Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στους νέους

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς εξηγεί.

Γράφει: Esquire Editors 28 Ιουλίου 2020

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ όπου και επισήμανε ότι "αυξάνονται τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική και την Θεσσαλονίκη", κυρίως σε νεαρότερες ηλικίες.

Εξήγησε δε ότι "είμαστε σε μια επιδημία και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες και στο πλαίσιο αυτό είναι και η χρήση της μάσκας και των υπολοίπων μέτρων".

Παράλληλα πρόσθεσε πως "ο κόσμος δεν παίρνει τα μέτρα που έχει συστήσει η πολιτεία μετά από συζητήσεις με τους αντίστοιχους φορείς, τους λοιμοξιωλόγους τον ΕΟΔΥ κλπ", ενώ σημείωσε πως τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά ειδικά με την χρήση της μάσκας και πως ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν το 2021.

"Αν μια επιδημία πρέπει να τιθασευτεί αυτό γίνεται μόνο με την χρήση του εμβολίου οπου ένα αριθμός πληθυσμού θα εμβολιαστεί και θα αποκτήσει αντισώματα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης είπε πως υπήρχε σύσταση η μάσκα να χρησιμοποιείται στα σουπερ μάρκετ και είχε αρχίσει ο κόσμος να χαλαρώνει με αυτό. Μόλις πήγε να γίνει πιθανή η επιβολή προστίμου άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο σημειώνοντας πως "αυτό που δεν συμφωνώ με την κοινωνία είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας από πίσω και να κόβει χαρτάκια και κλήσεις για να συμμορφωνόμαστε. Από μόνοι μας πρέπει να αυτοπεριοριστουμέ".

Ο ίδιος επεσήμανε πως ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται εύκολα όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα και πως αυτή την στιγμή μολύνονται πιο πολύ οι νέοι ενώ οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πλεόν προστατεύονται υπογραμμίζοντας πως αν και οι νέοι είναι πιο ανθεκτικοί οσο αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτούς είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στους υπόλοιπους και γενικότερα μπορεί εύκολα να αυξηθούν τα κρούσματα χωρίς να το καταλάβουμε.

Επιπλέον, τόνισε πως η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στους κλειστούς χώρους διότι τα σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν ακόμα και σε 2 διαδρόμους πχ σε ένα σουπερμάρκετ. "Δεν είναι εύκολο δεν γίνεται όμως διαφορετικά δεν έχουμε άλλα μέτρα προφύλαξης" σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως "η μάσκα που προστατεύει είναι η πάνινη ή η χειρουργική οι άλλες δεν προστατεύουν".

Από: thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Νέα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Κι αν το DNA μας ορίζει αν θα νοσήσουμε από κορονοϊό;

Τι δείνει μία νέα ενδιαφέρουσα μελέτη από την Ολλανδία.

3 επιστήμονες προειδοποιούν για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού

Απαισιόδοξα σενάρια από τρεις ειδικούς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό στη χώρα μας.