Θεραπεία με laser στο λάρυγγα: Μάθε τα πάντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Σε πολλές καλοήθεις παθήσεις όσο και σε κακοήθειες του φάρυγγα, η εφαρμογή του laser αλλάζει ριζικά την αντιμετώπισή τους.

Γράφει: Esquire Editors 03 Δεκεμβρίου 2023

Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο με πολλαπλή και σημαντική αποστολή – φώνηση, αναπνοή και κατάποση – και έχει μεγάλη σημασία η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεών του να γίνεται με το λιγότερο ακρωτηριαστικό τρόπο.

Αυτό ακριβώς κατάφερε η εφαρμογή του laser δημιουργώντας αληθινή επανάσταση, γιατί δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να αφαιρεί την παθολογία του λάρυγγα (είτε καλοήθης είτε κακοήθης) χωρίς εξωτερικές τομές που προκαλούν διαταραχή στη λειτουργικότητα του οργάνου. Σε πολλές καλοήθεις παθήσεις (κύστεις, πολύποδες, οίδημα Reinke των φωνητικών χορδών, θηλώματα, πάρεση των φωνητικών χορδών και καλοήθεις όγκοι) όσο και σε κακοήθειες του φάρυγγα – λάρυγγα - υποφάρυγγα η εφαρμογή του laser αλλάζει ριζικά την αντιμετώπισή τους.

Πώς εφαρμόζεται η τεχνική;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και χρησιμοποιείται ειδικός τραχειοσωλήνας, ενώ το laser συνδέεται με το χειρουργικό μικροσκόπιο και με τη χρήση ειδικού μικροχειριστηρίου επιλέγονται οι παράμετροι για τη δέσμη, ανάλογα με το σημείο το οποίο δουλεύουμε. Η ακρίβεια στην τεχνική και η χρήση μεγέθυνσης και φωτισμού δίνουν τεράστια δυνατότητα ακρίβειας στην εκτομή, γιατί προσφέρουν ένα άλλο βάθος πεδίου.

Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή

Η χρήση του laser εξασφαλίζει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην επούλωση (δεν διαταράσσονται ιδιαίτερα η κατάποση και η φωνή), αποτρέπει τη δημιουργία οιδήματος (άρα αποφεύγεται η τραχειοστομία) και μειώνει την πιθανότητα αιμορραγίας. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στον καρκίνο του λάρυγγα είναι ότι στην ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει βιοψία και αφαίρεση της βλάβης, κάτι που καθιστά το laser ένα εξαιρετικό όπλο στην αντιμετώπιση καλοήθων παθήσεων και αρχικών σταδίων κακοηθειών του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Σε ποια άλλα όργανα έχει εφαρμογή το laser

Στη μύτη το laser χρησιμοποιείται πιο συχνά για την υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, σε κληρονομικές παθήσεις, όπως η Rendu Osler, και στο ρινόφυμα. Στη στοματική κοιλότητα έχει εφαρμογή στη διενέργεια βιοψιών με τοπική νάρκωση και στην αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών από το στόμα και τη γλώσσα.

*Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, επιστημονικό συνεργάτη νοσοκομείου Υγεία
www.facebook.com/pataridouanatoli

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Χάνοντας λίπος μια για πάντα

Μερικές συμβουλές για να χάσουμε λίπος και να μην το ξαναδούμε μπροστά μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένα μοντέλο του Playboy 'καίει' τον Leonardo DiCaprio

Και έτσι ξαφνικά, μάθαμε πολλά για τα γούστα του ηθοποιού στο κρεβάτι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Αυτό είναι το πιο στενό σπίτι του κόσμου

Αν είσαι κλειστοφοβικός, προφανώς δε θα σου αρέσει καθόλου το σχέδιο αυτό.

Γραφει Γιαννης Σπανος

30 τρόφιμα που πρέπει να αποφύγεις οπωσδήποτε αν θες να είσαι υγιής

Επιστήμονες ζήτησαν την εφαρμογή σήμανσης στα βλαβερά τρόφιμα, όπως γίνεται με τα προϊόντα καπνού.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένας τύπος αποφάσισε να φορέσει το Apple Vision Pro στον γάμο του

Όταν ήμασταν μικροί κοιμόμασταν αγκαλιά με τα αγαπημένα μας δώρα. Κάποιοι, μάλλον το κάνουν ακόμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης