Ο Elon Musk θέλει να βομβαρδίσει τον Άρη

Άλλη μία παρεξενιά του διάσημου tech-entrepreneur ή το plan Β που θα σώσει την ανθρωπότητα;

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 20 Αυγούστου 2019

O Elon Musk λέει ότι πρέπει να βομβαρδίσουμε τον Άρη. Όχι, δεν πρόκειται να κηρύξουμε τον διαπλανητικό πόλεμο αλλά περισσότερο να εστιάσουμε σε μία ιδέα που κινείται κάπου ανάμεσα στην επιστήμη και την πρωτοπορία του διαστήματος: Ρίχνοντας βόμβες στους παγωμένους πόλους του Κόκκινου Πλανήτη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της Tesla και στη SpaceX, θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τα απαραίτητα αέρια για τη δημιουργία ατμόσφαιρας, έτσι ώστε ο παγωμένος και άνυδρος πλανήτης να ζεσταθεί, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενηθεί η γήινη ζωή.

Δεν πρόκειται για κάποια νέα ιδέα, ο Νοτιοαφρικανός tech-entrepreneur όμως έχει επιδοθεί σε ένα δυνατό rebranding βασισμένο στο hashtag #nukemars. Είναι, όμως, τελικά κάτι τέτοιο εφικτό; Η απάντηση δεν είναι απλή. Σε γενικές γραμμές, αυτό που ονομάζεται terraforming (σ.σ: η μεταμόρφωση πλανητών σε ουράνια σώματα κατάλληλα να φιλοξενήσουν γήινη ζωή) είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει και τόσο επιθετικές μεθόδους, αφού σε τελική ανάλυση οι πυρηνικές εκρήξεις δεν εγείρουν τα ηθικά ερωτήματα που εγείρουν στον πλανήτη Γη. Ή μήπως όχι;

Ο Elon Musk θέλει να βομβαρδίσει τον Άρη

Η τρελή ιδέα του Elon Musk ίσως είναι η καλύτερη λύση για την επιβίωσή μας

Τα γεγονότα, λίγο έως πολύ, έχουν ως εξής: Σήμερα η μόλυνση και η υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι μία πραγματικότητα αποτελώντας μία άμεση απειλή. Έτσι σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές ενισχύοντας παράλληλα κάθε είδους λαϊκισμούς και εθνικισμούς. Για αυτό, λοιπόν, η εξερεύνηση του διαστήματος δεν είναι πια απλά ένα χόμπι για ουτοπιστές αλλά ένα plan B που μπορεί να μας φανεί πολύ άμεσα χρήσιμο.

Κάπου εδώ εισέρχεται στην εξίσωση ο Κόκκινος Πλανήτης. Είναι γειτονικός, μεγάλος σε έκταση και διαθέτει πόλους. Φυσικά στην παρούσα του κατάσταση δεν μπορεί να κατοικηθεί. Η βαρύτητα, η ατμοσφαιρική πίεση και πολλοί άλλοι απαραίτητοι παράγοντες διαφέρουν από την Γη – κι όμως, ο Άρη παραμένει ό,τι πιο κοντινό στον δικό μας πλανήτη. Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Παρ' ότι οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές (από -120 έως -20 βαθμούς Κελσίου) είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να βρούμε εντός του ηλιακού μας συστήματος. Άλλωστε μιλάμε για μία ανθρώπινη μετανάστευση που θα συμβεί όχι στα πλαίσια μαζικών διακοπών αλλά επειδή θα έχουμε, λίγο έως πολύ, καταστρέψει τον πλανήτη μας.


Αυτό που σήμερα μοιάζει με επιστημονική φαντασία μπορεί σε λίγο καιρό -αν συνεχίσουμε έτσι- να μετατραπεί σε επιτακτική ανάγκη.


Για αυτό και, τελικά, η τρελή ιδέα του Elon Musk ίσως είναι η καλύτερη λύση για την επιβίωσή μας. Αυτό που σήμερα μοιάζει με επιστημονική φαντασία μπορεί σε λίγο καιρό -αν συνεχίσουμε έτσι- να μετατραπεί σε επιτακτική ανάγκη. Φυσικά, όπως κάθε σωσίβια λέμβος, έτσι κι αυτή έχει τις αδυναμίες της: Εύκολα μπορεί η διαστημική μετανάστευση να γίνει προνόμιο των λίγων, εκείνων δηλαδή που με την απληστία του οδήγησαν την Γη στο χείλος της καταστροφής.

Άρης Ίλον Μασκ πλανήτης πυρηνικά

Καλό είναι το plan B για τον πλανήτη Άρη να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Παράλληλα μπορεί ο Elon Musk να επιμένει στο hashtag #nukemars, όμως πολλοί επιστήμονες έχουν διαφορετική ιδέα. Άλλωστε με ποιο δικαίωμα θα βομβαρδίσουμε με πυρηνικά έναν ξένο πλανήτη, μολύνοντας τον για εκατομμύρια χρόνια; Κι αν υπάρχει κάποιο μορφή ζωής στον Άρη που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει; Πέρα, τώρα, από τους ηθικούς φραγμούς υπάρχουν και σοβαρά τεχνικά προβλήματα: Σύμφωνα με τους M. Jakosky και Christopher Edwards, εξειδικευμένους Αμερικανούς επιστήμονες, ο βομβαρδισμός του Άρη δεν θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν θα μπορούσε να προκαλέσει ένα φαινόμενο του θερμοκηπίου και να θερμάνει άμεσα και αποτελεσματικά τον πλανήτη. Ακόμα κι όλο το διοξείδιο του άνθρακα των γήινων πόλων δεν θα έφτανε για να μεταμορφώσει την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη. Μάλιστα, υπάρχει κι ο κίνδυνος δημιουργίας "πυρηνικού χειμώνα": Ενός νέφους, δηλαδή, που θα στερούσε από  την επιφάνεια του πλανήτη το ηλιακό φως με καταστροφικές συνέπειες. 

Συνοψίζοντας, τα όσα λέει ο Musk παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον, σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι η μία και μοναδική μεσσιανική λύση - μάλλον το αντίθετο. Όπως και να έχει, όμως, ένα είναι σίγουρο: Καλό είναι το plan B για τον πλανήτη Άρη να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα κι όσο πιο προσεκτικά γίνεται. Δυστυχώς, ίσως μας χρειαστεί άμεσα.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Idris Elba πρωταγωνιστεί στο νέο trailer του NBA 2K20

Σε ρόλο Coach Carter για τις ανάγκες του MyCareer mode εμφανίζεται ο διάσημος ηθοποιός.

To Facebook κερνά καφέ τους χρήστες του

Κι όμως, ο Mark Zuckerberg θέλει να σου μιλήσει από κοντά για τα προσωπικά δεδομένα.