
Τα παράθυρα του κρασιού: Από την εποχή της πανώλης στη Φλωρεντία του σήμερα
500 χρόνια αργότερα, η πανδημία του κορονοϊού επανέφερε την ανάγκη για τη χρήση τους.

Στη Φλωρεντία, τα αρχαία παράθυρα κρασιού ανοίγουν ξανά στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των επαφών, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. 500 χρόνια αργότερα, η πανδημία του κορονοϊού επανέφερε την ανάγκη για τη χρήση τους. Κατά την περίοδο των επιδημιών που εμφανίζονταν συχνά πριν και ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 1500, η ιστορία μας έχει καταγράψει πολλές μακρές περιόδους πανούκλας.

Τον 16ο αιώνα, οι έμποροι κατάλαβαν ότι η ασθένεια μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω της επαφής και αυτά τα μικρά ανοίγματα (Buchette del Vino), τους επέτρεπαν να πωλούν κρασί χωρίς φόβο μόλυνσης. Η πανδημία της βουβωνικής πανώλης, γνωστή και ως "μαύρη πανώλη" ή "μαύρος θάνατος" σάρωσε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο κατά τα χρόνια του Μεσαίωνα και συγκεκριμένα από το 1348 έως το 1353, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός, μέχρι το τέλος της πανδημίας, μειώθηκε από 450 εκατομμύρια σε 350 εκατομμυρία και δεν επανήλθε στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της νόσου παρά τον 17ο αιώνα. Τα "παράθυρα κρασιού" είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά τους: ανοίγματα σε μέγεθος ποτηριού σε τοίχους οινοποιείων ή καταστημάτων, από τα οποία οι έμποροι οινοπνευματωδών σέρβιραν ποτά διατηρώντας ασφαλή "κοινωνική απόσταση". Τα γραφικά αυτά παραθυράκια είχαν πάψει να χρησιμοποιούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια μέχρι τη φετινή χρονιά που "σημαδεύτηκε" από την εμφάνιση μίας ακόμη φονικής πανδημίας.
"Όλοι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για δύο μήνες και μετά η κυβέρνηση επέτρεψε τη σταδιακή άρση του lockdown. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ορισμένοι επινοητικοί ιδιοκτήτες φλωρεντίνικων παραθύρων κρασιού γύρισαν πίσω τον χρόνο και χρησιμοποίησαν τα παράθυρά τους για να σερβίρουν ποτήρια κρασιού, καφέδες, αφεψήματα, σάντουιτς και παγωτό, χωρίς μικρόβια και χωρίς επαφές", αναφέρει ο ιστότοπος του Συλλόγου για τα Παράθυρα Κρασιού (Associazione Culturale BdV) σύμφωνα με το αμερικανικό site.
Σύμφωνα με τον Matteo Faglia, πρόεδρο του Wine Window Association, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να χτυπήσουν τα μικρά ξύλινα παντζούρια για να δώσουν την παραγγελία τους, η οποία θα φτάσει σε αυτούς μέσα από ένα μυστηριώδη άνοιγμα που μοιάζει με τούνελ. Μέσα σε δύσκολες, σκοτεινές συνθήκες μία γεύση ιστορίας που διατηρεί τη δική της μαγεία.
Από: Thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες