Το αθηναϊκό μπαρ που θα γούσταρε ο Charles Bukowski

Το Ham on Rye μόλις εμφανίστηκε στα Εξάρχεια και έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένα μπαρ-στέκι.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιανουαρίου 2024

Πίσω στο 1982, κυκλοφορούσε το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του αντισυμβατικού συγγραφέα και ποιητή Charles BukowskiHam on Rye. Σε αυτό, ένας από τους πιο ιδιότροπους δημιουργούς ever αλλά και ένας αληθινός φιλόσοφος της ζωής -ίσως και με λίγο παραπάνω κυνισμό από όσο θα έπρεπε- αντικαθιστά τον εαυτό του με τον Henry Chinaski και τον τοποθετεί χωροχρονικά στο Λος Άντζελες της Μεγάλης Ύφεσης. Όπως και προηγούμενα έργα του Bukowski, έτσι και αυτό, διαδραματίζεται στο μέρος όπου μεγάλωσε. Γραμμένο πιστά στις απαρχές του βρώμικου ρεαλισμού και του συγγραφικού μινιμαλισμού βουτά στις ανθρώπινες σχέσεις, καταδεικνύει την υποβόσκουσα επιπολαιότητα των κοινωνικών αξιών, προσεγγίζει με προσωπικό τρόπο τη σημασία του αγώνα του ενός ενάντια στους πολλούς, αποθεώνει τη μεταμορφωτική δύναμη της λογοτεχνίας και κοιτά κατάματα την απαξίωση του αμερικανικού ονείρου.

Το αθηναϊκό μπαρ που θα γούσταρε ο Charles Bukowski© Λεωνίδας Τούμπανος

Fast forward στο σήμερα και την Αθήνα, μακριά από το πεδίο δράσης του Charles Bukowski. Ο Μάρκος Πρίφτης δεν αποτελεί άγνωστη φιγούρα για όσους είναι εξοικειωμένοι με τα της μπάρας δρώμενα εντός των αστικών τειχών, καθώς επί σειρά ετών των συναντούσες στο 'CV Distiller' και για λίγο μικρότερο διάστημα στο πολύ αξιόλογο 'Grasshoppers' του Νέου Κόσμου (που δυστυχώς δεν υπάρχει πια), σαν έναν από τους καλύτερους οικοδεσπότες της πόλης.

Στο μυαλό του υπήρχε για αρκετό καιρό η δημιουργία ενός ολόδικού του μπαρ, με στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά και άλλα που ο ίδιος θα ήθελε να δει σε ένα τέτοιο. "Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα και δε μπορώ να σου περιγράψω πόσο χαρούμενος είμαι γι’ αυτό" αναφέρει για το Ham on Rye.

Το ολοκαίνουριο σποτ που δημιούργησε στον αριθμό 12 της οδού Κλεισόβης, στα Εξάρχεια και σε ένα underground σημείο που παραπέμπει σε Βερολίνο αλλά βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, εμπνέεται από τον αγαπημένο του συγγραφέα. Στον ατμοσφαιρικό χώρο με την εξαιρετικά φιλόξενη μπάρα -που φέρει την αρχιτεκτονική ματιά του Στέφανου Ψυλλάκη- υπάρχουν μπόλικα easter eggs από το έργο του Bukowski και άλλα τόσα που χαρακτηρίζουν τον Μάρκο σαν bartender. Όλα, δίχως φανφάρες και περιττά στοιχεία αλλά προσεγμένα μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια.

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 12

To Ham on Rye έχει αρχικά τη φιλοσοφία ενός ιταλικού ή ισπανικού cafe, γι' αυτό άλλωστε και ξεκινά τη λειτουργία του από νωρίς το πρωί, προσφέροντας ποιοτικό καφέ και μετρημένες επιλογές σε πρωινό. Είναι όμως ένα καθαρόαιμο μπαρ, που εύκολα το διαπιστώνει κανείς όσο τα φώτα χαμηλώνουν.

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 6
Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 4

Τα ποτά εδώ κάνουν focus στην ουσία των πραγμάτων με μία ενδιαφέρουσα κάβα γεμάτη ετικέτες που θα χαρακτήριζε κανείς "μία και μία", συν ελαφρώς twisted κλασικά cocktails που ποντάρουν στην καλή πρώτη ύλη, δίχως γαρνιτούρες αλλά με προσθήκη homemade ελαίων που δίνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Must drinks Manhattan, Old Fashioned και Whisky Sour είναι μόνο μερικά από αυτά που επιβεβαιώνουν τα αμέσως προηγούμενα.

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 5
Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 7

Τα πλαισιώνουν μικρά πιάτα φαγητού με τυριά και αλλαντικά, συν μία σαλάτα και ένα σάντουιτς με παστράμι (ακριβώς ό,τι χρειαζόταν για να τιμηθεί και η έτερη ερμηνεία του Ham on Rye).

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 2

Όσο για τις μουσικές, δε γνωρίζουν περιορισμούς αλλά κάθε είδος που παίζεται έχει κοινή συνιστώσα την επένδυση στο κλασικό, την εκπομπή ερωτισμού και τη νοσταλγία. Ακριβώς δηλαδή ό,τι θα χρειαζόταν κι ο ίδιος ο Charles Bukowski για να πιει ένα ποτό εδώ. Ή και περισσότερα.


Info

Κλεισόβης 12, Εξάρχεια
Tηλ: 210 3806681

 

Ακολούθησε το Esquire σε FacebookInstagram και Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες