To smartphone των 18 ευρώ που θα συνδέσει online 1 δισ. ανθρώπους

Η λύση έρχεται από το παρελθόν: 90s design με smart δυνατότητες.

Ποιος χρειάζεται φτηνά, πραγματικά φτηνά smartphones; Η προφανής απάντηση είναι εκείνοι που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας ή, πιο απλά, οι πραγματικά φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη. Φυσικά, σε αυτόν τον αγώνα δρόμου για πιο οικονομικά κινητά είναι πιθανόν να επωφεληθούν κατασκευάστριες εταιρείες και -κυρίως- οι μεγάλες δυνάμεις του ίντερνετ: Google, Facebook, Amazon και Apple θέλουν να μπουν και στις πολυπληθείς αγορές του τρίτου κόσμου, αφού ο δυτικός δείχνει ήδη κάπως κορεσμένος και κουρασμένος από όλη αυτήν την υπερπροσφορά.

Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αυτή η σκέψη πραγματικότητα; Οι Νοτιοαφραικανική MTN Group και η Γαλλική Orange, με τη βοήθεια της κινεζικής start-up που ακούει στο όνομα KaiOS Technologies έχουν διανύσει ήδη τα πρώτα βήματα. Χρησιμοποιώντας το ειδικό λογισμικό της τελευταίας και design βγαλμένο κατευθείαν από τα 90s κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα old school κινητό με smart ιδιότητες. Το κόστος του; Μόλις 18 ευρώ, ξεπερνόντας κατά πολύ την προηγούμενη πιο φτηνή προσπάθεια που κόστιζε σχεδόν τα διπλάσια. Όχι, ότι αυτά τα χρήματα περισσεύουν στην Αφρική, σίγουρα όμως δεν είναι απλησίαστα.

To smartphone των 18 ευρώ που θα συνδέσει online 1 δισ. ανθρώπους

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πουληθούν 105 εκ. φτηνών smartphones

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκπτώσεις στην ποιότητα φέρνουν και αντίστοιχες δυσκολίες. Έτσι, τα συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν touchscreen και δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί ενώ το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται είναι πραγματικά πάμφθηνο. Όμως, ακριβώς, επειδή είναι "παλιάς τεχνολογίας" η μπαταρία τους αντέχει πάνω από πέντε μέρες με μία μόνο φόρτιση. Καθόλου άσχημα δηλαδή για περιοχές όπου το ρεύμα είναι ένα πολύτιμο αγαθό, στο οποίο δεν έχουν όλοι πρόσβαση.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα εν λόγω smartphones δεν παραμελούν μία ανερχόμενη τάση: είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις φωνητικές εντολές και συγκεκριμένα τον Google Assistant. Άλλωστε ο αμερικανικός κολοσσός έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 19,4 εκ. δολάρια στο λογισμικό της KaiOS ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα συμβατότητας.

Smartphone φτηνά 5

Οι ειδικοί αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση 50% στις συσκευές που χρησιμοποιούν KaiOS μέχρι το τέλος του χρόνου, αγγίζοντας δηλαδή τους 105 εκ. χρήστες και καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ ανάπτυξης στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Αυτή την στιγμή οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται στην Ινδία, ενώ σιγά σιγά μπαίνει η Αφρική στο παιχνίδι. Με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν είνια καθόλου απίθανο σε πολύ λίγο καιρό από τώρα ένα δισ. άνθρωποι που αυτήν την στιγμή ζουν χωρίς ίντερνετ να βρεθούν συνδεδεμένοι online.


H άνοδος των χρηστών του ίντερνετ σε μία χώρα κατά 10% φέρνει συνήθως αύξηση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 2%.


Η εικόνα μεταναστών και προσφύγων, ντυμένων με φθαρμένα ρούχα, που κρατούν ένα κινητό στο χέρι είναι χαρακτηριστική. Σήμερα η σύνδεση στο ίντερνετ είναι ένα αγαθό πρώτης ανάγκης. Το κινητό των 18 ευρώ μπορεί άμεσα να βοηθήσει ανθρώπους τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και επαγγελματικά, οι οποίοι αυτήν την στιγμή βρίσκονται κυριολεκτικά στο σκοτάδι (απομακρυσμένοι αγροτικοί πληθυσμοί, γυναίκες κλεισμένες στα σπίτια σε καταπιεστικές κοινωνίες).

Smartphone φτηνό 5

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, η άνοδος των χρηστών του ίντερνετ σε μία χώρα κατά 10% φέρνει συνήθως αύξηση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 2%. Φυσικά, αυτό το τελευταίο στατιστικό μένει να επιβεβαιωθεί. Γιατί δεν είναι λίγες φορές που οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων χωρών δεν καρπώθηκαν οικονομικά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Εντός των συνόρων ο πλούτος δεν μοιράζεται καθόλου ίσα ενώ αντίστοιχα οι συγκεκριμένες χώρες είναι συνήθως έρμαια των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.

Αν σε λίγο καιρό 1 δισ. άνθρωποι βρεθούν online θα είναι ευτύχημα. Θα είναι όμως δυστύχημα να κερδίσουν μόνο οι ισχυροί από όλην αυτήν την επανάσταση των φτηνών smartphones. Βέβαια, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι οι απότομες αλλαγές φέρνουν πολλές φορές δυσάρεστα αποτελέσματα: τα fakes news κοστίζουν στη Δύση, στις υπανάπτυκτες οικονομικά όμως χώρες μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε εθνοκαθάρσεις.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.