Γιατί πρέπει να βάλεις το ποδήλατο στην καθημερινότητά σου

Όλοι οι λόγοι για να αρχίσεις τις ορθοπεταλιές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Γράφει: Esquire Editors 03 Ιουνίου 2022

Η 3η Ιουνίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου το 2018 από τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τη διακήρυξή του, το ποδήλατο είναι ελευθερία, είναι διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία, κάνει καλό στον ένα και μοναδικό πλανήτη μας. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, δες παρακάτω μερικούς λόγους που αξίζει να το βάλεις στην καθημερινότητά σου. 

Σε πηγαίνει στη δουλειά

Οι περισσότεροι μένουμε σε απόσταση 8 χλμ., κατά μέσο όρο, από την εργασία μας. Είναι μια εφικτή απόσταση 20 λεπτών για να πας και άλλο τόσο για να γυρίσεις. Αν μένεις κοντά στο γραφείο, μπορείς να πηγαίνεις με το ποδήλατο δύο φορές την εβδομάδα και να κάψεις έως και 3.000 θερμίδες – σχεδόν μισό κιλό λίπους – σε 1 μήνα.

Σμιλεύει όλο το σώμα

Είναι γνωστό ότι οι ποδηλάτες έχουν τέλεια πόδια. Εξάλλου, οι τετρακέφαλοι, οι γλουτοί και οι γάμπες κάνουν όλη την κίνηση στα πετάλια. Όμως και οι λαβές χρειάζονται χειρισμό, κάτι που σμιλεύει και το πάνω μέρος του σώματος.

Γιατί πρέπει να βάλεις το ποδήλατο στην καθημερινότητά σουiStock

Ενισχύει την ενέργεια

Νιώθεις πεσμένος; Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychotherapy and Psychosomatics διαπιστώθηκε ότι το ποδήλατο βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας κατά 20% και μειώνει την κόπωση κατά 65%. Γιατί; "Επειδή κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, που σχετίζεται με την ενέργεια" τονίζει ο συγγραφέας της μελέτης, Patrick O’Connor, Ph.D., καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Δε χρειάζεται καν να προσπαθήσεις πολύ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν ποδήλατο σε μέτριο ρυθμό τρεις φορές την εβδομάδα καταπολέμησαν καλύτερα την αίσθηση κόπωσης.

> Διάβασε ακόμα: Πολυτελή ποδήλατα, η νέα τάση

Δεν καταπονεί τις αρθρώσεις

Το ποδήλατο ασκεί λιγότερη πίεση στα γόνατα, στους αστραγάλους και στη σπονδυλική στήλη από το περπάτημα και το τρέξιμο. Η σωστή στάση; Τα γόνατα πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα (περίπου 25 μοίρες) όταν το πετάλι είναι στο χαμηλότερο σημείο. Αν είναι πολύ τεντωμένα ή πολύ λυγισμένα, πήγαινε το ποδήλατό σου σε κατάστημα με ποδηλατικά είδη για να προσαρμόσουν στα μέτρα σου τη σέλα.

Το νιώθει κάθε μυς

Βρες μια ανηφόρα που χρειάζεται 3 έως 10 λεπτά για να την ανέβεις. Διάνυσέ τη δύο με τρεις φορές, περνώντας περίπου το μισό χρόνο όρθιος στη σέλα. Το όρθιο πετάλι γυμνάζει το μέσο κορμό και τους τρικεφάλους, καθώς προσπαθείς να ισορροπήσεις πάνω στο ποδήλατο.

> Διάβασε ακόμα: Πώς να ασκείσαι, χωρίς να προπονείσαι

Προστατεύει την καρδιά

Οι παθήσεις της καρδιάς είναι μία σημαντική αιτία θανάτου και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης LDL. Το ποδήλατο σε μέτριο προς υψηλό ρυθμό τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον μισή ώρα μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, ενώ αυξάνει σημαντικά την αερόβια φυσική κατάσταση.

Από: Shape.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.