Το Talisker και ένα μοναδικά νόστιμο τελετουργικό

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να απολαύσεις το θρυλικό single malt ουίσκι που αποστάζεται δίπλα ακριβώς στη θάλασσα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Δεκεμβρίου 2022

Έντονο χρυσαφί χρώμα που έρχεται να συναντήσει ένα σώμα πλήρες και πλούσιο. Έπειτα στη μύτη, ισχυρή τύρφη. Και καπνός. Συν μία ένδειξη θαλασσινού αλατιού, παράλληλα και συμπληρωματικά με μία απαλή γλυκύτητα εσπεριδοειδών. Στο στόμα πια, πλούσια γεύση από γλυκά ξηρά φρούτα που αιωρούνται μέσα σε σύννεφα καπνού, μαζί με έντονη βύνη κριθαριού και πιπέρι, που δίνουν εν συνεχεία τη σκυτάλη σε ένα μακρύ τελείωμα, ζεστό και παράλληλα γλυκό. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το single malt scotch whisky Talisker να ξεχωρίζει, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο αγαπημένα single malts των whisky lovers.

Ένα σπουδαίο single malt και ένα signature γευστικό Ritual.

Για σχεδόν 200 χρόνια, στις ακτές του Isle of Skye στη Σκωτία, αποστάζεται ένα από τα πιο εμβληματικά single malt ουίσκι. Διαθέτοντας έναν ιδιαίτερα θαλασσινό γευστικό χαρακτήρα, στην καρδιά του Talisker βρίσκεται η περιπέτεια. Ένα χαρακτηριστικό που προσκαλεί τους fine drinkers και λάτρεις του whisky, να επανασυνδεθούν με το συναρπαστικό συναίσθημα της παρουσίας της φύσης.

Το Talisker και ένα μοναδικά νόστιμο τελετουργικό
Talisker και στρείδια 1

Ακριβώς δηλαδή αυτό που αντιπροσωπεύει και την ίδια την ιστορία του: Τότε που, πίσω στο 1830, οι αδερφοί MacAskill διέσχισαν τον Ατλαντικό -φτάνοντας από το νησί Eigg στο Skye- για να δημιουργήσουν το Talisker Distillery. 

Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πούμε, πως κάθε γουλιά από το παλαιότερο σκωτσέζικο ουίσκι που αποστάζεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, είναι παράλληλα και ένα μοναδικό ταξίδι γεύσης σε ένα από τα πιο απόμακρα, ανεμοδαρμένα αλλά και όμορφα τοπία της χώρας.

Ένα τέτοιο "Made By The Sea” ουίσκι δε θα μπορούσε παρά να παίξει ιδανικά και στο τερέν του pairing, προκαλώντας μοναδικές στιγμές απόλαυσης με έναν ιδιαίτερο γευστικό συνδυασμό αλλά και ένα γοητευτικό τελετουργικό. Τι θα έλεγες λοιπόν να δαμάσεις τον ατίθασο θαλασσινό και πιπεράτο χαρακτήρα του, δένοντας τον με το ιωδιούχο προφίλ των στρειδιών; 

Αρχικά, αρκεί να βάλεις σε ένα ποτήρι Talisker 10 Year Old, και να αφήσεις τα πλούσια αρώματά του να κάνουν το κομμάτι τους, πριν καν πιείς την πρώτη γουλιά. Μετά από αυτή, ανοίγεις και δοκιμάζεις το στρείδι. Ρίχνεις Talisker στο κέλυφος και αμέσως αντιλαμβάνεσαι περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Η άκρως θαλασσινή γεύση του στρειδιού δένει άψογα με το πλούσιο σώμα, τα έντονα αρώματα καπνού και την αίσθηση πιπεριού του Talisker.

Talisker και στρείδια 4

Τα φρεσκοκομμένα στρείδια άλλωστε είναι ένα έδεσμα που έχει την τιμητική του στο Oyster Shed, την ιχθυαγορά του Isle of Skye.

Εκεί ακριβώς γεννήθηκε αυτός ο συνδυασμός που μέχρι σήμερα αποτελεί την πειστικότερη των αποδείξεων για την αρμονικά νόστιμη και νόστιμα αρμονική συνύπαρξη του Talisker με τα στρείδια.

Talisker και στρείδια 2

Σκέτο, με λίγο πάγο ή νερό, μαζί με το τελετουργικό με τα στρείδια ή ακόμη και σε ένα signature κοκτέιλ, μπορείς να απολαύσεις το Talisker με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμείς.

Μη ξεχνάς όμως να το κάνεις πάντοτε υπεύθυνα.

 


www.apolafste.ypefthina.gr

Απολαύστε υπεύθυνα

Το παρόν περιεχόμενο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 18 ετών.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr