Η Google αποφάσισε να σκοτώσει τα URLs

O ιντερνετικός κολοσσός στοχεύει σε ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που πληκτρολόγησες "www" για να φτάσεις σε ένα site; Ο χρόνος πρέπει να

γυρίσει τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω για να τη θυμηθείς. Σήμερα πια, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μερικά γράμματα στη γραμμή των διευθύνσεων και το Google σε στέλνει αυτόματα εκεί που θες. Η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης του πλανήτη ξέρεις τι θες, καμιά φορά πριν καλά καλά προλάβεις να το σκεφτείς.

"Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ξέρουν σε ποιο site βρίσκονται και να μην οδηγούνται σε παραπλανητικές διευθύνσεις"

Κι όμως, σε όλο αυτό ιδανικό τοπίο υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι. Τα URLs των sites παραμένουν ένας χώρος που λυμαίνονται hackers κι επιτήδειοι οι οποίοι στήνουν μικροκομπίνες. Ένα link που φαίνεται αθώο σε στέλνει σε κάποια σελίδα που έχει μοναδικό λόγο ύπαρξης να "αλιεύσει" το email σου (κι όχι μόνο) ενώ ένα άλλο, χρησιμοποιώντας έναν τίτλο παράφραση κάποιου πολύ γνωστού site, αφού πρώτα καταφέρει να σε παραπλανήσει στη συνέχεια σε σπαμάρει με διαφημίσεις που δεν έχεις καμία όρεξη να δεις. Ο κόσμος των URLs είναι γεμάτος παγίδες.

Η Google αποφάσισε να σκοτώσει τα URLs

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο από τους υπευθύνους της Google. Αντίθετα προσανατολίζονται προς μία ρηξικέλευθη λύση: σκοπεύουν να σκοτώσουν τα URLs. Όχι, βέβαια, αλλάζοντας όλη την αρχιτεκτονική του διαδικτύου αλλά δημιουργώντας τα κατάλληλα εργαλεία που θα δώσουν τέλος στις παράνομες πρακτικές που αυτήν την στιγμή είναι ανεξέλεγκτες, 

"Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που εμφανίζεται η διεύθυνση ενός site" εξηγεί η Emily Stark, υπεύθυνη ασφαλείας του Chrome, στο Wired. "Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ξέρουν σε ποιο site βρίσκονται και να μην οδηγούνται σε παραπλανητικές διευθύνσεις. Καλό είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει ένας χρήστης την προσχεδιασμένη πλάνη".

URLs Google

Ο πρώτος στόχος της Google είναι να μπορούν οι χρήστες να αντιλαμβάνονται τις διευθύνσεις-παγίδες. Πώς θα γίνει αυτό; Μέσω ειδικών softwares που βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και θα ενημερώνουν κατευθείαν τον χρήστη ότι πρόκειται για απάτη. "Στόχος μας είναι να βρούμε έναν τρόπο που δεν θα επιτρέπει στους hackers να φτιάχνουν παραπλανητικά URLS ενώ παράλληλα τα επίσημα sites θα σταματήσουν να δέχονται σωρεία reports χωρίς λόγο". Σε πιο απλά ελληνικά ο σκοπός είναι να μην μπορεί να δημιουργηθεί μία ψεύτικη GOOgle.com διεύθυνση στη θέση της νόμιμης Google.com.

Πώς όμως θα σκοτώσει τα URLs η Google; Προς το παρόν, όπως δηλώνει η Stark, δεν πρόκειται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις να εξαφανιστούν τελείως· η βασική ιδέα είναι να μην χρειάζεται ο χρήστης να τις πληκτρολογήσει ολόκληρες ενώ παράλληλα όμως δεν κινδυνεύει κι από τα online scams. Οι υπεύθυνοι του ιντερνετικού κολοσσού προσπαθούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά και λιγότερο επικίνδυνη. Η κατεύθυνση είναι σωστή, όμως όπως οι ίδιοι δηλώνουν βρισκόμαστε ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Pierce Brosnan και Helen Mirren μόλις υπέκυψαν στο Netflix

Η πλατφόρμα απέκτησε τη μεταφορά του μυθιστορήματος The Thursday Murder Club και οι δύο ηθοποιοί θα πρωταγωνιστήσουν.

5 επιστημονικοί λόγοι που δε μπορείς να διαχειριστείς τον θυμό

Γιατί, δε μαθαίνουν όλοι να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και το θυμό τους με υγιείς τρόπους...

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".