Μπάμπη Καϊδαλίδη, γιατί έχει τόσο πολύ κόσμο στα μπαρ αυτές τις μέρες;

Ένας εκ των ιδρυτών του Athens Bar Show, αφηγείται στο Esquire το success story της διοργάνωσης που φέτος μετρά 12 χρόνια.

"Γιατί έχει σήμερα τόσο πολύ κόσμο έξω; Έχει γίνει κάτι;", ρώτησε ο ταμίας ενός streetfoodάδικου έναν πελάτη του όταν πήγε να πληρώσει την παραγγελία του. "Ναι" του αποκρίθηκε εκείνος, "θα έχει αύριο, μεθαύριο και την Πέμπτη περισσότερο". Σε αυτές ακριβώς τις ημερομηνίες (06-10/11) βρίσκει κανείς το Athens Bar Show (και το closing party του) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ο δε παραπάνω "πελάτης" δεν είναι άλλος από τον Μπάμπη Καϊδαλίδη, ο οποίος ως ένας εκ των συνιδρυτών του αφηγείται στο Esquire την ιστορία της διοργάνωσης που φέτος μετρά αισίως 12 χρόνια επιτυχίας. 

Η ιστορία του Μπάμπη Καϊδαλίδη και του Athens Bar Show

Σαν παιδί, μου άρεσαν περισσότερο οι θετικές επιστήμες, τέτοια πράγματα κυρίως διάβαζα. Μου άρεσε επίσης πολύ η πληροφορική, ήθελα να ασχοληθώ με τον προγραμματισμό. Από κάποια στιγμή και μετά χρειάστηκε να εργαστώ στην εστίαση και ως τα 18 μοίραζα το χρόνο μου ανάμεσα στο σχολείο και τη δουλειά -δούλευα ως σερβιτόρος και bartender- με μελλοντικό στόχο να γίνω προγραμματιστής. 

Γύρω στα 20, έπρεπε να αποφασίσω τι θα κάνω στη ζωή μου. Κατέληξα λοιπόν στο να ψάξω να δω πώς θα γίνω προγραμματιστής από μόνος μου και στο ότι η δουλειά μου για τα επόμενα χρόνια θα ήταν η εστίαση που ουσιαστικά μέχρι τότε με συντηρούσε έτσι κι αλλιώς. 

Μετά από τη συνεργασία μου με μία αμερικανική εταιρεία, έγινα εκπαιδευτής στο κομμάτι του bartending. Είχα γνωρίσει στο ενδιάμεσο έναν άνθρωπο που με ενέπνευσε να διαβάσω και να εξελιχθώ περισσότερο πάνω σε αυτό.

Το 2004-6 ήμουν στο Friday's, για τα ελληνικά δεδομένα εκείνης της εποχής ανήκε σε εκείνα που σέρβιραν πολύ καλά cocktails και που σίγουρα βοήθησαν προς τη σημερινή κατεύθυνση. Η Bar Academy ιδρύθηκε το 2007 από εμένα, και τους Γιώργο Λαμπούση, Λευτέρη Σαράφη και Θεόφιλο Βασιλειάδη γιατί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε άπειρο ποτό, αλλά όχι cocktails.

Ήταν μία ιδέα που είχε νόημα. Για να κάνεις καλά cocktails, για να είσαι καλός bartender, έπρεπε με κάποιο τρόπο να εκπαιδευτείς πρώτα. Η Bar Academy ως σχολή φτιάχτηκε με αυτό το σκεπτικό. Το Athens Bar Show ήταν η φυσική συνέχειά της, ένα συνέδριο για bars. Η πρωτότυπη ιδέα προήλθε από το αντίστοιχο του Λονδίνου που όμως δεν υπάρχει πια. Το 2009 που το είχα επισκεφθεί βέβαια, δε μου είχε αρέσει πολύ. Μου είχε φανεί κάπως αποστειρωμένο και απρόσωπο. Στο BCB του Βερολίνου από την άλλη, η εμπειρία ήταν πραγματικά ωραία. Αυτό που ένιωσα εκεί, με έκανε να αναρωτηθώ για ποιο λόγο δεν είχαμε κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα.

Τον Απρίλιο του 2010, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Xenia, αρχίσαμε να "χτίζουμε" το πρώτο Athens Bar Show. Ένα μήνα μετά ανακοινώθηκε το μνημόνιο και παρότι δεν ασχολούμουν ιδιαίτερα με την πολιτική, παρατήρησα ότι οι πελάτες μας είτε απέσυραν το ενδιαφέρον τους από διάφορα πρότζεκτς είτε ήταν σαφώς πιο επιφυλακτικοί λόγω της κατάστασης. Όπως και να έχει, εμείς προχωρήσαμε τότε με την Xenia και διοργανώσαμε το πρώτο Bar Academy Show, έτσι λεγόταν τότε. Αφορούσε τους απόφοιτούς μας, τους ανθρώπους του κλάδου, αλλά και κάποιους επίσημους προσκεκλημένους από το εξωτερικό. 

Τα πρώτα δύο χρόνια συνεργαστήκαμε με την Xenia, που πραγματοποιούνταν στην περιοχή του αεροδρομίου. Δεν ήταν καθόλου βολικό το σημείο λόγω απόστασης, ούτε ασφαλές για τον κόσμο που δοκίμαζε ποτά και μετά έπρεπε κάπως να επιστρέψει σπίτι του. Έτσι, καταλάβαμε ότι με κάποιο τρόπο έπρεπε να μεταφερθούμε στο κέντρο της Αθήνας. 

Το κοινό ουσιαστικά μας βάφτισε Athens Bar Show, γιατί έτσι έλεγε: "I'm gonna be in Athens for the Bar Show". Οπότε, το 2012 που έγινε στο κέντρο, στο Hub Events, αλλάξαμε και επισήμως ονομασία. Την ίδια κιόλας χρονιά, πολύς κόσμος μας έλεγε πως ίσως αυτός ο χώρος δεν είναι αρκετός σε τετραγωνικά.

Πράγματι, κι εμείς ήδη νιώθαμε ότι το μέγεθός του ήταν μικρό για τα δεδομένα της προσέλευσης, αλλά προφανώς το πρώτο χρονικό διάστημα πρέπει να βολιδοσκοπήσεις την κατάσταση βάσει των αναγκών που προκύπτουν. Την επόμενη χρονιά, νοικιάσαμε το πάρκινγκ απέναντι από το Hub, καθώς και το θέατρο Αλκμήνη, φτιάξαμε ένα ολόκληρο τετράγωνο και τη μεθεπόμενη μεταφερθήκαμε στην Τεχνόπολη. Έκτοτε είμαστε εκεί, νομίζω κιόλας πως ο περισσότερος κόσμος από εκεί και έπειτα μας θυμάται. 

Φέτος για εμάς είναι μία χρονιά με περισσότερες προκλήσεις διότι δοκιμάζουμε περισσότερα πράγματα - για εμένα η εμπειρία έχει αναβαθμιστεί κατά πολύ. Όταν ξεκινάς κάτι από την αρχή, έχεις συγκεκριμένες προσδοκίες και στόχους, ωστόσο χρειάζεται να κάνεις αρκετές προσπάθειες ώστε αυτό που θα δημιουργηθεί να πλησιάζει σε εκείνο που έχεις στο μυαλό σου. Το 2019, φτάσαμε σε ό,τι είχα ονειρευτεί πίσω στο 2010. Στο ενδιάμεσο μεσολάβησε η πανδημία, ξεκουραστήκαμε μία χρονιά θέλοντας και μη, και πέρυσι, το ζητούμενο ήταν να γίνει η διοργάνωση όσο πιο σωστά μπορούσε να γίνει δεδομένων των συνθηκών.

Παλαιότερα εφαρμόζαμε ιδέες που γνωρίζαμε και τις εκτελούσαμε όσο πιο άρτια γινόταν. Στο εξής, παρουσιάζουμε νέα concepts και προτάσεις με σκοπό να πάμε ένα βήμα παρακάτω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προϋπήρξε κάποια επανάληψη στο παρελθόν. Η εξέλιξη είναι που μας ενδιαφέρει και σε αυτήν προσβλέπουμε.

Η Athens Bar Week ανεπίσημα, υπάρχει ήδη. Για παράδειγμα, πριν από την έναρξη του Athens Bar Show, και συγκεκριμένα το Σάββατο, το Barro Negro δημιούργησε μία mezcaleria στο υπόγειό του, ακριβώς για αυτόν το λόγο. Το Athens Bar Show ως συνέδριο μπορεί να απευθύνεται σε επαγγελματίες, το ζητούμενο όμως είναι στην Athens Bar Week να υπάρχει διάδραση με τον καταναλωτή που θέλει να δει μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα στο ποτήρι του και να περάσει καλά στα ειδικά events της πόλης. 

Όταν ξεκίνησε η Bar Academy, θυμάμαι να παίρνω τηλέφωνο σε μαγαζιά για πιθανή συνεργασία και να μου λένε "παιδιά, εμείς ξέρουμε, δε θέλουμε εκπαίδευση ή εμείς έχουμε την τάδε εταιρεία ποτών να μας την κάνει". Υπήρχαν και κάποιοι με πιο ανοιχτό μυαλό, ευτυχώς. Έβλεπαν την ευκαιρία και τη μοναδικότητα στο cocktail. Σε όσους δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο, ήταν αδιανόητο το γεγονός ότι υπήρχε σχολή για bartenders, ότι χρειάζεται να εκπαιδευτεί κάποιος για κάτι τέτοιο. Αναρωτιόντουσαν, "δουλεύει αυτό;".

Δεν είναι μύθος ότι το επάγγελμα φέρνει κατακτήσεις. Είναι όπως στο θέατρο· όταν είσαι στο bar τα "φώτα πέφτουν πάνω σου", σε βλέπουν όλοι. Έχεις επιτυχίες και μάλιστα πολλές, όταν πρωτοξεκίνησα μάλιστα, για μένα ήταν ένα επιπρόσθετο κίνητρο. 

Μέχρι στιγμής, από τη Bar Academy έχουν περάσει περίπου 15.000 άνθρωποι. Όταν πληρώνεις σεμινάρια σε μία ιδιωτική σχολή στην Ελλάδα, νομίζω ότι έχεις ήδη αποφασίσει πως θέλεις να κάνεις καλά αυτό που θες να μάθεις - και το ανάποδο. Για μένα το πιο σημαντικό είναι πως διακρίνω αλλαγή στην κουλτούρα του κλάδου. Στην πράξη, βλέπεις ότι μπορείς να πας σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και να πεις ένα ωραίο cocktail, όπως αυτό που θα δοκίμαζες στο εξωτερικό. Παλαιότερα, ούτε στην Αθήνα έβρισκες, όπως επίσης, αντίστοιχα έχει εκπαιδευτεί και το κοινό διότι απέκτησε κριτήριο. Υπάρχει διαφορά και στην κουλτούρα κατανάλωσης δηλαδή. 

Στο μόνο που υστερούμε σε σχέση με το εξωτερικό, είναι οι συνθήκες εργασίας. Στις απολαβές, τα ωράρια και τη μεταχείριση των εργαζομένων αναφέρομαι, αλλά με αυτό το σκεπτικό, έτσι κι αλλιώς στο εξωτερικό, το βιοτικό επίπεδο θεωρητικά είναι υψηλότερο. Στη δημιουργικότητα αντιθέτως, είμαστε leaders, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Οι διεθνείς επισκέπτες μας έρχονται (και) για να μάθουν από τα μαγαζιά που εμείς θεωρούμε καθημερινά στέκια. 

Στο μέλλον όσον αφορά στη Bar Academy, θέλουμε να μπορέσουμε να εκπαιδεύουμε τον κόσμο μπροστά από την κουζίνα, από σερβιτόρους μέχρι hosts. To δε Athens Bar Show σιγά σιγά εξελίσσεται σε Athens Bar Week - παρεμπιπτόντως, του χρόνου θα έχουμε στη διάθεσή μας και το Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ για θεματικές ενότητες. Σύντομα, θα ανακοινωθούν μερικά ακόμη σχέδιά μας που θα αφορούν σε pop up εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να επεκταθούν και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Στο μεταξύ, έχουμε ήδη διοργανώσει το Mediterranean Bar Show στη Λευκωσία. 

To 2010 ευχόμουν να μπορέσουμε να φέρουμε 10-15 διακεκριμένους επαγγελματίες του είδους για τα σεμινάρια. Φέτος έχουμε γύρω στους 100. Πίστευα ότι κάτι ωραίο θα καταφέρναμε, αλλά όχι, όλο αυτό δεν το φανταζόμουν. Είμαι πραγματικά ευγνώμων. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.