Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του κορονοϊού δεν υφίσταται πια, λένε οι ειδικοί

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα ήταν, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού .

Γράφει: Esquire Editors 09 Αυγούστου 2023

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Αρχικά αποτελούσε σήμα κατατεθέν της λοίμωξης από κορονοϊό- μερικές φορές πιο κοινό και από τα συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη. Ωστόσο το σύμπτωμα της ξαφνικής απώλειας όσφρησης και γεύσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, γίνεται όλο και πιο σπάνιο, με ένα πολύ μικρό ποσοστό νέων ασθενών να το αναφέρει.

"Στο παρελθόν, εάν είχαμε κρυώσει και χάναμε την αίσθηση της όσφρησης, καταλαβαίναμε πως πιθανότατα είχαμε κολλήσει κορονοϊό. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει", δήλωσε ο Δρ. Evan Reiter, ιατρικός διευθυντής του κέντρου Διαταραχών Οσμής και Γεύσης από το πανεπιστήμιο στη Βιρτζίνια, στο CBS News.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση ενός μεγάλου όγκου δεδομένων ιατρικών αρχείων που συγκεντρώθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναφορικά με τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Evan Reiter ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο περιοδικό "Otolaryngology-Head and Neck Surgery", εξετάζοντας τις πιθανότητες ασθενών με COVID-19 να αναφέρουν επίσης απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Ενώ τα συμπτώματα που είναι γνωστά ως "αισθητηριακή απώλεια" εμφανίζονταν σε περίπου 50% των περιπτώσεων στην αρχή της πανδημίας, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως μόλις το 3% με 4% των ασθενών ανέφερε ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης και γεύσης στα πιο πρόσφατα κύματα της Omicron.

Η μελέτη είναι από τις πιο πρόσφατες και δείχνει πώς έχουν αλλάξει τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός, καθώς έχουν εμφανιστεί πολλές παραλλαγές και η ανοσία που έχει δημιουργηθεί από τους εμβολιασμούς και τη νόσηση έχει δημιουργήσεις νέες άμυνες στο οργανισμό.

Την ίδια ώρα, ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανέφεραν σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ότι το ποσοστό των περιπτώσεων που ανέφεραν απώλεια γεύσης ή όσφρησης είχε μειωθεί σημαντικά μετά την εμφάνιση του στελέχους Omicron το 2021.

Καθώς εμφανίζονταν περισσότερες παραλλαγές, "η συμπτωματολογία του SARS-CoV-2 έμοιαζε σταδιακά με αυτή άλλων αναπνευστικών συμπτωμάτων. Τα πιο μεταδοτικά στελέχη της Omicron συνδέθηκαν με βήχα και φτέρνισμα", εξηγούσαν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης στο περιοδικό Scientific Reports.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η νέα παραλλαγή Eris

Η Eris, η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ή αλλιώς "EG.5.1", έχει προστεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι είναι υπεύθυνη για το 14,6% των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 5 συμπτώματα που προκαλεί η παραλλαγή είναι: Καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση (ήπια ή σοβαρή), φτάρνισμα και πονόλαιμος.

Οι ειδικοί λένε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος, από τις υποπαραλλαγές της Omicron, την Arcturus και την Eris, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και των κλειστών σχολείων.

Από την άλλη, φοβούνται είναι πως θα κυριαρχήσει τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και των ενηλίκων στους χώρους εργασίας καθώς και από το ότι θα περνά ο κόσμος περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, λόγω της αλλαγής του καιρού.

Από Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα