
Βασίλη Κυρίτση, γιατί συμμετέχεις στην Athens Bar Week;
Ο συνιδιοκτήτης των πολυβραβευμένων bars Clumsies και Line μιλά στο Esquire με αφορμή τη συμμετοχή του στο Athens Bar Show 2023.
Άραγε τι ποτό να έπινε ο Johnny Cash αν βρισκόταν στο αθηναϊκό Line; Αυτή είναι η πρώτη σκέψη μου, κάθε φορά που βρίσκομαι στα Πετράλωνα και είναι το μοναδικό πράγμα που ξέχασα να ρωτήσω τον Βασίλη Κυρίτση, όταν τον πέτυχα στο Athens Bar Show, όπου συμμετείχε και φέτος. Αν και αποτελεί έναν από τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές της Athens Bar Week, διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές, θα καταλάβεις πως ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να το συνειδητοποιήσει, πόσω μάλλον να το παραδεχτεί. Προτιμά να μιλά μέσα από τη δουλειά του και μετά από αλλεπάλληλες διακρίσεις, σίγουρα ξέρει τον τρόπο.
>Βασίλη, τι ακριβώς έκανες στο Athens Bar Show φέτος;
Με το Νίκο Μπάκουλη και τον επικεφαλής bartender του Little Red Door, Barney Okane μιλήσαμε για το κομμάτι του concept μας στο Line, τη φιλοσοφία του, αλλά και για το τι ακριβώς κάνουμε εκεί.
>Ένας τύπος σαν εσένα, με την αναγνώριση που έχει, τι παραπάνω κερδίζει συμμετέχοντας στο Athens Bar Show;
Είναι μεγάλη κουβέντα η αναγνώριση που λες. Μας ξέρει ένα συγκεκριμένο industry για αυτό που κάνουμε, δεν είναι κάτι παραπάνω και δεν το βλέπω έτσι. Πιστεύω ότι ο κόσμος έρχεται στα μαγαζιά μας για να δει από κοντά τα projects μας, για τη δουλειά μας. Στο Athens Bar Show βρισκόμαστε για να απευθυνθούμε σε ένα ακόμη πιο ευρύ κοινό που θέλει να ακούσει όλα τα concepts που έχουμε κατά νου, να μοιραστούμε, αλλά και να πάρουμε πληροφορίες.
Για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν κάτι αρέσει σε εκείνον που θα μας ακούσει, μετά θα έρθει να το δει κιόλας στα μαγαζιά μας και όλο αυτό να μπορέσει να "κυκλοφορήσει" και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Mην ξεχνάς ότι στο Athens Bar Show έρχεται πολύς κόσμος από το εξωτερικό, ειδικά για τη διοργάνωση. Είναι μία γιορτή του bar industry, όλα τα bars της Ελλάδας, αλλά και πολύς κόσμος από το εξωτερικό έρχονται για την Athens Bar Week και από αυτήν, μόνο να αποκομίσουν πράγματα μπορούν. Και μόνο το γεγονός ότι συνδιαλεγόμαστε στη χώρα μας με τόσους ανθρώπους από όλο τον πλανήτη, είναι μία τρομερή έμπνευση.
>Υποθέτω πως αυτό μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα και την ίδια τη βιομηχανία να εξελιχθεί περισσότερο.
Δεν το συζητάμε, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όπως έχω πει πάρα πολλές φορές και στο παρελθόν, δεν είναι μόνο το Clumsies και το Line, είναι μία ολόκληρη κοινότητα από bars που παλεύει όλα αυτά τα χρόνια για να κάνει παραπάνω πράγματα και που αργά ή γρήγορα ανταμείβεται για αυτήν της την προσπάθεια.
>Πώς είναι να είσαι συνιδιοκτήτης των Clumsies και Line που συγκαταλέγονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα bars του κόσμου;
Είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη ευθύνη σίγουρα -σαν τους πολιτικούς ακούγομαι τώρα- να ανταμείβεται η σκληρή δουλειά τόσων χρόνων στο συγκεκριμένο industry. Όπως και να έχει, ο τρόπος σκέψης δεν αλλάζει, συνεχίζουμε κάνοντας αυτό που μας αρέσει και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει. Απλώς υπάρχει περισσότερη ηθική ικανοποίηση.
>Για όσους στην αρχή απέδιδαν σε συγκυρίες την επιτυχία του Clumsies, υποθέτω πως οι συνεχόμενες φορές διάκρισης στη λίστα με τα καλύτερα bars του κόσμου απέδειξαν το αντίθετο.
Ναι, με το Clumsies θα μπορούσε να είναι συγκυριακό αν ήταν μία ή δύο φορές, είναι δύσκολο οι 9 συνεχόμενες φορές να είναι θέμα τύχης. Η συγκεκριμένη διάκριση εννοείται πως δεν οφείλεται μόνο σε μένα, θέλω να το διευκρινίσω αυτό, αλλά σε ολόκληρη την ομάδα του Clumsies και του Line, εγώ είμαι απλώς ένα κομμάτι τους. Προσπαθώ με όσα ξέρω και έχω στο κεφάλι μου να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ. Από κει και πέρα, υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για αυτό το πράγμα.
>Τι απαντάς σε όσους σε ρωτάνε για το πώς τα έχετε καταφέρει και τι κάνετε γι' αυτό;
Κοίτα, όντως με ρωτάνε, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δε νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Ούτε συγκεκριμένα βήματα ή guideline που ακολουθείς για να πάει καλά η επιχείρησή σου - γιατί και τα bars, επιχείρηση είναι. Νομίζω πως έχει να κάνει με το πόσο πραγματικά σε νοιάζει, ενδιαφέρεσαι και σέβεσαι τη δουλειά που κάνεις. Θεωρώ πως όλα από εκεί ξεκινάνε, γιατί όταν ασχολείσαι με αυτόν τον τομέα που έχει να κάνει με κόσμο, το ζήτημα είναι να του προσφέρεις αυτό που κι εσύ αγαπάς, ατόφιο.
>Τι πιστεύεις ότι θα πίνουμε το 2024; Ποια είναι τα επικείμενα trends;
Ίσως σου φανεί περίεργο. αλλά δεν είμαι πολύ μεγάλος φαν των trends γενικότερα. Δεν κυνηγάω να δω τι θα πιει ο κόσμος, ίσα ίσα, ενώ προσπαθώ να βρω τι θα είναι το "νέο", όταν αυτό συμβαίνει όντως, οδεύω προς άλλη κατεύθυνση, πάω να κάνω κάτι άλλο. Αυτή είναι η λογική μου γενικότερα. Δε γνωρίζω τι θα πίνει του χρόνου ο κόσμος, ωστόσο ξέρω σίγουρα, πως, επειδή περάσαμε διάφορα θέματα με καραντίνες και όλα όσα μεσολάβησαν, ό,τι και να πίνει, θα πρέπει να περνάει καλά. Αυτό είναι το βασικό για εμένα, να ανέβει ψυχολογικά, να περάσει όμορφα, να κοινωνικοποιηθεί - αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr