Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ζητούν μειωμένο ωράριο

Το δικαίωμα στην part-time εργασία είναι δίκοπο μαχαίρι. Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που την επιλέγουν.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 10 Ιουνίου 2019

Συνεχίζεις να δουλεύεις και τα Σαββατοκύριακα, απαντάς emails ενώ είσαι στην παραλία, συμμετέχεις σε ομαδικά calls από το εξοχικό σου. Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την εργασία στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο που ζούμε είναι ότι δεν σταματά ποτέ: εξαπλώνεται, καταλαμβάνει κάθε σπιθαμή της ζωής, αναμειγνύεται με τον προσωπικό χώρο και χρόνο και, τελικά, μας συνοδεύει ακόμα και στο κρεβάτι, όταν τσεκάρουμε σχολαστικά ξανά και ξανά για πολλοστή φορά μέσα στη μέρα τα emails που στείλαμε.

Οι απλήρωτες υπερωρίες αποτελούν σήμερα τη νόρμα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, ενώ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ακόμη και 80 ώρες την εβδομάδα είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Με βάση τις δεδομένες συνθήκες, εκείνοι που επιλέγουν να μειώσουν το εργασιακό τους ωράριο -δεχόμενοι μείωση του μισθού τους ή καταφεύγοντας στη λύση της μερικής απασχόλησης- μπορούν να θεωρηθούν μαύρα πρόβατα· αποσυνάγωγοι μίας κοινωνίας που έχει μετατρέψει την καριέρα σε ιερή υποχρέωση.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ζητούν μειωμένο ωράριο

Η επιθυμία για λιγότερα χρήματα αλλά περισσότερο (πολύτιμο) χρόνο φαίνεται να κάνει πια αισθητή την παρουσία της

Πρόκειται για μία μειονότητα ανθρώπων που κοιτά από μακριά την επιδημία του συνδρόμου breakdown (κλονισμός της ψυχικής υγείας εξαιτίας της υπερβολικής εργασίας) και χαμογελά καθώς αναλογίζεται τους κινδύνους από τους οποίους γλίτωσε. Φυσικά, οι άνθρωποι που κάνουν αυτήν την γενναία επιλογή, εκτός από την άτυπη περιθωριοποίηση που τους επιβάλλουν οι σημερινές δυτικές κοινωνίες, έρχονται αντιμέτωποι και με το κόστος της πράξης τους· δεν είναι καθόλου εύκολο να τα βγάλεις πέρα οικονομικά, ιδιαίτερα στην Ελλάδα του σήμερα, υπό αυτές τις συνθήκες.

Ίσως, όμως, ο κίνδυνος να καταστρέψεις τη ζωή σου στον βωμό της καριέρας είναι πια τόσο μεγάλος και επηρεάζει σε τέτοιον βαθμό τις κοινωνίες (γενικευμένο άγχος, καταστροφή διαπροσωπικών σχέσεων, έλλειψη οικογενειακής ηρεμίας) που η επιθυμία για λιγότερα χρήματα αλλά περισσότερο (πολύτιμο) χρόνο φαίνεται να κάνει πια αισθητή την παρουσία της στον δυτικό κόσμο.


Το ποσοστό των μερικώς απασχολούμενων εργαζόμενων έχει αυξηθεί κατά 4% τα τελευταία 15 χρόνια στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat, το ποσοστό των μερικώς απασχολούμενων εργαζόμενων έχει αυξηθεί κατά 4% τα τελευταία 15 χρόνια. Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος αυτής της εργασίας δεν είναι οικειοθελής, απλά κρύβει κακοπληρωμένες δουλειές σε πολύ κακές συνθήκες που δηλώνονται ως part time ενώ πολλές φορές δεν είναι. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όμως, όπου η νομοθεσία επιτρέπει στους εργαζόμενους να ζητήσουν μειωμένο ωράριο δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την ποιότητα ζωής σε βάρος της καριέρας.

Part-time 3 δουλειά

Συγκεκριμένα στην Ολλανδία, το 47% του εργασιακού δυναμικού της χώρας εργάζεται part-time, ένα ποσοστό που είναι κατά πολύ το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ακολουθεί η Αυστρία (28%), η Γερμανία (27%), το Βέλγιο (24%) και η Μεγάλη Βρετανία (24%). Εύκολα βγάζει κανείς ένα γρήγορο συμπέρασμα: οι πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες έχουν και τα μεγαλύτερο ποσοστά μερικής απασχόλησης.

Μιλώντας, τώρα, για τη Μεγάλη Βρετανία, τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η στατιστική υπηρεσία της χώρας κάνουν λόγο για περίπου 10% των κατοίκων που δηλώνουν όχι απλά δυσαρεστημένοι με τα ωράριά τους αλλά και που, ευχαρίστως, θα δέχονταν μείωση των αποδοχών τους για να δουλεύουν λιγότερο. Ένα ποσοστό που, όπως σημειώνει η Guardian, είναι αισθητά μεγαλύτερο από εκείνο όσων θα ήθελαν να μπορούν να εργάζονται περισσότερο για ακόμα περισσότερα χρήματα.

Part-time δουλειά 2

Η μείωση ωραρίου και άρα μισθού είναι απατηλό όνειρο για όσους έχουν παιδιά

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα φαίνεται να κυλούν με παρόμοιο τρόπο: το 64% των Αμερικανών που δουλεύουν part-time προτιμά αυτή την κατάσταση από μία "κανονική" δουλειά – ενώ το 20% από αυτούς θα ήθελε να εργάζεται ακόμα λιγότερο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, πως οι περισσότερες νέες έρευνες συνδέουν το μειωμένο ωράριο με αύξηση της παραγωγικότητας ενώ παράλληλα είναι δεδομένο ότι βοηθά και στη δημιουργικότητα εντός των εργασιακών χώρων.

Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε όμως και την άλλη άκρη του νομίσματος, ιδιαίτερα στην χώρα μας. Στην παρούσα φάση μπορεί όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να θέλουν μειωμένο ωράριο, είναι όμως ελάχιστοι εκείνοι που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Όταν, μάλιστα, υπάρχουν και παιδιά σε ένα ζευγάρι (ή ακόμα πιο δύσκολα σε μία χωρισμένη μητέρα) το ανθρώπινο ωράριο με την αντίστοιχη μείωση του μισθού είναι απλά ένα απατηλό όνειρο. Ίσως, όμως, όλη αυτή η εργασιακή τάση βοηθήσει στο να αποκαθηλωθεί η καριέρα από τον ιερό της θρόνο. Γιατί το ζήτημα είναι να δουλεύουμε για να ζούμε κι όχι να ζούμε για να δουλεύουμε.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 πόλεις με τους καλύτερους μισθούς στον πλανήτη

Αν σκοπεύεις να αλλάξεις πόλη ή χώρα για να εργαστείς, ακολούθησε τις ενδείξεις.

Η αποτυχία κι όλα όσα έχουν πει για αυτήν σημαντικοί άντρες

Το απαραίτητο σκαλοπάτι για να κάνεις το όνειρο πραγματικότητα.