O Jeff Bezos κατασκευάζει ρολόι που θα μετρά την ώρα για 10 χιλιάδες χρόνια

Μία επένδυση με ύψος 152 μέτρα και κόστος 42 εκ. δολάρια.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 11 Μαΐου 2020

Τι δουλειά έχει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με ένα ρολόι που θα μετρά με ακρίβεια τον χρόνο για τα επόμενα όχι ένα, ούτε δύο αλλά 10 χιλιάδες χρόνια; Όπως συνηθίζει, ο Jeff Bezos είδε μία ιδέα που του άρεσε πολύ και σκέφτηκε ότι καλό θα ήταν να τη χρηματοδοτήσει με περίπου 42 εκ. δολάρια. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ο ισχυρός άντρας της Amazon γοητεύεται από τα μεγαλεπήβολα projects και τρελαίνεται για την επιστημονική φαντασία. Γιατί αν ένα γιγάντιο μηχανικό ρολόι που κατασκευάζεται στο κέντρο ενός βουνό και θα ζήσει για χιλιετίες δεν είναι science fiction, τότε τι είναι;

Το Clock of the Long Now, όπως ονομάζεται, είναι μία ιδέα του προγραμματιστή και entrepreneur Danny Hills από το μακρινό 1986. Μπορεί η ονομασία του να φέρνει στον νου επεισόδιο του Game of Thrones, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό: Το πρωτότυπο ξεκίνησε να μετρά την ώρα στις 31 Δεκεμβρίου του 1991 έτσι ώστε να μπορέσει να καταγράψει τα πρώτα δευτερόλεπτα της νέα χιλιετίας, ενώ εδώ και δύο χρόνια περίπου το πραγματικό Clock of the Long Now κατασκευάζεται στην καρδιά ενός βουνού της Νεβάδα πολλά χιλιόμετρα μακριά από την κοντινότερη πόλη.

Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το ρολόι των χιλιετιών; Πρόκειται για ένα αναλογικό ρολόι, γιγαντιαίων διαστάσεων (152 μέτρα), κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο και κεραμικά μέρη, το οποίο θα λειτουργεί μηχανικά μέσα από την κινητική ενέργεια που θα παράγουν οι επισκέπτες του καθώς και από έναν τεράστιο κύλινδρο που θα μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε κινητική. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο βέβαια, πέρα από το μέγεθος, είναι αναμφισβήτητα το πόσο πολλά χρόνια υπολογίζεται ότι θα "ζήσει". Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Bezos βρίσκεται πίσω από ένα από τα πρώτα μνημειώδη κατασκευάσματα του 21ου αιώνα. Φυσικά, ο χρόνος θα δείξει αν θα αντέξει στις χιλιετίες.


Tην ίδια ώρα που ο Bezos ετοιμάζει φαραωνικά κατασκευάσματα, του ασκείται σκληρή κριτική για το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας έγινε πλουσιότερος κατά 24 δισ. δολάρια.


Ποια όμως είναι η συμβολική του σημασία; Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή θα αποτελεί μία υπενθύμιση για τους μελλοντικούς επισκέπτες αλλά κατά κάποιον τρόπο και για όλη την ανθρωπότητα σχετικά με την έννοια του μέλλοντος: Μπορεί να μοιάζει μακρινό και άπιαστο, είναι όμως επί της ουσίας μία πραγματικότητα την οποία θα βιώσουν οι απόγονοί μας - και καλώς εχόντων των πραγμάτων το Clock of the Long Now θα είναι εκεί για να την καταγράψει, όπως δηλαδή δείχνει και το όνομά του.

Τέλος, επειδή κάθε επένδυση πρέπει να έχει και βιώσιμο χαρακτήρα, ο Bezos και οι συνεργάτες του ευελπιστούν να μετατρέψουν το γιγάντιο αυτό μηχανικό ρολόι σε μία ιδιαίτερη τουριστική ατραξιόν όπου κάποιος θα χρειάζεται να ταξιδέψει κοντά στις 2,5 ώρες τουλάχιστον για να έρθει σε επαφή μαζί της.

Είναι δύσκολο κάποιος να έχει ενστάσεις απέναντι σε μία τόσο πρωτότυπη ιδέα. Παράλληλα, όμως, δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα που ο Bezos ετοιμάζει φαραωνικά κατασκευάσματα, του ασκείται σκληρή κριτική για το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας έγινε πλουσιότερος κατά 24 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα που πάντα υπάρχουν σκιές για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Amazon· εκεί που οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να περπατούν ακόμα και 18 χλμ. τη μέρα.


φωτογραφία © Getty Images 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία