Το αθηναϊκό μπαρ που θα γούσταρε ο Charles Bukowski
Το Ham on Rye μόλις εμφανίστηκε στα Εξάρχεια και έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένα μπαρ-στέκι.
Πίσω στο 1982, κυκλοφορούσε το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του αντισυμβατικού συγγραφέα και ποιητή Charles Bukowski, Ham on Rye. Σε αυτό, ένας από τους πιο ιδιότροπους δημιουργούς ever αλλά και ένας αληθινός φιλόσοφος της ζωής -ίσως και με λίγο παραπάνω κυνισμό από όσο θα έπρεπε- αντικαθιστά τον εαυτό του με τον Henry Chinaski και τον τοποθετεί χωροχρονικά στο Λος Άντζελες της Μεγάλης Ύφεσης. Όπως και προηγούμενα έργα του Bukowski, έτσι και αυτό, διαδραματίζεται στο μέρος όπου μεγάλωσε. Γραμμένο πιστά στις απαρχές του βρώμικου ρεαλισμού και του συγγραφικού μινιμαλισμού βουτά στις ανθρώπινες σχέσεις, καταδεικνύει την υποβόσκουσα επιπολαιότητα των κοινωνικών αξιών, προσεγγίζει με προσωπικό τρόπο τη σημασία του αγώνα του ενός ενάντια στους πολλούς, αποθεώνει τη μεταμορφωτική δύναμη της λογοτεχνίας και κοιτά κατάματα την απαξίωση του αμερικανικού ονείρου.
Fast forward στο σήμερα και την Αθήνα, μακριά από το πεδίο δράσης του Charles Bukowski. Ο Μάρκος Πρίφτης δεν αποτελεί άγνωστη φιγούρα για όσους είναι εξοικειωμένοι με τα της μπάρας δρώμενα εντός των αστικών τειχών, καθώς επί σειρά ετών των συναντούσες στο 'CV Distiller' και για λίγο μικρότερο διάστημα στο πολύ αξιόλογο 'Grasshoppers' του Νέου Κόσμου (που δυστυχώς δεν υπάρχει πια), σαν έναν από τους καλύτερους οικοδεσπότες της πόλης.
Στο μυαλό του υπήρχε για αρκετό καιρό η δημιουργία ενός ολόδικού του μπαρ, με στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά και άλλα που ο ίδιος θα ήθελε να δει σε ένα τέτοιο. "Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα και δε μπορώ να σου περιγράψω πόσο χαρούμενος είμαι γι’ αυτό" αναφέρει για το Ham on Rye.
Το ολοκαίνουριο σποτ που δημιούργησε στον αριθμό 12 της οδού Κλεισόβης, στα Εξάρχεια και σε ένα underground σημείο που παραπέμπει σε Βερολίνο αλλά βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, εμπνέεται από τον αγαπημένο του συγγραφέα. Στον ατμοσφαιρικό χώρο με την εξαιρετικά φιλόξενη μπάρα -που φέρει την αρχιτεκτονική ματιά του Στέφανου Ψυλλάκη- υπάρχουν μπόλικα easter eggs από το έργο του Bukowski και άλλα τόσα που χαρακτηρίζουν τον Μάρκο σαν bartender. Όλα, δίχως φανφάρες και περιττά στοιχεία αλλά προσεγμένα μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια.
To Ham on Rye έχει αρχικά τη φιλοσοφία ενός ιταλικού ή ισπανικού cafe, γι' αυτό άλλωστε και ξεκινά τη λειτουργία του από νωρίς το πρωί, προσφέροντας ποιοτικό καφέ και μετρημένες επιλογές σε πρωινό. Είναι όμως ένα καθαρόαιμο μπαρ, που εύκολα το διαπιστώνει κανείς όσο τα φώτα χαμηλώνουν.
Τα ποτά εδώ κάνουν focus στην ουσία των πραγμάτων με μία ενδιαφέρουσα κάβα γεμάτη ετικέτες που θα χαρακτήριζε κανείς "μία και μία", συν ελαφρώς twisted κλασικά cocktails που ποντάρουν στην καλή πρώτη ύλη, δίχως γαρνιτούρες αλλά με προσθήκη homemade ελαίων που δίνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Must drinks Manhattan, Old Fashioned και Whisky Sour είναι μόνο μερικά από αυτά που επιβεβαιώνουν τα αμέσως προηγούμενα.
Τα πλαισιώνουν μικρά πιάτα φαγητού με τυριά και αλλαντικά, συν μία σαλάτα και ένα σάντουιτς με παστράμι (ακριβώς ό,τι χρειαζόταν για να τιμηθεί και η έτερη ερμηνεία του Ham on Rye).
Όσο για τις μουσικές, δε γνωρίζουν περιορισμούς αλλά κάθε είδος που παίζεται έχει κοινή συνιστώσα την επένδυση στο κλασικό, την εκπομπή ερωτισμού και τη νοσταλγία. Ακριβώς δηλαδή ό,τι θα χρειαζόταν κι ο ίδιος ο Charles Bukowski για να πιει ένα ποτό εδώ. Ή και περισσότερα.
Info
Κλεισόβης 12, Εξάρχεια
Tηλ: 210 3806681
Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο
Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".
Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok
Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;
Γραφει Γιαννης ΣπανοςCardamaro, ένα διαφορετικό amaro
Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςLimoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι
100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι
Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό
Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.