Το Instagram αντικαθιστά την κλασική ανταλλαγή αριθμών τηλεφώνου

Ο τρόπος που επικοινωνούμε έχει αλλάξει. Η ανταλλαγή τηλεφωνικών αριθμών θεωρείται ξεπερασμένη, περιοριστική και πολλές φορές αδιάκριτη.

Σίγουρα θα έχεις γνωρίσει σε ένα απροσδόκητο μέρος κάποιο άτομο με το οποίο θέλεις να διατηρήσεις επικοινωνία και να χτίσεις μία επαφή. Πώς ακριβώς το καταφέρνεις αυτό; Πριν βιαστείς να απαντήσεις ότι του ζητάς το τηλέφωνό του, σκέψου πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι τέτοιο. Η ανταλλαγή τηλεφωνικού αριθμού συχνά έχει την τύχη των επαγγελματικών καρτών: τη λήθη που βρίσκεται εντός κάποιου συρταριού του γραφείου σου, με τον ρόλο του τελευταίου να παίζει πια το smartphone σου. Όλοι προτιμούν την εύκολη και δημοφιλή λύση, που δεν είναι άλλη από το αμοιβαίο follow στο Instagram.

"Συγκριτικά με τους αριθμούς τηλεφώνων, θεωρείται πολύ πιο αυθόρμητο να ανταλλάξεις με κάποιον ένα follow στο Instagram. Έτσι θα υπάρχει μία καθόλου περιοριστική αλληλεπίδραση μέσω posts και stories, χωρίς η επικοινωνία να γίνεται σοβαρή ή υπερβολική. Δεν θα παύει όμως να είναι επικοινωνία" λέει στο Atlantic ο συγγραφέας και motivational coach Chris Rackliffe. Εδώ, θα δημιουργηθεί μία ακόμη απορία, απολύτως εύλογη: Γιατί με τους φίλους σου μιλάς μέσω WhatsApp, μία εφαρμογή για την οποία είναι απαραίτητος ο τηλεφωνικός αριθμός; Γιατί δεν προτιμάς και σε αυτή την περίπτωση το Instagram;

Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το γεγονός πως στο WhatsApp συναναστρέφεσαι με άτομα που γνωρίζεις ήδη και έχεις μία σχετική άνεση μαζί τους. Κάτι που δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι αμέσως, με κάποιον που γνώρισες πρόσφατα. Για να μάθεις περισσότερα για την τελευταία περίπτωση, αρκεί να δεις φωτογραφίες και stories. Αυτό δεν κάνουμε όλοι άλλωστε υπό αντίστοιχες συνθήκες; Επιπροσθέτως, στο Instagram είναι ευκολότερο να θυμηθείς ένα πρόσωπο από το οποίο έλαβες προσωπικό μήνυμα, απλά ανατρέχοντας στο προφίλ του. Η ανταλλαγή του Instagram είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη. Τόσο, που πολλοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία έχει εξελιχθεί σε μία τελετουργία των καιρών μας. Ένα follow είναι πιο informal αλλά και πιο ζεστό, από το να σχηματίσει κάποιος στην οθόνη του 10 αριθμούς. Ακόμη, δεν υπάρχουν ουσιαστικά σοβαρές δικαιολογίες για να αρνηθεί κάποιος να το κάνει, όπως συμβαίνει στην περίπτωση τηλεφωνικών αριθμών, συχνά με άκομψο ή απότομο τρόπο.

Το Instagram είναι άκρως αποτελεσματικό σε περιπτώσεις νέων γνωριμιών

Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών, το Instagram έχει χτίσει εξαιρετική φήμη στο κομμάτι των καινούριων γνωριμιών. Μέσα από ένα account μπορείς να μάθεις προτιμήσεις, συνήθειες και γούστα. Δεν είναι τυχαίο πως στους λογαριασμούς του Tinder, η προσθήκη του Instagram συμπεριλαμβάνεται όλο και περισσότερο, με πολλούς να συνεχίζουν μέσω InstaMessage τις συνομιλίες τους. Το Facebook είναι η άλλη εναλλακτική σε αυτές τις περιπτώσεις (το LinkedIn παραείναι σοβαρό λόγω της επαγγελματικής του φύσης) αλλά έχει ένα μειονέκτημα σε σχέση με το Instagram: Γίνεται πιο εύκολα και πιο αθόρυβα το unfollow. Ενδεχομένως να αναρωτιέσαι πού βρίσκεται το Twitter σε όλο αυτό. Δεν υπάρχει. Τόσο ξεκάθαρα. Εκτός αν πιστεύεις εν έτει 2019, ότι εξακολουθεί να είναι το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή αν έχεις γνωστούς που ανταλλάσσουν λογαριασμούς Twitter στα μπαρ.

Οι συνήθειες στο κομμάτι της επικοινωνίας έχουν αλλάξει αισθητά τα τελευταία χρόνια: Ακολουθώντας κάποιον στα social networks μοιάζει με τη δημιουργία μίας φιλίας ή μίας επαγγελματικής σχέσης κατά κάποιο τρόπο. Ειδικά από τη στιγμή που έχει καταρριφθεί κάποια κλισέ και όλοι είναι αρκετά προσεκτικοί στο τι ποστάρουν. 

Το να ζητήσεις τον αριθμό τηλεφώνου από κάποιον (εκτός αν πρόκειται για ξεκάθαρα επαγγελματική επαφή) μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και μία κίνηση που παραβιάζει την ιδιωτικότητα του άλλου. Τα social media πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο - έχουν δώσει σε όλους την ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα δημόσιο προφίλ, που είναι ακριβώς αυτό: δημόσιο. 

Το τηλέφωνο ας παραμείνει αυτό που πρέπει, για τις περιπτώσεις που χρειάζονται: Να ακούσεις δηλαδή τη φωνή προσώπων που πραγματικά σε ενδιαφέρουν και τους ενδιαφέρεις. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.