Μερικά ποτά για καλύτερες γιορτές

Τα cocktails των γιορτών. Και όχι μόνο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Δεκεμβρίου 2021

Όπου υπάρχει γιορτή, υπάρχει και –ποιοτικό– ποτό. Με κάποιες εξαιρετικές προτάσεις και πάντοτε καταναλώνοντας υπεύθυνα, θα μεγιστοποιήσεις την απόλαυση (και) αυτόν τον χειμώνα. Το Esquire επιλέγει 4 έξοχες αλκοολικές προτάσεις και έναν από τους ιδανικότερους τρόπους αξιοποίησης για κάθε μία από αυτές.

Ένα sour με ελληνικό essence

Μερικά ποτά για καλύτερες γιορτέςΟ συνδυασμός ενός τονωτικού ποτού με ένα ιδιαίτερο comfort drink βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του σχεδόν σε κάθε sour. Ο βασικός συνδυασμός είναι φυσικά η αλκοολική βάση, το λεμόνι, η ζάχαρη και το ασπράδι αυγού. Υπάρχουν ασφαλώς εκατοντάδες παραλλαγές, αλλά ο βασικός κανόνας είναι κοινός: Χρειάζεται να χρησιμοποιείς πάντοτε φρέσκα υλικά. Και μία άψογη βάση.

Ακριβώς τέτοια είναι το METAXA 12 Stars, που δίχως αμφιβολία αποτελεί ένα πραγματικά σπουδαίο κεφάλαιο της ελληνικής ποτοποιίας στο σήμερα.

ΠΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 6

Το πάντρεμα μοσχάτων κρασιών με παλαιωμένα αποστάγματα, η ξεχωριστή γεύση, το κεχριμπαρένιο χρώμα του και ο ανόθευτος χαρακτήρας του αρκούν για να κάνουν τη διαφορά.

Πώς θα το φτιάξεις

Υλικά

  • 50 ml METAXA 12 Stars
  • 20 ml χυμό λεμονιού
  • 10 ml σιρόπι ζάχαρης
  • 20 ml ασπράδι αυγού (προαιρετικό)
  • 2 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση: Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται. Σουρώνεις σε double old fashioned ποτήρι και γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού. Για ένα πιο χειμωνιάτικο twist μπορείς να χρησιμοποιήσεις για γαρνιτούρα φλούδα κλημεντίνης.

Το Martini της ελίτ

ΠΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 4Το 1973, το Esquire ανέφερε πως οι νέοι των περασμένων δεκαετιών έβλεπαν το Martini σαν μία επαναστατική πράξη, που συμβάδιζε με τη γενικότερη πεποίθηση κατά του καθωσπρεπισμού. Πλέον μπορούμε απλά να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα classic that never gets old.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο πιο ντελικάτος τρόπος για να φτιάξεις ένα αρκετά έντονο Martini; Μία κορυφαία βότκα, αρκετή. Ξηρό βερμούτ, λίγο. Εκτεταμένη ανάδευση. Twist λεμονιού. Και είσαι έτοιμος.

Η βάση είναι το παν, όπως αντιλαμβάνεσαι, γι’ αυτό και η επιλογή της elit™ δεν είναι τυχαία. Η ultra-premium βότκα αναδείχθηκε πρόσφατα, και για δέκατη χρονιά, νικήτρια του πολυπόθητου πλατινένιου βραβείου του Ινστιτούτου Δοκιμής Αλκοολούχων Ποτών (BTI). Πρόκειται για τη μόνη βότκα στην ιστορία του θεσμού που λαμβάνει τον διακεκριμένο τίτλο –αυτόν της καλύτερης βότκας της χρονιάς– επί 10 έτη.

ΠΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 3

Τα βασικά κομμάτια της επιτυχίας της είναι το πολύτιμο terroir, η ξεχωριστή προέλευση και η ακρίβεια στη διαδικασία παραγωγής, που αντικατοπτρίζονται φυσικά στο τελικό αποτέλεσμα. Για τη δημιουργία της επιλέγεται το καλύτερο μείγμα ανοιξιάτικου και χειμερινού σιταριού που καλλιεργείται αποκλειστικά στο περίφημο εύφορο, μαύρο χώμα του κτήματος Kerschinskoye, στη Ρωσία.

Το απόσταγμα ταξιδεύει, στη συνέχεια, στο φημισμένο Latvijas Balzams της Ρίγα, στη Λετονία, όπου αναμειγνύεται με αρτεσιανό νερό. Μετά από τετραπλή διαδικασία φιλτραρίσματος, το ποτό καταψύχεται στους -18°C. Η διαδικασία φιλτραρίσματος υπό ψύξη, σήμα κατατεθέν της elit™, είναι εμπνευσμένη από τις αρχαίες τεχνικές παραγωγής βότκας και καταλήγει σε μια εξαιρετική, βραβευμένη βότκα.

Πώς θα το φτιάξεις

Υλικά

  • 80 ml βότκα elit™
  • 10 ml dry Veroni Dry Vermouth by Kir-Yianni

Εκτέλεση: Φτιάχνεται είτε shaken (στο σέικερ, με πάγο) είτε stirred (σε mixing glass, με πάγο). Σουρώνεις σε παγωμένο martini glass και γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

G&T, για κάθε εποχή

Το Gin & Tonic έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μία δυναμική και άκρως "φρέσκια" επιστροφή στα δρώμενα των spirits –αν υποθέσουμε πως έφυγε ποτέ από αυτά– και άπαντες πια το απολαμβάνουν με τον σωστό τρόπο, αποτινάσσοντας από πάνω του μύθους του παρελθόντος (ξέρεις ποιοι είναι αυτοί, ας μην επεκταθούμε).

ΠΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 1Γενικά, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το G&T είναι ένα ποτό για κάθε εποχή και κάθε περίσταση. Και γίνεται αυτομάτως πιο ενδιαφέρον αν το βασικό συστατικό σε αυτό είναι το The Blue Beetle, το εξόχως αντισυμβατικό London Dry Gin που "βαπτίστηκε" από το σπάνιο "μπλε σκαθάρι", το θεωρούμενο ως βασιλιά του είδους. Η μυστική συνταγή του βασίζεται σε 19 βότανα και εμφιαλώνεται σε μικρές παρτίδες.

Ο γευστικός του χαρακτήρας είναι πλούσιος σε εσπεριδοειδή, μαζί με γεύσεις μελιού, λουλουδιών και εξωτικών μπαχαρικών.

Οι άνθρωποί του συνηθίζουν να λένε πως το The Blue Beetle είναι ένα ξεχωριστό gin που φτιάχτηκε για να "ζευγαρώνει". Αυτό ακριβώς κάνει με ένα ποιοτικό tonic, στο μάλλον πιο δημοφιλές highball που υπάρχει.

Πώς θα το φτιάξεις

Υλικά

  • 50 ml The Blue Beetle gin
  • Fever Tree Premium Tonic

Εκτέλεση: Βάζεις σε ένα ποτήρι (highball ή balloon) πάγο και προσθέτεις 50 ml gin. Απογεμίζεις με tonic. Γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού ή lime.

Old Fashioned, ο ορισμός

ΠΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2Ποιο είναι το κλασικότερο cocktail που υπάρχει; Στις 10 φορές που θα ρωτήσεις, θα λάβεις 8 όμοιες απαντήσεις: Το Old Fashioned. Η ταπεινή παρασκευή του old school ποτού με τα μόλις 3 υλικά (ουίσκι, ζάχαρη, bitters) βασίζεται, ουσιαστικά, στη συνταγή από την οποία ξεκίνησαν τα πάντα στον κόσμο του cocktail.

Ο ίδιος ο όρος "cocktail" καταγράφεται για πρώτη φορά πίσω στο 1806, όταν σε μία περιοδική έκδοση (συγκεκριμένα στο The Balance and Columbian Repository, που κυκλοφορούσε σε κάποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης) γίνεται λόγος για ένα ποτό με οποιαδήποτε αλκοολική βάση, ζάχαρη, νερό και bitter – κάτι που μεταφράζεται σε ένα Old Fashioned με αλκοόλ της προτίμησης του εκάστοτε καταναλωτή. Αλλά ας μείνουμε πιστοί στο πλάνο, ξεκινώντας με ένα θαυμάσιο ουίσκι, όπως το Buffalo Trace.

ΠΟΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 7

Το εν λόγω bourbon θεωρείται (δικαιολογημένα) ένα must-stock για κάθε σπιτικό μπαρ και προέρχεται από το ομώνυμο αποστακτήριο στο Κεντάκι – ένα από τα πιο βραβευμένα του πλανήτη. Φτιάχνεται από κορυφαία βύνη καλαμποκιού, κριθαριού και σίκαλης και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, δίνοντας μία περίπλοκη και πλούσια γεύση.

Πώς θα το φτιάξεις

Υλικά

  • 50 ml Buffalo Trace Straight Bourbon Whiskey
  • 1 κύβο ζάχαρης
  • 3 σταγόνες αρωματικά bitters

Εκτέλεση: Ακολουθείς την κλασική διαδικασία παρασκευής ενός Old Fashioned. Τοποθετείς τον κύβο ζάχαρης σε ένα αντίστοιχο ποτήρι και τη βρέχεις με τα bitters, ανακατεύοντας μέχρι σχεδόν να διαλυθεί. Προσθέτεις έναν μεγάλο πάγο (κατά προτίμηση) και μετά το Buffalo Trace. Γαρνίρεις με μία φέτα πορτοκάλι ή μία φέτα lime.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr