H ολική επαναφορά του κρυπτονομίσματος Solana

Ένα από τα θύματα της κατάρρευσης της FTX πριν από έναν χρόνο ήταν το sol, το token του blockchain Solana.

Γράφει: Esquire Editors 05 Νοεμβρίου 2023

H FTX είχε δείξει την προτίμησή της στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα: συγκέντρωσε περίπου 65 εκατ. sol που πριν από έναν χρόνο άξιζαν 2 δισ. δολάρια - λίγο πριν καταρρεύσει η εταιρεία του Sam Bankman-Fried. Μέχρι το τέλος του 2022, η αξία του είχε υποχωρήσει στα 650 εκατ. δολάρια, αφού η τιμή του sol κατρακύλησε στα 9,96 δολάρια, από το ιστορικό ρεκόρ των 259,96 που σημείωσε τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με το CoinGecko.

Των Steven Ehrlich και Mitchell Martin

Στον Bankman-Fried άρεσε το Solana κυρίως επειδή είναι ταχύτερο στην επεξεργασία συναλλαγών σε σύγκριση με τον ανταγωνιστή του, το Ethereum. Πολύ πιο γρήγορο. Ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα 'ρθει η στιγμή που οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να επεξεργάζονται "100.000 έως 10 εκατομμύρια" εσωτερικές συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Το Solana είναι "από τα ελάχιστα blockchain που έχουν οδικό χάρτη γι' αυτή τη δυναμική", είχε πει ο Bankman-Fried στο Forbes. Το Ethereum, αντίθετα, επεξεργάζεται λιγότερες από 15 συναλλαγές το δευτερόλεπτο, και μπορεί να φτάσει έως τις 30. Το Solana επεξεργάζεται ήδη 4.000 συναλλαγές και θεωρητικά μπορεί να φτάσει στις 50.000.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η τιμή του Solana έχει υπερδιπλασιαστεί από τα 17,60 δολάρια στα επίπεδα των 40 δολαρίων. Μια σειρά από θετικές εξελίξεις έχουν δώσει στο Solana μεγαλύτερη ώθηση σε σύγκριση με την αγορά κρυπτονομισμάτων συνολικά, η οποία έχει ενισχυθεί κατά 28% στην ίδια περίοδο, με το Bitcoin να σημειώνει ράλι 35%.

Η ταχύτητα του Solana είναι χρήσιμη για εφαρμογές που απαιτούν συχνές συναλλαγές χαμηλής αξίας, όπως τα τυχερά παιχνίδια και η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση. Έτσι βάζει πλώρη για να γίνει το No3 blockchain πίσω από το Bitcoin και το Ethereum. Η κεφαλαιοποίηση του Solana ανέρχεται στα 16 δισ. δολάρια, έναντι 689 δισ. δολαρίων του Bitcoin και 220 δισ. δολαρίων του Ethereum.

"Tο Bitcoin είναι μακράν το πιο αποκεντρωμένο blockchain, και ακολουθεί το Ethereum, το οποίο όμως έχει κάποιες δυνατότητες που δεν διαθέτει το Bitcoin", επισημαίνει ο David Lawant, επικεφαλής έρευνας της FalconX. "Έπειτα, είναι το Solana: λιγότερο αποκεντρωμένο από το Ethereum, αλλά φθηνότερο και ταχύτερο blockchain".

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων ανακάμπτει σταδιακά από την κατρακύλα του 2022, η οποία επιδεινώθηκε με την κατάρρευση της FTX στο πλαίσιο ενός ντόμινο πτωχεύσεων εταιρειών blockchain ή που συνδέονταν με τα crypto. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχασε άνω του 60% από το υψηλότερό της επίπεδο, τον Νοέμβριο του 2021, στα 3 τρισ. δολάρια. Το Bitcoin και το Ethereum επηρεάστηκαν λιγότερο από άλλα crypto, παραμένοντας σχετικά ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές που ήθελαν να κρατήσουν θέσεις στα ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με τον Cosmo Jiang, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην αμερικανική Pantera Capital.

Το κλίμα στην αγορά κρυπτονομισμάτων βελτιώνεται και πλέον οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε νομίσματα "δεύτερης κατηγορίας" που θεωρούν "oversold", σύμφωνα με τον Jiang. Όσον αφορά τα κέρδη του Sol, αυτά ενισχύθηκαν από μια σειρά θετικών ανακοινώσεων στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου BreakPoint του Solana που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ.

Μεταξύ αυτών, η έναρξη των live δοκιμών του Firedancer, ενός δεύτερου επικυρωτή για το Solana που θα μπορούσε να ενισχύσει την ταχύτητα και την ανθεκτικότητα του δικτύου - η ενσωμάτωση της αποθήκης δεδομένων Google Cloud BigQuery, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους προγραμματιστές να βρουν γρήγορα πληροφορίες blockchain - και η είδηση ότι η Amazon Web Services παρέχει πλέον κόμβους Solana, πράγμα που σημαίνει ότι οι επικυρωτές μπορούν να βασίζονται στις υποδομές του κολοσσού αντί να έχουν το δικό τους hardware υπολογιστή.

Άλλος ένας θετικός παράγοντας είναι ότι το Solana έχει βελτιώσει τη λειτουργία του δικτύου της, με τις ημέρες εκτός λειτουργίας ή μειωμένης απόδοσης να μειώνονται σε μόλις 1 φέτος από 14 όλο το 2022. Η FTX συνεχίζει να έχει τις θέσεις της στο Solana. Πιθανόν να πουλήσει τα κρυπτονομίσματά της, αλλά οι περισσότεροι traders εκτιμούν ότι η μεγάλη ρευστοποίηση που σχετίζεται με την πτώχευση δεν επιβαρύνει πλέον την αγορά. Ο Lawant της FalconX πιστεύει ότι οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν το token και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι traders με short θέσεις έχουν συμπιεστεί κατά το πρόσφατο ράλι

Για τον trader Spencer Hallarn τα εντυπωσιακά κέρδη του Solana, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένδειξη για την κατεύθυνση μιας αγοράς που βγαίνει από έναν χιμώνα 2 ετών. Το όλο και πιο πιθανό σενάριο που θέλει τις ΗΠΑ να εγκρίνουν τελικά τα ETF που βασίζονται στην τιμή spot του Bitcoin λογικά θα αυξήσουν τη ζήτηση και το ενδιαφέρον για όλα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. O Hallarn επισημαίνει ακόμη τη δυναμική που αναπτύσσει η αγορά των κρυπτονομισμάτων εν μέσω πολεμικών συρράξεων σε Ουκρανία και Γάζα.

"Παράλληλα ενισχύεται το αφήγημα ότι το Bitcoin είναι ο ψηφιακός χρυσός", σχολίασε ο ίδιος το γεγονός ότι το token μπορεί να χρησιμεύσει ως αποθήκη αξίας. "Ιστορικά, μόλις το Bitcoin και το Ethereum βρίσκουν στήριξη για να κινηθούν ανοδικά, τα altcoins αρχίζουν να σημειώνουν μεγαλύτερα κέρδη από τα δύο δημοφιλέστερα crypto".

Tο Sol δεν είναι το μόνο altcoin που έχει δει σημαντικά κέρδη. Το Stacks, ένα project επιπέδου-2 στο blockchain του Bitcoin που προορίζεται να προσφέρει υπηρεσίες τύπου Ethereum ή Solana, όπως έξυπνα συμβόλαια, έχει κερδίσει 22% τον τελευταίο μήνα και το θηριώδες 194% από την αρχή του έτους. Η κεφαλαιοποίηση του Stacks ανέρχεται σε 880 εκατ. δολάρια.

Επιπλέον, το Chainlink, που παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε έξυπνα συμβόλαια και επιπλέον συνδράμει στη διασύνδεση των blockchain, προσθέτει 38% τον τελευταίο μήνα και 96% σε ετήσια βάση. Η χρηματιστηριακή αξία της Link ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα