Ποιοι πρέπει να κάνουν πρώτοι το αντιγριπικό εμβόλιο

Οι οδηγίες από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Γράφει: Esquire Editors 28 Σεπτεμβρίου 2020

Περισσότερα από 4 εκατ εμβόλια για την κοινή γρίπη θα είναι φέτος διαθέσιμα για τους Ελληνες πολίτες δήλωσε σήμερα στην έκτακτη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι για το αντιγριπικό εμβόλιο, θα προηγηθούν φυσικά οι ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα όπως είπε η Ελλάδα θα έχει φέτος στη διάθεσή της 4.200.000 εμβόλια, ενώ πέρσι ο αριθμός ήταν μόλις 3 εκατομμύρια.

Ακόμα πιο διαφωτιστική ήταν όμως η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, που τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη αφού όπως σημείωσε "ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας".

Και πρόσθεσε ότι "σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών".

Όσο για τα παιδιά, όπως εξήγησαν στην συνέντευξη τύπου, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις που ισχύουν κάθε χρόνο. Ο εμβολιασμός των παιδιών αφορά μόνο αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συστήνεται όμως και για όσα είναι υγιή, αλλά έχουν νεογέννητο βρέφος στην οικογένεια ή άλλο άτομο υψηλού κινδύνου.

Θεοδωρίδου: "Να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί"

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στο θέμα των υγειονομικών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει και ελπίζει να εμβολιαστεί άνω του 75% των υγειονομικών.

Υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο, σημείωσε ακόμα και πρόσθεσε ότι στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Τι είπε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ

Αμέσως μετά μίλησε η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα κ. Trias και τόνισε ότι θα είναι κρίσιμο για την περίοδο της γρίπης, να λάβουμε μέτρα ώστε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Κάτι τέτοιο, είπε, θα μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που τους χρειαζόμαστε για την τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού.

Οσον αφορά σε ποιους πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το εμβόλιο της γρίπης, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε:

  • ηλικιωμένοι
  • πάσχοντες από χρόνια νοσήματα
  • έγκυες γυναίκες
  • παιδιά
  • ανοσοκατεσταλμένοι
  • εργαζόμενοι στην υγεία

Επίσης πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρέπει επίσης να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης και οι:

  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σωματος >40Kg/m2)
  •  
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  •  
  • Οι κλειστοι πληθυσμοί, όπως προσωπικό́ και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυματων κ.ά.)
  • Κτηνιατροι, πτηνοτροφοι, χοιροτροφοι, εκτροφεις.

Σταδιακά η παραλαβή των δόσεων του εμβολίου

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου είπε ότι για να υπάρξει επαρκής ανοσία του πληθυσμού κατά του ιού της γρίπης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να διεξαχθεί ανάμεσα στις 15 Οκτωβρίου και τις 15 Δεκεμβρίου.

"Θα πρέπει να εμβόλια να διατεθούν σταδιακά και κατά τρόπο λογικό, ώστε να δημιουργηθεί ικανή ανοσία στον πληθυσμό, χωρίς να υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού, κατά τη χορήγησή τους", τόνισε.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, συμπλήρωσε ότι για να αναπτυχθεί ανοσία απέναντι στον ιό της γρίπης, χρειάζονται 15 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος