Η άλλη όψη της Μεγάλης Παραίτησης

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πλέον έχουμε περάσει στην περίοδο της 'Μεγάλης Επιστροφής' στον χώρο εργασίας.

Τέτοια εποχή, πριν από τρία χρόνια, όλοι άρχισαν να μιλάνε για τη Μεγάλη Παραίτηση. Λογικό. Ήταν η περίοδος που όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως νέοι ή στα μέσα της καριέρας τους, εγκατέλειπαν τις θέσεις τους για να ζήσουν μια πιο 'ανθρώπινη' ζωή. Να γίνουν, δηλαδή, είτε άνεργοι (ή άεργοι), είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσον αφορά δε τους πιο μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους, η απόσυρση από τον χώρο εργασίας είχε να κάνει με τον φόβο του κορονοϊού ή ήταν μάλλον αναγκαστική, παρά θέμα επιλογής.

Η Μεγάλη Παραίτηση μάλλον δεν ήταν τόσο μεγάλη

Οι πιο πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι η γενιά των boomers αλλά και οι νέοι επαγγελματίες επέστρεψαν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας απ' ό,τι ίσως αναμενόταν. Για την ακρίβεια, στο διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, 2,6 εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν ξανά στις επαγγελματικές επάλξεις. Οπότε, η 'Μεγάλη Παραίτηση', τελικά, δεν ήταν και τόσο μεγάλη.

Κάποιοι επιστρέφουν στη ρουτίνα της 'ζωής στο γραφείο' ή στον όποιο άλλο χώρο εργασίας τους για οικονομικούς λόγους. Άλλοι, συνειδητοποίησαν όσο 'κάθονταν' ότι χρειάζονταν ένα νόημα στη ζωή τους, όπως αυτό που τους έδινε μια 'κανονική' δουλειά.

Για καλή τους τύχη, αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 11 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας. Οπότε, μάλλον, αν υπήρξε όντως μια εποχή Μεγάλης Παραίτησης τώρα έχουμε περάσει σε αυτή της Μεγάλης Επιστροφής στον χώρο εργασίας.

Η άλλη όψη της Μεγάλης Παραίτησης iStock

Η Μεγάλη Επιστροφή στον χώρο εργασίας

Σε αυτή τη θέση συγκλίνουν οι απόψεις κάποιων κοινωνικών επιστημόνων, ειδικών σε εργασιακά θέματα και δημοσιογράφων. Μάλιστα, αναμένεται αυτή η Μεγάλη Επιστροφή να έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο θα εργαζόμαστε όλοι στο μέλλον.

Σε αυτή την κατάσταση, ας προσθέσουμε κάτι ακόμα: Πλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το 3% των συνταξιούχων επανέρχεται με κάποιον τρόπο στην αγορά εργασίας κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2020.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται, επίσης, -σύμφωνα, πάντα, με υπολογισμούς ειδικών επιστημόνων- το ποσοστό όσων είναι άνω των 75 ετών που θα παραμένουν ενεργοί επαγγελματικά να αυξηθεί κατά 96%, ενώ αυτό όσων είναι από 16 έως 24 ετών να μειωθεί κατά 7,5%.

> Διάβασε ακόμα: To savoir vivre της απόλυσης

Αυτό είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, εξέλιξη που έρχεται σε σύγκρουση με το ισχύον μοντέλο των συνταξιοδοτήσεων, που διαμορφώθηκε υπό άλλα δεδομένα. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το σύστημα της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης βάση της ηλικίας είναι ρατσιστικό.

> Διάβασε ακόμα: Ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν στους εργοδότες να επικοινωνούν με υπαλλήλους τους εκτός ωραρίου

Κάποιοι ισχυρίζονται πως στο μέλλον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ενδέχεται να θέλουν να εργάζονται είτε full time, είτε ως μέντορες νεότερων συναδέλφων τους, είτε με κάποιον νέο, υβριδικό τρόπο, ακόμα και να επιχειρούν να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα, σε ένα διαφορετικό πεδίο.

Το συμπέρασμα απ' όλα αυτά; Το κύμα της Μεγάλης Επιστροφής στον χώρο εργασίας ίσως αρχίσει να μας δείχνει τις τάσεις για το πώς μπορεί να μοιάζει μια καθημερινότητα στην οποία θα δουλεύουμε επί 60 χρόνια στη ζωή μας και το πώς θα είναι το να δουλεύεις σε ηλικία μεγαλύτερη από τα σημερινά όρια συνταξιοδότησης.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος