Τα λάθη που δεν κατάλαβες στη συνέντευξη αλλά σου στοίχισαν τη δουλειά

Ένας μικρός οδηγός για να μην επαναλάβεις -ασυναίσθητα- αυτές τις αστοχίες.

Και κλείνεις την πόρτα του γραφείου που μόλις έκανες συνέντευξη και προσπαθείς να σκεφτείς αν τα πήγες όντως τόσο καλά, που δεν το πιστεύεις ούτε εσύ ο ίδιος ότι ήσουν τόσο φανταστικός. Μέσα σου λες "ναι ρε πο%^&η τελικά τα κατάφερα" και ανυπομονείς να χτυπήσει το τηλέφωνο και να σου πουν ότι προσλαμβάνεσαι. Και οι μέρες περνούν και το τηλέφωνο δε χτυπάει.

Τι μπορεί να πήγε στραβά; Είναι πολλές οι φορές που σε τέτοιες συνεντεύξεις κάνουμε λάθη που δεν τα συνειδητοποιούμε και αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά. Εντοπίσαμε τα τρία πιο βασικά και στα παρουσιάζουμε για να τα αποφύγεις την επόμενη φορά.

Δεν κατάλαβες τον πραγματικό λόγο της τελικής συνέντευξης

Έχοντας περάσει από τα γραφεία διαφόρων στελεχών της εταιρείας που θες διακαώς να εργαστείς, ήρθε η ώρα να συναντήσεις για την τελική συνέντευξη τον μεγάλο αρχηγό, τον ηγέτη, αυτόν που θα σου πει πήγαινε αγορίνα μου στο λογιστήριο να υπογράψεις τη σύμβασή σου. Αυτόν που θα κρίνει αν κάνεις για τη δουλειά ή όχι.

Σε αυτό το στάδιο πολλοί υποψήφιοι νομίζουν ότι το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να μείνουν σταθεροί στην πρώτη παρουσίαση του εαυτού τους, κάτι που είναι λάθος. Πρέπει να έχεις υπόψιν ότι τα κριτήρια που σε αξιολογούν αλλάζουν όσο προχωράει η διαδικασία. Έτσι, ενώ, στην πρώτη συνέντευξη ένας μάνατζερ μπορεί να τσεκάρει μόνο τα τυπικά σου προσόντα, στην τελευταία μετράνε άλλα πράγματα, που έχουν να κάνουν πιο πολύ με την προσωπικότητα.

Έτσι, αν σε καλέσουν δεύτερη και τρίτη φορά για συνέντευξη πρέπει να δώσεις προσοχή στον τρόπο που ερμηνεύεις τις ερωτήσεις που σου κάνουν. Και οι απαντήσεις που θα δίνεις δεν πρέπει να είναι καρμπόν με αυτά που είπες στις συνεντεύξεις που προηγήθηκαν. Έχε κατά νου ότι τα ηγετικά προσόντα και η επικοινωνία συνήθως είναι πιο σημαντικοί παράγοντες στην τελική φάση μιας συνέντευξης.

Άργησες να επικοινωνήσεις ή ακούστηκες κάπως χλιαρός

Τα λάθη που δεν κατάλαβες στη συνέντευξη αλλά σου στοίχισαν τη δουλειά

Η συνέντευξη πήγε τόσο καλά που ο μάνατζερ άφησε να εννοηθεί πως πολύ σύντομα θα είχες νέα του για μια προσφορά. Φεύγεις λοιπόν και περιμένεις πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο. Δεν χτυπάει όμως ποτέ και μένεις με την απορία του τι πήγε λάθος. Ίσως παρερμήνευσες. Απ' την άλλη έπρεπε να στείλεις ένα ευχαριστήριο email μετά τη συνέντευξη για να τονίσεις το ενδιαφέρον σου.

Έτσι, αν μείνεις με τα χέρια σταυρωμένα ή απλά αργήσεις πολύ να επικοινωνήσεις μαζί τους ίσως θεωρήσουν χλιαρό το ενδιαφέρον σου και τελικά σου φάει τη θέση κάποιος πιο δραστήριος.

Άργησες να παραδώσεις κάτι που σου ζήτησαν

Συνέπεια φίλε μου καλέ, καλέ μου φίλε. Το Α και Ω σε μια διαδικασία που είναι η περίοδος που είσαι σε συζητήσεις με κάποια εταιρεία για να πάρεις τη θέση. Έτσι, είτε σου ζητήσουν να βάλεις το input σου σε ένα project είτε να τους πας συστατικές επιστολές, πολύ απλά είσαι μέσα στους χρόνους που σου ζήτησαν.

Οι συστατικές επιστολές λειτουργούν ως εγγύηση για πολλούς εργοδότες. Δεν νιώθουν άνετα να πάρουν κάποιον για δουλειά αν δεν μάθουν πρώτα για το εργασιακό του παρελθόν κάποιες πληροφορίες.Όταν φεύγεις απ' τη συνέντευξη και σου έχουν ζητήσει συστατική επιστολή, καλό θα ήταν να τις παραδώσεις μέσα σε πολύ 48 ώρες.

Συχνά πολλοί υποψήφιοι δεν δίνουν τόση σημασία σε αυτό με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ να στείλουν το ζητούμενο feedback. Και αυτό, όπως καταλαβαίνεις, δεν κάνει και πολύ καλή εντύπωση.

Αυτά και καλή τύχη μάγκες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Μοναχογιός και διάδοχος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών, εξύφανε πάμπολλες ιστορίες συνωμοσίας.

3 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο LinkedIn για να βρεις δουλειά πιο εύκολα

Οι ειδικοί στην αγορά εργασίας προτείνουν μερικά εύκολα βήματα που μπορείς να κάνεις μέσω του LinkedIn για να βελτιστοποιήσεις τις πιθανότητές σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ξέρουμε πού θα βρεις το πιο φθηνό τσουρέκι στην Ελλάδα

Ψάξαμε την αγορά για εσένα και έτσι σου έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης