FIRE: Η νέα εργασιακή θεωρία για σύνταξη στα 40

Ξεκίνησε σαν ιδέα, πήρε μορφή κινήματος, σήμερα αντιμετωπίζεται με τεράστια καχυποψία.

Σύνταξη στα 40 μετά από 20 το πολύ χρόνια εργασίας. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί ένα εργασιακό όνειρο που όμως μοιάζει καθαρά ουτοπικό. Μονάχα κάποιες λίγες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν σε τομείς με μεγάλο προσωπικό κόστος και ενίοτε ρισκάρουν τη ζωή τους (σ.σ: πιλότοι πολεμικής αεροπορίας), μπορούν να πουν ότι το έχουν αγγίζει παλιότερα. Κανένα κράτος στον κόσμο δε θα μπορούσε δημοσιονομικά να αντέξει κάτι τέτοιο. Πώς λοιπόν το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα;

Το FIRE (Financial Independence, Retire Early) υποστηρίζει ότι έχει βρει τη λύση. Το κίνημα με βασικές αρχές την οικονομική ανεξαρτησία και την απόσυρση από τον εργασιακό στίβο όσο το δυνατόν νωρίτερα αποκτά, κυρίως στις Η.Π.Α, όλο και περισσότερους οπαδούς. Φυσικά, όπως συνήθως συμβαίνει σχεδόν με όλες τις τάσεις, δε θα αργήσει να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη με κάποια μικρή χρονοκαθυστέρηση. Ένα κομμάτι των millennials δείχνει σα να βρήκε το προσωπικό του Ευαγγέλιο.

FIRE: Η νέα εργασιακή θεωρία για σύνταξη στα 40

Το κεντρικό ζητούμενο του FIRE είναι να μπορέσει κανείς να σταματήσει να δουλεύει περίπου στα 40 του χρόνια. Πώς όμως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, όταν στην Ελλάδα οι μισθοί οριακά αρκούν -ή και δεν αρκούν- για να βιοποριστείς; Με βάση κάποιους απλούς μαθηματικούς τύπους, οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ανέφικτο. Αρκεί, βέβαια, να έχεις όρεξη για σκληρή δουλειά και ακόμα σκληρότερη αποταμίευση.


Αν αποταμιεύεις τα μισά χρήματα που κερδίζεις, κάθε χρόνος εργασίας ισούται με έναν χρόνο που κάθεσαι.


Οι γκουρού του κινήματος, όπως ο Mr. Money Mustache (κατά κόσμον Peter Adeney) που έγινε διάσημος μέσα από το site του, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένα φρένο στον καταναλωτισμό και μία πολύ αυστηρή μέθοδος αποταμίευσης. Πιστεύουν στον κανόνα του 4% (αποταμίευση του συνολικού κεφαλαίου κάθε χρόνου για μετέπειτα χρήση), πιστεύουν ότι αν αποταμιεύεις τα μισά χρήματα που κερδίζεις, κάθε χρόνος εργασίας ισούται με έναν χρόνο που κάθεσαι, πιστεύουν ότι οι σωστές επενδύσεις φέρνουν τεράστια αποτελέσματα, ελπίζουν ότι δουλεύοντας λιγότερο από 20 χρόνια θα καταφέρουν να ζήσουν ελεύθεροι μετά τα 40.

Μαρί Κόντο
Τα διδάγματα της Marie Kondo, διάσημης γκουρού στο θέμα της οργάνωσης, δείχνουν να ταιριάζουν γάντι στην εργασιακή θεωρία του FIRE.

Από τη μία υπάρχει το FIRE και από την άλλη ο Ρομποτικός Κομμουνισμός

Κάπου εδώ είναι που εγείρονται κάποια βασικά ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν να τα καταφέρει όλα αυτά ένας εργαζόμενος με τυπικό μισθό; Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Το κίνημα FIRE απευθύνεται κυρίως σε εξειδικευμένος εργαζόμενους που δουλεύουν σε εργασιακούς τομείς που ανθίζουν (όπως το IT) και ήδη από νεαρή ηλικία αμείβονται με παχυλούς μισθούς. Αν, μάλιστα, έχουν πάρει τα ρίσκα τους και έχουν ανοίξει δικιά τους εταιρεία, τότε ακόμα καλύτερα.  Η αλήθεια είναι ότι σε μεγάλες αγορές όπως οι Η.Π.Α κάτι τέτοιο είναι δύσκολο μεν, όχι ακατόρθωτο δε. Στην Ελλάδα, όμως, ακόμα μοιάζει τουλάχιστον ουτοπικό.

Τι κρύβεται πίσω από τη θεωρία του FIRE; Οι υποστηρικτές του ή όσοι το βλέπουν με καλό μάτι κάνουν λόγο για μία νέα διάσταση στα εργασιακά trends, πολύ μακριά από την εργασιομανία των γιάπηδων και των boomers. Οι επικριτές του από την άλλη, αναρωτιούνται μήπως για να μπορέσει κανείς να αποσυρθεί από τον εργασιακό στίβο στα 40 του χρόνια, χρειάζεται πρώτα να έχει εκμεταλλευτεί κάθε πιθανό και απίθανο παραθυράκι του οικονομικού μας συστήματος. Μάλιστα, πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που δεν έχουν κλείσει τα 30 και δεν έχουν οικογένεια μπορούν να κάνουν οικονομικό πλάνο για μετά τα 40. Όπως φαίνεται, δεν μπορούν. Εκτός, βέβαια, και αν έχουν αποφασίσει να μην κάνουν παιδιά - μία τάση όχι και τόσο σπάνια πια ανάμεσα σε νεαρά ζευγάρια.

Ρομποτικός Κομμουνισμός 1

Από τη μία υπάρχει το FIRE και από την άλλη ο Ρομποτικός Κομμουνισμός (Fully Automated Luxury Communism) που υποστηρίζει ότι η τεχνολογία θα μας λύσει τα χέρια σε λίγα χρόνια, τα ρομπότ θα εργάζονται για εμάς, και εμείς ελεύθεροι πια θα μπορούμε να μοιραζόμαστε τα υλικά και κοινωνικά αγαθά ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Μπορούν άραγε από τέτοιες θεωρήσεις να προκύψουν κομβικές αλλαγές για τον κόσμο μας που βρίσκεται φανερά σε μεταιχμιακό στάδιο;

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, περισσότερο μοιάζουν με new age ουτοπίες που περισσότερο συμπληρώνουν το κενό που νιώθουν οι millennials όσον αφορά την ιδεολογική τους πυξίδα παρά οτιδήποτε άλλο. Τελικά, για την Ελλάδα τουλάχιστον, το όνειρο της απόσυρσης από την εργασιακή αγορά τόσο νωρίς, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μονάχα με κάποια θέση αργομισθίας την οποία θα οφείλεις σε γνωστό ή συγγενή.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Καλώς ήρθες ηλεκτρική Ferrari

Όσα γνωρίζουμε για το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ιταλικής εταιρείας που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2025.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς θα αντιμετωπίσεις την τενοντίτιδα ώμου, αν παίζεις τένις

Όλα όσα γνωρίζουμε για την πρόληψη και την θεραπεία της ασθένειας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.