Ρομποτική χειρουργική για την αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια επαναστατική μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στον ασθενή και συντελεί στην ταχύτερη ανάρρωσή του.

Γράφει: Esquire Editors 31 Οκτωβρίου 2022

Η χειρουργική των κηλών αποτελεί ένα από τα πρώτα πεδία της χειρουργικής στα οποία εφαρμόστηκε η ρομποτική τεχνολογία. Η "ρομποτική χειρουργική" όπως ονομάζεται, είναι μια επαναστατική μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας η οποία προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στον ασθενή και συντελεί στην ταχύτερη ανάρρωσή του. Μια μορφή κήλης η οποία αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία μέσω της ρομποτικής χειρουργικής είναι η ομφαλοκήλη (Ρομποτική χειρουργική θεραπεία της ομφαλοκήλης).

Πότε όμως μπορεί να εμφανιστεί η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται γύρω από τον ομφαλό όταν ένα ενδοκοιλιακό όργανο καταφέρνει να περάσει έξω από το κοιλιακό τοίχωμα. Η συγκεκριμένη μορφή κήλης συναντάται συχνότερα σε γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Παράλληλα, η ομφαλοκήλη μπορεί να εμφανιστεί και στα νεογνά, στα οποία όμως υποχωρεί αυτόματα περίπου στο διάστημα ενός έτους.

Άλλα αίτια εμφάνισης της ομφαλοκήλης μπορεί να είναι:

  • η παχυσαρκία
  • οι πολλαπλές κυήσεις
  • η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
  • η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται ως εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού. Η εμφάνισή της στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνεπάγεται την απόκρυψη της χαρακτηριστικής εσοχής του ομφαλού, στη θέση της οποίας εμφανίζεται ένα φούσκωμα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει ο ασθενής είναι η αλλαγή του μεγέθους ή του χρώματος του δέρματος. Παράλληλα, το φούσκωμα μπορεί να συνοδεύουν ενοχλήματα και πόνος στην περιοχή καθώς και ένα αίσθημα βάρους. Επίσης, έχουν αναφερθεί και συμπτώματα που εμφανίζονται εκτός της πάσχουσας περιοχής όπως γαστρεντερικές διαταραχές.

Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης

Κάθε μορφή κήλης αντιμετωπίζεται χειρουργικά με σκοπό ο ασθενής να απαλλαχτεί από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν. Επιπλέον, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτρέπει επικίνδυνες καταστάσεις όπως την περίσφιξη της κήλης, η οποία είναι επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή του. Χάρη στη ρομποτική τεχνολογία είναι δυνατό να προσφερθούν στον ασθενή όλα τα πλεονεκτήματα ενός χειρουργείου με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, ακρίβεια και λιγότερο επεμβατικά.

Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης;

Κατά τη διάρκεια της ρομποτικής επέμβασης, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά από τη χειρουργική κονσόλα και όχι όρθιος πάνω από τον ασθενή. Από εκείνο το σημείο χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους βραχίονες του ρομποτικού συστήματος. Η εξελιγμένη κονσόλα δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε τρισδιάστατη μορφή το χειρουργικό πεδίο με αποτέλεσμα η επέμβαση να επιτυγχάνεται με εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων που δε μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χειρουργική μέθοδο.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρομποτική μέθοδος είναι πολλαπλά και γι’ αυτό το λόγο επιλέγεται σε όλο και περισσότερες επεμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στη ρομποτική τεχνολογία ελαχιστοποιείται το χειρουργικό τραύμα (σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος) και ο μετεγχειρητικός πόνος του ασθενούς. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του, ενώ ελαχιστοποιούνται οι διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές. Τέλος, εξαιτίας των μικρών τομών κατά τη διάρκεια της επέμβασης, προσφέρεται ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

*Ευχαριστούμε τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντή Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General και Πιστοποιημένο Ρομποτικό Χειρουργό (esurgery.gr, endohernia.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το καπιτονέ παρκά

Γκρι παρκά με κουκούλα, Camel Active explore more

Το casual πουκάμισο

Κοτλέ πουκάμισο, Seidensticker explore more

Το denim overshirt

Overshirt από πετροπλυμένο denim, Hugo explore more

Η μάλλινη ζακέτα

Ζακέτα από 100% μαλλί, Paul & Shark explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Kupo, το κουτάβι που μιλάει ελληνικά στο TikTok

To Cavalier και η μαμά του έχουν γίνει viral και είναι ό,τι πρέπει για να φτιάξει η διάθεσή σου.

Ένα Toyota Yaris αξίας 130.000 ευρώ

Ανώνυμος αγοραστής πλήρωσε 130.000 ευρώ σε δημοπρασία της Ιαπωνίας για να αγοράσει ένα συλλεκτικό Toyota GRMN Yaris.

Γραφει TopGear

Οι πιο κρύες πόλεις στον κόσμο για ατρόμητους ταξιδιώτες

Στο Γιακούτσκ της Ρωσίας η θερμοκρασία αυτές τις μέρες είναι 50 βαθμοί υπό του μηδενός.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα συστατικά που 'καταστρέφουν' τα smoothies

Εννοείται πως υπάρχουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Μερικές υπέροχες εικόνες από το νέο μουσείο της Lamborghini

Στη Sant'Agata αν βρεθείς, να ξέρεις ότι μετά από μια σημαντική ανακαίνιση ξανάνοιξε το μουσείο της Lamborghini και αξίζει να το δεις.

Γραφει TopGear