telescope Magellano (μήκους 24 μέτρων) και Extramely Large Telescope (μήκους 39 μέτρων). Το μόνο που χρειάζεται το πλάνο του Clark για να πετύχει είναι να κατασκευαστεί ένα παρόμοιο στην κορυφή κάποιου πολύ ψηλού βουνού έτσι ώστε να μειωθεί η απόσταση, εντός της ατμόσφαιρας της Γης, που θα χρειαστεί να διανύσει το λέιζερ που θα εκπέμψει.

Αυτοί οι ανεπτυγμένοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αναζήτηση πλανητών για να τους κατακτήσουν

Μάλιστα κοντινά ηλιακά συστήματα, όπως το Proxima Centauri και το Trappist-1, με το δεύτερο να φιλοξενεί τρεις τουλάχιστον πλανήτες που θεωρούνται πιθανοί για την ύπαρξη ζωής, θα ήταν οι πρώτοι θεωρητικά που θα λάμβαναν τα "σήματα μορς" -όσο μικρές στατιστικά πιθανότητες κι αν έχει αυτό το σχέδιο. Το μεγάλο όμως ερώτημα, τελικά, είναι άλλο: θέλουμε να μας ανακαλύψουν οι εξωγήινοι πολιτισμοί; "Αυτοί οι ανεπτυγμένοι πολιτισμοί θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βρίσκονται σε αναζήτηση πλανητών για να τους κατακτήσουν και να τους αποικίσουν· πιθανόν επειδή έχουν τελειώσει οι πόροι στον πλανήτη που κατοικούν" προειδοποιούσε ήδη από το 2010, ο Stephen Hawking.

Λέιζερ εξωγήινοι

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος η ιστορία των ανακαλύψεων να επαναληφθεί και στο διάστημα. Γιατί, ως γνωστόν, όταν κάποιος ανεπτυγμένος πολιτισμός συναντά "πρωτόγονες φυλές" -βλέπε Κονκισταδόρες στη Νότια Αμερική- το μόνο που κάνει είναι να τις εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορεί. Σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλές φορές φτάνει στο σημείο να τις εξαφανίσει.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι τα αυτοκίνητα SDV;

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Γραφει TopGear

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.

Νίκος Παππάς - Βαγγέλης Περρής, ένα ακόμη αχρείαστο beef

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

Το Dragon's Dogma 2 είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2024

Δοκιμάσαμε το νέο action RPG της Capcom και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς μπορείς να 'ξαναβαφτίσεις' το iPhone σου

Μέσα σε μόλις ένα λεπτό μπορείς να αλλάξεις όνομα στη συσκευή σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης