Οδηγός ρητορικής για επαγγελματίες

Ή πώς να βγάζεις λόγους μπροστά σε ακροατήριο χωρίς να χάνεις τα λόγια σου.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 30 Ιανουαρίου 2020

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλάς μπροστά σε κοινό. Η τέχνη του να απευθύνεις τον λόγο σε ακροατήριο πηγαίνει πολύ βαθιά στο χρόνο φτάνοντας μέχρι την κλασική Αθήνα και την ρητορική. Επί της ουσίας, αποτελεί ένα skill που αναπτύχθηκε στις ανθρώπινες κοινωνίες από την εποχή που τα πράγματα έγιναν λιγάκι πιο δημοκρατικά σε αυτές. Παρόλα αυτά, όσο απλό φαίνεται αρχικά, τόσο δύσκολο μπορεί να αποδειχθεί στην πραγματικότητα.

Οι δημόσιες ομιλίες δεν είναι απλά μία κουβέντα με φίλους στη σιγουριά του σαλονιού. Οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, το πλαίσιο πολύ πιο αυστηρό, το comfort zone επί σκηνής μία περιοχή που μπορεί κανείς να κατακτήσει μόνο μετά από πολλή δουλειά και -συνήθως- πολλές αποτυχημένες προσπάθειας. Για να το καταλάβεις καλύτερα: Είναι άλλο να τραγουδάς στο μπάνιο σου κι άλλο να δώσεις ένα live μπροστά σε εκατοντάδες θεατές που δεν γνωρίζουν ποιος είσαι.

Οδηγός ρητορικής για επαγγελματίες

Υπάρχουν δεκάδες λάθη που μπορείς να κανείς όταν μιλάς σε κοινό

Στην αρχαιότητα, οι ρήτορες ανέβαιναν σε κάποιο ψηλότερο σημείο για να απευθυνθούν στο ακροατήριό τους. Σήμερα, το ίδιο μπορεί να συμβεί σε πραγματικό ή ψηφιακό χρόνο· εκτός από τη συνέλευση στο Πανεπιστήμιο, το εργασιακό meeting ή το δημοτικό συμβούλιο, η καρέκλα του υπολογιστή μπορεί να αποτελέσει ιδανικό σημείο για να απευθύνει κανείς τον λόγο του. H τηλεόραση παλιότερα και σήμερα το ίντερνετ (YouTube, Skype) έχουν αντικαταστήσει τα σημεία όπου παραδοσιακά οι άνθρωποι έβγαζαν λόγους. Ο τρόπος, όμως, παραμένει ο ίδιος.

Υπάρχουν δεκάδες λάθη που μπορείς να κανείς όταν μιλάς σε κοινό. Μπορεί να κομπιάσει, να χάσει τα λόγια του, να μπερδέψει τις ιδέες του, να δημιουργήσει άβολες σιωπές, να χάσει το ενδιαφέρον του κοινού, να γίνει δυσνόητος, να μιλήσει πολύ σιγά λόγω άγχους, να αγχωθεί σε τέτοιον βαθμό ώστε να ιδρώσει. Όλα αυτά είναι μικρές αστοχίες που δημιουργούν μία μεγάλη άσχημη εικόνα. Πώς όμως μπορεί κανείς να τις αποφύγει;

Καταρχάς, όπως σε όλα τα πράγματα, η εμπειρία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δες για παράδειγμα τους παρουσιαστές ειδήσεων που πολύ σπάνια πέφτουν στα ολισθήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω - ακόμα κι όταν δεν είναι καλά διαβασμένοι για το θέμα τους, ακόμα κι όταν κάποιος ξεσκεπάσει την άγνοιά τους. Επίσης, είναι σημαντικό να μην παίρνεις αψήφιστα το γεγονός ότι θα πρέπει να μιλήσεις μπροστά σε κοινό. Η ρητορική είναι τέχνη και κρύβει πολλές παγίδες.

Χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης, πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και αρκετές ώρες μπροστά στον καθρέφτη

Πρώτα από όλα, όταν θα ανέβεις πάνω στην σκηνή (σε ψηφιακό ή πραγματικό χρόνο), θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά το θέμα σου. Για να αποφύγεις το άγχος, ή stage fright όπως λέγεται στα Αγγλικά, θα πρέπει να κτίσεις την αυτοπεποίθησή σου, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αυτοκυριαρχία σου. Αν πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει, καλό θα ήταν να μάθεις ένα μέρος των όσων σκοπεύεις να πεις απ' έξω. Προσοχή: Δεν πρέπει να γίνει κατάχρηση της αποστήθισης, κανείς δεν ενδιαφέρεται να ακούσει κάποιον που μιλά λες κι είναι παπαγάλος.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν αρκεί να είσαι απλά ο εαυτός σου. Πέρα από έμφυτα χαρίσματα, χρειάζεται να γνωρίζεις καλά το αντικείμενό σου, να περιορίζεις το άγχος σου επί σκηνής, να αντιλαμβάνεσαι ποιο είναι το ακροατήριό σου και σε τι πλαίσιο θα χρειαστεί να μιλήσεις, να φροντίζεις να να κρατάς τους θεατές χωρίς να χάνουν το ενδιαφέρον τους. Όλα αυτά όμως χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης, πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και, ίσως, αρκετές ώρες μπροστά στον καθρέφτη.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Επιθέσεις κατά των πολιτικών, ο πιο εύκολος τρόπος για viral αναρτήσεις

Οι επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων στα σόσιαλ μίντια είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει "viral" μια ανάρτηση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οδηγός επιβίωσης από τσίμπημα εντόμου, τσούχτρας ή δάγκωμα φιδιού

Οι σωτήριες πρώτες βοήθειες για δύσκολες καταστάσεις.

H ιστορία του θρυλικού Σκαραβαίου

Ενδεχομένως αυτό να είναι το πιο χαρακτηριστικό αυτοκίνητο του αιώνα μας.

Ο ιδανικός αριθμός προπονήσεων ανά μήνα

Πόσες ημέρες τον μήνα πρέπει να γυμνάζεσαι για να δεις αποτέλεσμα.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Η προπόνηση του Chris Pratt για το Guardians of the Galaxy

Επειδή δεν γίνεται να σώσεις έναν γαλαξία μόνο με το τσαγανό σου, δες τι προπόνηση πρέπει να κάνεις.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας