Η αντιθετική προπόνηση είναι το επόμενο fitness trend

Με την αντιθετική προπόνηση μπορείς να απογειώσεις ταυτόχρονα τη δύναμη και την αντοχή σου.

Κάποια πράγματα είναι καλύτερα όταν συνδυάζονται μεταξύ τους. Το τζιν με το τόνικ, για παράδειγμα. Το ίδιο συμβαίνει και στον κόσμο των fitness trends με την αντιθετική προπόνηση, καθώς η επιστήμη επιβεβαιώνει τα οφέλη ενός εξαιρετικά δημοφιλούς συνδυασμού: Αυτού της άρσης βαρών με τις πλειομετρικές ασκήσεις

Τι είναι η αντιθετική προπόνηση

Η αντιθετική προπόνηση αποτελεί ένα πρωτόκολλο εκγύμνασης που σου δίνει την ευκαιρία να υπερφορτώσεις το νευρικό σου σύστημα, λειτουργώντας στην ουσία ως ένα εργαλείο για να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο άψε-σβήσε.

Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί τρόποι για να συνδυάσεις τις ασκήσεις που αποσκοπούν στο να απογειώσουν τη δύναμή σου με τις ασκήσεις εκρηκτικής δύναμης στο πλαίσιο της ίδιας προπόνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προπόνηση που κάνεις είναι αντιθετική.

Στην αντιθετική προπόνηση εκτελείς δύο διαφορετικά ειδη άσκησης με το ίδιο κινητικό μοτίβο σε superset. Για παράδειγμα κάνεις ένα συμβατικό βαθύ κάθισμα και στη συνέχεια ένα βαθύ κάθισμα με άλμα ή μία πίεση πάγκου και στο καπάκι ένα εκρηκτικό push-up.

Στην αποτελεσματικότητα αυτού του προπονητικού σχήματος που αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά fitness trends της χρονιάς, ορκίζονται όλο και περισσότεροι γυμναστές και προπονητές, καθώς φαίνεται ότι μπορεί όντως να βελτιώσει τις αθλητικές σου επιδόσεις.

Όπως διαβάζουμε στο βρετανικό Esquire, η αντιθετική προπόνηση βασίζεται στη θεωρία της ενδυνάμωσης μετά την ενεργοποίηση των μυών (Post-Activation Potentiation, εν συντομία PAP), σύμφωνα με την οποία, κατά κάποιον τρόπο, το ιστορικό της συστολής των μυών επηρεάζει τη μηχανική επίδοση των μυικών συστολών που ακολουθούν.

Με άλλα λόγια, εκτελώντας π.χ. μία άσκηση άρσης βαρών πριν από μία εκρηκτική κίνηση μπορείς να υπερφορτώσεις το νευρικό σου σύστημα και να παράγεις δύναμη που να αντιστέκεται περισσότερο στη βαρύτητα.

Η αντιθετική προπόνηση είναι το επόμενο fitness trendiStock

Τα οφέλη που θα αποκομίσεις

Πρακτικά, αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω σημαίνει ότι θα μπορείς να πηδάς πιο ψηλά, να κάνεις πιο ισχυρές ρίψεις και να σηκώνεσαι από το έδαφος με μεγαλύτερη πυγμή. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι, πιο σοβαροί, για να βάλεις στη ζωή σου την αντιθετική προπόνηση, πέρα από την ψευδαίσθηση που σου δίνει ότι είσαι τάχαμου ο Σούπερμαν.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες το συγκεκριμένο πρωτόκολλο προπόνησης μπορεί να πυροδοτήσει πιο γρήγορα οφέλη στην ταχύτητα που σπριντάρεις, στο ύψος των αλμάτων σου, στη δύναμη που έχεις στο πάνω μέρος του σώματός σου και στην αντοχή σου σε σχέση με όταν κάνεις μόνο προπονήσεις άρσης βαρών ή μόνο πλειομετρικές ασκήσεις.

Πώς να συνδυάσεις τις ασκήσεις

Το κλειδί στην αντιθετική προπόνηση είναι να εκτελείς από 5 έως 10 επαναλήψεις άρσης βαρών και να συνεχίζεις με τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων μίας άσκησης που απαιτεί υψηλή ταχύτητα επαναλήψεων και στην οποία χρησιμοποιείται το ίδιο κινητικό μοτίβο, όπως στα παραδείγματα που αναφέραμε νωρίτερα.

> Διάβασε ακόμα: Σπορ που ξεπερνούν το τρέξιμο στην καύση θερμίδων

Είναι, επίσης, σημαντικό το να μην εκτελείς τις ασκήσεις άρσης βαρών μέχρι την επανάληψη από την οποία και μετά δεν μπορείς να βγάλεις άλλη. Το θέμα δεν είναι να κάψεις τους μύες σου, αλλά να τους δώσεις την πρόκληση που χρειάζονται, να "φορτώσεις" τη μηχανή τους και μετά να απελευθερώσεις την ενέργειά τους στις πλειομετρικές ασκήσεις.

> Διάβασε ακόμα: Μικρά μυστικά για γιγάντια μπράτσα

Ένα tip για να τσεκάρεις το αν χρησιμοποιείς πολύ μεγάλο βάρος είναι το να μετρήσεις το διάλειμμα που χρειάζεσαι ανάμεσα στις ασκήσεις άρσης βαρών και τις πλειομετρικές. Αν υπερβαίνει τα 10-15 δευτερόλεπτα, τότε πολύ απλά θα πρέπει να σηκώνεις πιο ελαφριά βάρη.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου