Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα προκαλέσουν ακόμα χειρότερη κίνηση στους δρόμους

Νέα έρευνα προβλέπει κυκλοφοριακό χάος στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα μπορούν να προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους; Αν κρίνεις από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα έλεγες όχι, όμως είναι γνωστό ότι η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα του μέλλοντος δε θα χρειάζεται να παρκάρουν κοντά στη δουλειά του ιδιοκτήτη τους, η οποία πιθανόν να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης όπου η στάθμευση χρεώνεται, αλλά θα μπορούν να βγουν εκτός της ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης. Ναι, καλά το κατάλαβες, αυτό σημαίνει περισσότερη ώρα στο δρόμο, πράγμα που μεταφράζεται σε περισσότερη κίνηση.

Μία νέα έρευνα του περιοδικού Transport Policy, βασιζόμενη πάνω σε αυτήν την πολύ πιθανή υπόθεση, κατέληξε σε ένα ανησυχητικό για το μέλλον αποτέλεσμα: η κίνηση στις μητροπολιτικές περιοχές μπορεί μέχρι και να διπλασιαστεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ο λόγος; Ακριβώς ότι αναφέραμε πιο πριν. Μάλιστα το project που είχε ανακοινώσει πριν κάποιο καιρό η Tesla, αυτόνομα δηλαδή αυτοκίνητα που όχι μόνο παρκάρουν χωρίς οδηγό αλλά πάνε να παραλάβουν τους ιδιοκτήτες με το πάτημα μίας εντολής στο smartphone, είναι ικανό να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα αφού θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα αυτοκίνητα στο δρόμο για ακόμα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Μέχρι στιγμής εκείνο το επιχείρημα που προβάλουν οι θιασώτες των αυτόνομων αυτοκινήτων είναι πως είναι πολύ πιο πιθανό να τα μοιράζονται οι χρήστες τους -κι όχι να παίρνει ο καθένας το δικό του όπως συνηθίζεται σήμερα με τα συμβατικά Ι.Χ. Αυτό όμως παραμένει μία υπόθεση αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συμβεί, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η κουλτούρα του να μοιράζεσαι διαδρομές με φίλους και συναδέλφους βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα προκαλέσουν ακόμα χειρότερη κίνηση στους δρόμους

Γενικά, το μέλλον στους δρόμους δεν φαίνεται πολύ θελκτικό. Όταν ξεκίνησαν οι πλατφόρμες τύπου Uber, όλοι μίλησαν για μία επανάσταση που μπορεί να βοηθήσει τις μεγαλουπόλεις στο θέμα της κίνησης. Σχεδόν κανείς όμως δεν σκέφτηκε ότι ένα Ι.Χ. ξεκινά από το σημείο Α προς το σημείο Β ενώ ένα όχημα της Uber ξεκινά από το σημείο Γ για να βρεθεί στο σημείο Α που βρίσκεται ο πελάτης έτσι ώστε να τον μεταφέρει στο σημείο Β. Αν τώρα πολλαπλασιάσει κανείς το προηγούμενο σχήμα επί τις εκατομμύρια διαδρομές που πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλο τον πλανήτη, εύκολα βλέπει ότι τα επιπλέον χιλιόμετρα είναι άπειρα.

Έτσι μαζί με τις πρωτοπόρες τεχνολογίες και πλατφόρμες, ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος που ζούμε καλείται να βρει και πρωτοπόρες πολιτικές που αποτρέψουν το κυκλοφοριακό χάος που έρχεται με φόρα από το μέλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Μοναχογιός και διάδοχος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών, εξύφανε πάμπολλες ιστορίες συνωμοσίας.

Καμία έκπληξη, ο Kanye West ετοιμάζεται να μπει στη βιομηχανία του πορνό

Από ό,τι φαίνεται έχει αφήσει πίσω του τη "θρησκευτική φάση" που περνούσε.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Μία ξεχωριστή Range Rover εμπειρία

Το εμβληματικό brand του σύμπαντος των 4 τροχών παρουσίασε το ​​πρώτο Range Rover House στην Ελλάδα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

3 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο LinkedIn για να βρεις δουλειά πιο εύκολα

Οι ειδικοί στην αγορά εργασίας προτείνουν μερικά εύκολα βήματα που μπορείς να κάνεις μέσω του LinkedIn για να βελτιστοποιήσεις τις πιθανότητές σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης