Ο θαυμαστός κόσμος του fitness είναι γεμάτος απορίες. Αν μπεις σε αυτόν χωρίς να έχεις γυμναστεί ποτέ πριν συστηματικά, ακόμα και η επιλογή του προγράμματος προπόνησης που θα ακολουθήσεις μπορεί να αποδειχθεί ένα ζήτημα τόσο πολύπλοκο που να σε φτάσει σε σημείο να τα παρατήσεις πριν καλά καλά ξεκινήσεις. Αλλά κι όσο ανεβαίνεις επίπεδο, τόσο πληθαίνουν τα fitness διλήμματα. Ευτυχώς, σου έχουμε τη λύση στα 6 πιο σημαντικά από αυτά.

Πώς θα βρω το σωστό πρόγραμμα προπόνησης για τους στόχους μου;

Το συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί και να είναι όλο ένα λάθος. Κι αυτό γιατί κάποιοι ειδικοί τονίζουν ότι δεν έχει σημασία το είδος της προπόνησης που ακολουθείς όσο η συνέπειά σου σε αυτό. Κάτι άλλο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι ότι η ίδια προπόνηση μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Οπότε, θα πρέπει να δοκιμάσεις διαφορετικά προγράμματα για να ανακαλύψεις το τι λειτουργεί στον δικό σου οργανισμό.

iStock

Πρέπει να παχύνω για να αυξήσω τη μυική μου μάζα ή να χάσω βάρος;

Αν έχεις φτάσει σε ένα μυικό επίπεδο που να σε ικανοποιεί αλλά δεν είσαι και τόσο αδύνατος, πρέπει να χάσεις βάρος. Αν είσαι αδύνατος αλλά όχι αρκετά μυώδης, θα πρέπει να πάρεις βάρος για να χτίσεις μύες.

Πώς δεν θα χάσω το κίνητρό μου;

Θα πρέπει να κάνεις τις προπονήσεις σου τμήμα της καθημερινότητάς σου και να μην σκέφτεσαι το πώς θα διατηρήσεις την πειθαρχία και τη συνέπειά σου. Κοινώς, να αφήσεις τη δουλειά να την κάνει η δύναμη της συνήθειας. Ξεκίνα με το να εντάξεις στο ημεροδιάγραμμα ή το εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας και όταν όλα σου γίνουν συνήθεια, θα έχεις αποκτήσει κίνητρο χωρίς καν να το καταλάβεις.

Μπορώ να χάσω λίπος και να χτίσω μύες ταυτόχρονα;

Αν είσαι υπέρβαρος, η απάντηση είναι θετική. Αν είσαι σχετικά αδύνατος, σε κάθε σου προσπάθεια να μειώσεις το ποσοστό λίπους στο σώμα σου, την ίδια στιγμή, θα χάνεις και ένα τμήμα από τη μυική σου μάζα. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εναλλάσσεις τους στόχους σου, π.χ. ανά μήνα ή τρίμηνο.

> Διάβασε ακόμα: Τα 5 καλύτερα σπορ για να χάσεις βάρος, σύμφωνα με το Harvard

Τι προπόνηση να κάνω για να αποκτήσω το σώμα ενός διάσημου;

Μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο από τα προγράμματά τους, π.χ. του Karim Benzema, του Ryan Reynolds, του Jean-Claude Van Damme, του Chris Hemsworth, του Jason Statham, του Chris Pratt, του Robert Downey Jr. (για όσους βαριούνται τη γυμναστική) ή του Will Smith. Παρόλα αυτά, μιας και όπως έχουμε ήδη αναφέρει, κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στο ίδιο πρόγραμμα προπόνησης, ο μόνος τρόπος για να γίνεις σαν σταρ της μπάλας ή του σινεμά είναι το να συνεχίσεις να δοκιμάζεις διαφορετικά προγράμματα προπόνησης και ανάλογα με αν λειτουργούν να αυξάνεις την έντασή τους, ενώ αν δεν βλέπεις αποτέλεσμα να τα αλλάζεις.

> Διάβασε ακόμα: Έτσι θα κάνεις πιο άνετη, πιο γρήγορη και λιγότερο βαρετή την προπόνησή σου

Τι να κάνω αν δεν βλέπω πρόοδο;

Πριν αλλάξεις πρόγραμμα, αναλογίσου τι άλλο μπορεί να πηγαίνει στραβά για να το διορθώσεις. Οι συνήθεις ύποπτοι; Η έλλειψη ύπνου, το άγχος, λόγοι υγείας και, φυσικά, η κακή διατροφή - τα σώματα φτιάχνονται στην κουζίνα και όχι στο γυμναστήριο, κατά πώς λένε όσοι γνωρίζουν.