Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το αδένωμα παραθυρεοειδούς και τη χειρουργική του θεραπεία

Πώς η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης.

Γράφει: Esquire Editors 27 Απριλίου 2022

Η ύπαρξη αδενώματος παραθυρεοειδούς (πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός) είναι μια κατάσταση που συνδέεται με πολλαπλά προβλήματα στον ασθενή, ενώ η διάγνωσή της δεν είναι πάντα εύκολη. Τα προβλήματα παρουσιάζονται σε τρεις κυρίως τομείς: το μυοσκελετικό σύστημα, το ουροποιητικό σύστημα και την ψυχική σφαίρα.

Από το μυοσκελετικό προκύπτει συχνότατα οστεοπενία ή οστεοπόρωση, αρθρίτιδες και μυϊκή αδυναμία. Από το ουροποιητικό παρουσιάζεται λιθίαση, που μπορεί να οδηγήσει σε κολικό νεφρού, ενώ από την ψυχική σφαίρα έχουμε κατάθλιψη, μεταβολή προσωπικότητας και συμπεριφοράς, σύγχυση και, σχεδόν πάντα, διαταραχές μνήμης.

Η διάγνωση δεν είναι πάντα απλή υπόθεση

Η διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης βασίζεται σε βιοχημικά κριτήρια, που περιλαμβάνουν την αύξηση στο αίμα του ασβεστίου και της παραθορμόνης με έναν χαμηλό φώσφορο.

Αφού ο θεράπων ενδοκρινολόγος θέσει τη διάγνωση και εντοπίσει τον παθολογικό παραθυρεοειδή αδένα (σε ένα ποσοστό 15%-20% υπάρχουν περισσότεροι του ενός), κατόπιν πιο ειδικών εξετάσεων (σπινθηρογράφημα και υπερηχογράφημα από έμπειρο ακτινολόγο), τη σκυτάλη παίρνει ο χειρουργός. Η ιδανική αντιμετώπιση της νόσου προϋποθέτει την άριστη συνεργασία του θεράποντος ενδοκρινολόγου με τον εξειδικευμένο χειρουργό ενδοκρινών αδένων.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το αδένωμα παραθυρεοειδούς και τη χειρουργική του θεραπείαiStock

Η χειρουργική επέμβαση

Αφού ο χειρουργός αφαιρέσει τον παθολογικό (ή τους παθολογικούς παραθυρεοειδείς αδένες), μπορεί να επιβεβαιώσει τη βιοχημική ίαση του ασθενούς μετρώντας διεγχειρητικά την παραθορμόνη. Η μέτρηση της παραθορμόνης πραγματοποιείται 10 λεπτά μετά την αφαίρεση του αδενώματος και η πτώση της σε ποσοστό πάνω από 50% από την αρχική τιμή πιστοποιεί την ίαση του ασθενούς. Η ταχεία πτώση της παραθορμόνης οφείλεται στον πολύ χαμηλό χρόνο ημίσειας ζωής της, που υπολογίζεται στα 3-4 λεπτά.

Η σημασία της διεγχειρητικής μέτρησης παραθορμόνης

Η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης είναι ένα από τα σημαντικότερα βέλη στη φαρέτρα του χειρουργού που θέλει να τιθασεύει τη νόσο. Η αξία της έγκειται στο γεγονός ότι η μέτρησή της διαρκεί μόλις 8 λεπτά με ειδικό εξοπλισμό στον χώρο του χειρουργείου και η πτώση της στα επιθυμητά επίπεδα, δηλαδή η βιοχημική ίαση του ασθενούς, εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει άλλος παθολογικός παραθυρεοειδής που δεν μπόρεσε να εντοπιστεί με τις προεγχειρητικές απεικονίσεις.

Εν κατακλείδι...

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε συνδυασμό με την οριστική θεραπεία, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι χειρουργική, μπορεί να οδηγήσουν στην ανακούφιση των ασθενών αυτών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.


Ευχαριστούμε τον κ. Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, www.drvamvakidis.gr.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το timeline των επιχειρηματικών εγχειρημάτων του Elon Musk

Όχι, δεν πρόκειται να αγοράσει την Manchester United, δεν είναι αυτός ο επιχειρηματικός στόχος του "ζαβολιάρη" δισεκατομμυριούχου.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Oι 7 κανόνες του Harry Jameson για να γίνεις κυρίαρχος στο γυμναστήριο

Αυτά είναι τα μάντρα της ολιστικής προσέγγισης του Harry Jameson που τον έκαναν διάσημο personal trainer.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Madonna ξεφάντωσε στα 64α γενέθλιά της στην Ιταλία

Η βασίλισσα της ποπ μοιράστηκε πολλές στιγμές της από το πάρτι της στα socia media.

Τι κοινό έχει η Porsche 911 GT3 RS με τη Formula 1;

Η Porsche ανεβάζει μερικά επίπεδα στην σύγχρονη αυτοκίνηση με την Porsche 911 GT3 RS (992) που διαθετει την πιο εξελιγμένη αεροδυναμική αυτοκινήτου παραγωγής.

Γραφει TopGear

Η μυθική πρόταση που δέχθηκε η Amber Heard για συμμετοχή σε πορνό

Την ίδια ώρα που ο Johnny Depp επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη για την ταινία "Μοντιλιάνι", η Amber Heard προσεγγίστηκε για να πρωταγωνιστήσει σε ταινία πορνό.

Οι διακοπές επεκτείνουν τη ζωή, συμφωνεί και η επιστήμη

Κι αφού το λένε οι ειδικοί, δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε.

Γραφει Τιμος Σαλαμες