Κβαντικοί υπολογιστές: Το μέλλον έρχεται με διαστημικές ταχύτητες

Μία ανακοίνωση από τα κεντρικά γραφεία της Google έβαλε φωτιά στον κόσμο της τεχνολογίας.

Quantum Supremacy ή στα ελληνικά Κβαντική Υπεροχή. Ο όρος από μόνος του ακούγεται βαρύγδουπος και κατάλληλος για σελίδες μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας. Ο γενναίος καινούργιος κόσμος που ζούμε, όμως, επιφυλάσσει καθημερινά πολλές και μεγάλες εκπλήξεις στον τομέα της τεχνολογίας. Απλά αυτήν την φορά, μία ανακοίνωση από τα κεντρικά γραφεία της Google έβαλε φωτιά στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αν, τελικά, ισχύει θα είναι ένα τρομερό breakthrough που ξεδιπλώνει απίστευτες -σχεδόν θεϊκές- δυνατότητες για την ανθρωπότητα.

Τι ακριβώς συνέβη; Εδώ και κάποιον καιρό υπάρχουν συχνά πυκνά αναφορές από τους τεχνολογικούς κολοσσούς για έρευνα στο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών. Ο όρος quantum supremacy (κβαντική υπεροχή) αναφέρεται στη δυνατότητα ενός υπολογιστή (του μέλλοντος) να λύνει, χρησιμοποιώντας κβαντικές τεχνολογίες, υπολογισμούς που οι σημερινοί υπερυπολογιστές θα έκαναν χρόνια ολόκληρα να λύσουν.

Η Google, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ανακοίνωσε ότι τα κατάφερε. Ή πιο συγκεκριμένα ότι μπόρεσε να ολοκληρώσει μέσα σε 200 δευτερόλεπτα έναν υπολογισμό που ο IBM Summit (ο ισχυρότερος αυτήν την στιγμή υπολογιστής του πλανήτη) θα χρειαζόταν 10 χιλιάδες (!) χρόνια για να τα καταφέρει. Πίσω από αυτήν την επιτυχία (;) βρίσκεται ένας δικό της υπολογιστής, με το όνομα Sycamore. 


Μία λάθος κίνηση εντυπωσιασμού ή όπως συνήθως συμβαίνει όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά;


Όλα αυτά όμως θα πρέπει να θεωρηθούν ως μη γενόμενα, αφού η εταιρεία του Menlo Park της Καλιφόρνιας απέσυρε σχεδόν αμέσως την ανακοίνωσή της, την οποία πρόλαβαν βέβαια να δημοσιεύσουν οι Financial Times. Μία λάθος κίνηση εντυπωσιασμού ή όπως συνήθως συμβαίνει όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έρευνα στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών πραγματοποιείται σε μεγάλη ένταση και χρησιμοποιώντας αμύθητα κονδύλια.

Κβαντικοί υπολογιστές: Το μέλλον έρχεται με διαστημικές ταχύτητες

Η κβαντική υπεροχή δεν αποτελεί προϊόν επιστημονική φαντασίας

"Φανταστείτε να έχετε μόνο πέντε λεπτά στη διάθεσή σας για να βρείτε μία συγκεκριμένη παράγραφο σε ένα συγκεκριμένο βιβλίο σε ένα βιβλιοπωλείο που διαθέτει 50 εκ. ψηφιοποιημένους τόμους. Ένας κλασικός υπολογιστής μπορεί να αναλύσει ένα βιβλίο τη φορά. Οι κβαντικοί υπολογιστές, από την άλλη, είναι ικανοί να ερευνούν 50 εκ. βιβλία ταυτόχρονα, βρίσκοντας με σχετική ευκολία την παράγραφο" ήταν η πολύ επεξηγηματική δήλωση ενός προγραμματιστή της D-Wave (της καναδικής εταιρείας που δημιούργησε ένα από τα πρώτα κβαντικά πρωτότυπα).

Για να μην προτρέχουμε, όπως έκανε η Google, οι κβαντικοί υπολογιστές δεν βρίσκονται προ των πυλών. "Οι ισχυρισμοί της Google είναι απλά λάθος" δήλωσε ο Dario Gil, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της IBM, εξηγώντας πώς κατά την άποψή του χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα για να πραγματοποιήσουν έναν πολύ συγκεκριμένο υπολογισμό, έχοντας πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Από την άλλη πάλι, όλα δείχνουν, ότι η κβαντική υπεροχή δεν αποτελεί προϊόν φαντασίας αλλά πραγματικότητα που έρχεται με διαστημική ταχύτητα από το άμεσο (;) μέλλον.

Επιστημονικοί τομείς όπως η μετεωρολογία, η χημεία αλλά και η αποκρυπτογράφηση θα μπορέσουν να κάνουν γιγαντιαία άλματα αν τους δοθούν οι δυνατότητες που θα τους προσφέρουν οι κβαντικοί υπολογιστές. Φυσικά, δεν έχουμε φτάσει σε εκείνο το επίπεδο, αφού οι αναφορές κάνουν λόγο για ασταθείς επεξεργαστές που ακόμα επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την θερμότητα και τον ηλεκτρισμό.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, ο Q System One  (ένα πραγματικό θηρίο ύψους 2,8 μέτρων τοποθετημένο σε γυάλινη θήκη) της IBM που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο βρισκόταν πρώτος της κούρσας της κβαντικής υπεροχής. Τώρα, η Google δείχνει να μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, ενώ στην στην Κίνα, τα ποσά που σπαταλώνται για να μη ξεφύγουν οι αμερικανικές εταιρείες ξεπερνούν κάθε φαντασία. Κάποτε, το μεγάλο διακύβευμα ήταν η πρωτιά στη Σελήνη. Σήμερα, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συναγωνίζονται για το ποιος θα πετύχει πρώτος την κβαντική υπεροχή· μία τεχνολογία που ίσως οδηγήσει την ανθρωπότητα στην επόμενη εποχή της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου