PhoneCinemas: Τα smartphones για κινηματογράφο τσέπης

Ένας πλήρης οδηγός προϋποθέσεων για το cinema on the go.

Esquire Team
Γράφει: Esquire Editors 27 Νοεμβρίου 2019

Η αυτοκρατορία του Netflix αριθμεί περισσότερους από 139 εκατομμύρια συνδρομητές και έχει επεκταθεί σε πάνω από 190 χώρες, όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το smartphone είναι πλέον το πιο δημοφιλές μέσο ψυχαγωγίας στην πλατφόρμα του. Αν σε ενδιαφέρει το κινητό σου να είναι φτιαγμένο πρώτα για προβολή ταινιών και μετά για να παίρνεις τηλέφωνο, δες τον απόλυτο οδηγό που παρουσιάζουμε για να απογειώσεις την εμπειρία της ψυχαγωγίας σου.

Από τον Δημήτρη Ανδρεαδάκη

Οθόνη

Όταν μιλάμε για ταινίες και βίντεο, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το smartphone είναι η οθόνη. Το μέγεθος, η ανάλυση, ο τύπος της οθόνης και τα ppi (pixels per inch) παίζουν το σημαντικότερο ρόλο για την ποιότητα της ψυχαγωγίας σου.

Ανάλυση: Η ανάλυση είναι η μέγιστη ευκρίνεια που μπορεί να αποδώσει μια οθόνη. Στα κινητά συναντάμε τις εξής αναλύσεις: SD (720x570), HD (1280x720), FHD (1920x1080), QHD (2560x1440). Οι περισσότεροι ίσως σκεφτούν πως όσο μεγαλύτερη η ανάλυση, τόσο καλύτερη ποιότητα θα έχουν οι ταινίες. Αυτό δεν ισχύει. Σε μια τόσο μικρή διάσταση οι αναλύσεις της οθόνης δεν είναι ευδιάκριτες, από ανάλυση SD σε HD έχουμε σίγουρα καλύτερη εικόνα, αλλά μετά σε αναλύσεις όπως Full HD και QHD η διαφορά δεν είναι αισθητή στο μάτι (και η κατανάλωση αυξάνεται). Οπότε, η σωστή επιλογή είναι μεταξύ HD και FHD.

Για να κάνεις streaming σε υψηλή ανάλυση, πρέπει και η ταινία να είναι διαθέσιμη σε ανάλυση τουλάχιστον HD. Αν η ταινία είναι χαμηλής ανάλυσης SD και η ανάλυση της οθόνης Full HD, τότε θα δεις την ταινία σε SD.
Άλλες δύο σημαντικές παράμετροι για να δεις μια ταινία σε υψηλή ανάλυση είναι το Ίντερνετ, καθώς θα πρέπει να έχεις πρόσβαση σε ταχύτητα τουλάχιστον 50 Mbps, αλλά και κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό για το Netflix είναι πως δεν μπορούν όλα τα smartphones να κάνουν streaming σε ανάλυση HD και πάνω ακόμα κι αν η ανάλυση της οθόνης είναι υψηλή.

Μέγεθος: Όσο μεγαλύτερη οθόνη τόσο μεγαλύτερη η απόλαυση. Όταν θέλεις ένα κινητό για ταινίες, το μέγεθος μετράει. Πρέπει να λάβεις υπόψη σου πως όσο μεγαλύτερη η οθόνη, τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση της μπαταρίας.

Τύπος οθόνης: Ο καλύτερος τύπος οθόνης για την παρακολούθηση ταινιών και βίντεο είναι οι OLED οθόνες (γνωστές και ως AMOLED, Super AMOLED, Super Retina). Την τεχνολογία OLED τη συναντάμε στα κορυφαία μοντέλα των κατασκευαστών αλλά και σε κινητά χαμηλότερου budget ως AMOLED και Super AMOLED και μας προσφέρει εκπληκτικά ζωντανά χρώματα και χαμηλή κατανάλωση. Το κάθε pixel έχει το δικό του αυτόνομο φωτισμό, όπου, εκτός του ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί αυτόματα, μπορεί επίσης να ρυθμιστεί το πόσο έντονος θα είναι ο φωτισμός για κάθε pixel ξεχωριστά χαρίζοντάς μας το απόλυτο μαύρο.

ppi (pixels per inch): Τα ppi είναι η πυκνότητα των pixels που συναντάμε σε μια οθόνη (μικρές τελείες που σχηματίζουν μια εικόνα). Όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα, τόσο καλύτερη η ποιότητα της οθόνης. Τα ppi σχετίζονται και με το μέγεθος της οθόνης. Όσο μεγαλύτερη οθόνη, τόσο μεγαλύτερη πυκνότητα θα πρέπει να έχουμε. Οι περισσότερες οθόνες smartphones έρχονται με πυκνότητα από 250 μέχρι 550.

Αποθηκευτικός χώρος

Αν προτιμάς να κατεβάζεις ταινίες ή και σειρές ολόκληρες στο κινητό ώστε να έχεις πρόσβαση στην αγαπημένη σου ψυχαγωγία ακόμα και όταν οι ταχύτητες του Ίντερνετ σε έχουν εγκαταλείψει, χρειάζεσαι ένα smartphone με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο (τουλάχιστον 64GB). Όσο μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο έχει η συσκευή, τόσο περισσότερες ταινίες θα μπορείς να έχεις. Επίσης, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως, αν φτάσεις την εσωτερική μνήμη κοντά στο όριο, θα ρίξει τις επιδόσεις του κινητού κάνοντάς το πιο αργό.

Επέκταση μνήμης

Αν η μνήμη του κινητού δεν επαρκεί για τις ανάγκες σου, η καλύτερη λύση είναι να την επεκτείνεις με μια κάρτα Micro SD. Τα περισσότερα smartphones έχουν τη δυνατότητα επέκτασης και οι χωρητικότητες ποικίλλουν από 8GB μέχρι 512GB. Σημαντικό ρόλο, εκτός από τα GB, έχει και η ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης της κάρτας. Αν θέλεις να αποθηκεύσεις ταινίες από HD και πάνω, θα πρέπει η κάρτα Micro SD να είναι Class 10, Class U1 ή Class U3 (μέχρι και 4K video).

Μπαταρία

Μπορεί η όρεξή σου για ταινίες να είναι ακόρεστη και οι αντοχές σου ανεξάντλητες, αλλά αυτό δυστυχώς δεν ισχύει και για το κινητό σου. Σημαντικός παράγοντας οπότε είναι και το μέγεθος της μπαταρίας (mAh), καθώς μεγάλη μπαταρία σημαίνει περισσότερες ώρες διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Οι περισσότερες συσκευές κυμαίνονται στα 3000-4000mAh, υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση της μπαταρίας, όπως η οθόνη (φωτεινότητα, ανάλυση, τύπος οθόνης και μέγεθος) και ο επεξεργαστής (όσο δυνατότερος τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση).

Ίντερνετ

Όταν βρίσκεσαι σε χώρο όπου δεν έχεις πρόσβαση σε Wi-Fi και θέλεις να συνεχίσεις την ταινία που άφησες στην μέση, μπορείς να ανοίξεις τα δεδομένα και να πιάσεις ταχύτητα τουλάχιστον 3G έως 4G. Όμως τα smartphones που δεν κατασκευάζονται για τα ελληνικά δεδομένα και πολλοί τα εισάγουν από το εξωτερικό (Κίνα) δε δουλεύουν σε όλες τις δικές μας συχνότητες, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μην πιάνουμε ταχύτητες 4G, αλλά 3G ή 2G με ανάλογες επιπτώσεις.


Το δικό σου σινεμά

Επιλέξαμε τα πέντε κορυφαία smartphones που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σου για κινηματογράφο τσέπης και τα αξιολογήσαμε.

5. Asus ROG Phone 2

PhoneCinemas: Τα smartphones για κινηματογράφο τσέπηςΈνα smartphone φτιαγμένο για ασταμάτητο streaming ταινιών, καθώς είναι οπλισμένο με μια μπαταρία 6000 mAh και χωρητικότητα που φτάνει τα 512GB. Η οθόνη FHD+ τύπου AMOLED, παρότι έχει μόλις 366 ppi, προσφέρει τον εκπληκτικό ρυθμό ανανέωσης 120Hz για τις γρήγορες εναλλαγές σκηνών δράσης.

 

4. Samsung Galaxy A70

ΚΙΝΗΤΑ ΤΑΙΝΙΕΣΣυνδυάζοντας τα δυνατότερα χαρακτηριστικά στη χαμηλότερη τιμή, το Samsung Galaxy A70 έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του PhoneCinema. Με οθόνη Super AMOLED 6,7 ιντσών, δίνει την αίσθηση ενός μικρού tablet.

 

 

3. iPhone 11 Pro Max

ΚΙΝΗΤΑ ΤΑΙΝΙΕΣΤο πολυσυζητημένο iPhone 11 Pro Max δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, κυρίως για την οθόνη Super Retina XDR 1242x2688 px που διαθέτει. Σε σχέση με τον προκάτοχό του, παραμένει η ίδια 6,5 ίντσες οθόνη. Όμως είναι σημαντική η αναβάθμιση στην μπαταρία από τα 3.174 mAh στα 3.969 mAh.

 

2. Samsung Galaxy Note 10 Plus

ΚΙΝΗΤΑ ΤΑΙΝΙΕΣΤο κορεάτικο smartphone δεν έχει ούτε ένα ψεγάδι πάνω του. Διαθέτει οθόνη Dynamic AMOLED 6,8 ιντσών, ανάλυσης 1440x3040 px, που σε συνδυασμό με τα 495ppi και υποστήριξη HDR10+ λειτουργίας μπορεί να χαρίσει μοναδικές εμπειρίες αλλά και δυνατές συγκινήσεις. Τα 256/512GΒ με τη δυνατότητα επέκτασης έως 1TΒ σου δίνουν τη δυνατότητα να κουβαλάς όλη την ταινιοθήκη του Netflix στο κινητό σου.

1. iPhone OnePlus 7 Pro

ΚΙΝΗΤΑ ΤΑΙΝΙΕΣΟ βασιλιάς των PhoneCinemas. Οθόνη 6,67 ιντσών Fluid AMOLED στα 90Hz για γρήγορες και ομαλές εναλλαγές στις σκηνές δράσης, ανάλυση WQHD+ στα 1440x3120 px, πολύ υψηλή πυκνότητα 515 ppi και υποστήριξη λειτουργίας HDR10+. Μπαταρία 4000mAh. Αλλά το πιο σημαντικό: το Notch λάμπει διά της απουσίας του δίνοντάς σου μια ολόκληρη οθόνη. Αυτό είναι κάτι που το κατάφερε χάρη στην pop up camera που διαθέτει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης