Το τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο: Ένα σκωτσέζικο single malt ουίσκι με θαλασσινό, πιπεράτο χαρακτήρα

Από τα πιο απομακρυσμένα, ανεμοδαρμένα και συνάμα πανέμορφα τοπία της Σκωτίας, στο πάνθεον των γιορτινών εμπειριών.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Δεκεμβρίου 2022

Θα λέγαμε πως είναι κάτι σαν είδος παράδοσης: Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα και, κυρίως, όσο πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα πιο versatile ποτά και τα αλέγρα cocktails δίνουν τη θέση τους στον απόλυτο πρωταγωνιστή των ημερών. Ειδικά για εκείνους που ξέρουν να εκτιμούν τα φίνα αποστάγματα, το ουίσκι είναι πάντοτε μέρος της festive culture των ημερών και πάντοτε μια έξοχη πρόταση για δώρο - είτε για φίλους, είτε για τον εαυτό σου. 

Κοινό στοιχείο της εορταστικής περιόδου είναι η ξεκούραση και η αποσυμπίεση από τους προηγούμενους μήνες, και η χαλάρωση πριν από τη νέα χρονιά κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν. Και όπου υπάρχει γιορτή άλλωστε, υπάρχει και κάτι εκλεκτό για να απολαύσουμε παρέα με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα. Και γιατί όχι, να προσφέρεις στον εαυτό σου απολαύσεις και μικρές πολυτέλειες.

Ακριβώς πάνω στο τελευταίο προκύπτει και ένα μάλλον ρητορικό ερώτημα: Υπάρχει πιο κατάλληλο ποτό για δώρο, από ένα πραγματικά καλό σκωτσέζικο ουίσκι; Έχοντας κατά νου τις καπνιστές νότες, το γεμάτο και πλούσιο σώμα, την ισχυρή παρουσία κριθαριού και βύνης, αντιλαμβάνεσαι μάλλον εύκολα πως δεν υπάρχει τίποτα πιο ταιριαστό για την περίσταση.

Το τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο: Ένα σκωτσέζικο single malt ουίσκι με θαλασσινό, πιπεράτο χαρακτήρα

Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα το σκωτσέζικο single malt Talisker, που ανταποκρίνεται και κάνει τικ σε όλα τα παραπάνω κουτάκια, έχοντας παράλληλα πολλά ακόμη ατού για να θεωρηθεί ανάμεσα στα φαβορί ουίσκι για τα δώρα των γιορτών.

Ένα ξεχωριστό ουίσκι, ένα ξεχωριστό δώρο

Δίπλα στη θάλασσα και στις ακτές του Isle of Skye, σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα, τραχιά αλλά και γοητευτικά τοπία της Σκωτίας, το single malt Τalisker αποστάζεται εδώ και δύο αιώνες, όντας άμεσα συνδεδεμένο με την περιπέτεια: Ένα malt άμεσα ταιριαστό με την περιπέτεια, καθώς οι ιδρυτές του, αδερφοί MacAskill, διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό από το νησί Eigg μέχρι τις όχθες του Loch Harport στο νησί του Skye το 1830, για να δημιουργήσουν το αποστακτήριο του Talisker.

Ουίσκι Talisker για Χριστουγεννιάτικο δώρο 1

Αυτός ακριβώς ο περιπετειώδης χαρακτήρας συνεχίζει να υπάρχει στις αξίες του brand μέχρι και σήμερα. Μοιραία, πέρα από το να ξυπνάει τους γευστικούς σου κάλυκες, το Talisker ίσως εμπνεύσει και εσένα -μεταξύ άλλων στο να αναζητήσεις την επανασύνδεση με τη φύση και τα στοιχεία της. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα μπορείς να απολαύσεις ένα εξαίσιο spirit.

Λαμπρό, σχεδόν αστραφτερό, χρυσαφί χρώμα που γλυκαίνει το μάτι. Πλούσιο και πλήρες σώμα. Ακολουθούνται από έντονα αρώματα καπνού και τύρφης στη μύτη μαζί με μια μικρή ένδειξη από νότες θαλασσινού αλατιού, φρέσκων στρειδιών με μια απαλή γλυκύτητα εσπεριδοειδών.

Ουίσκι Talisker για Χριστουγεννιάτικο δώρο 4

Στη συνέχεια, το γεμάτο στόμα με πλούσια, γλυκά και ξηρά φρούτα, σύννεφα καπνού με έντονες γεύσεις βύνης κριθαριού, συν το πιπέρι που βάζει την πινελιά του, στο πίσω μέρος. Γκραν φινάλε με ένα μακρύ και ζεστό, πιπεράτο και συνάμα γλυκό, τελείωμα. 

Ουίσκι Talisker για Χριστουγεννιάτικο δώρο 2Το Talisker 10 Year Old ωριμάζει σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια και η δεκαετία της "ηλικίας" του μεταφράζεται στο διάστημα που φτάνει στην πλήρη ωριμότητά του. Το μεστό ύφος του αντικατοπτρίζει το "θαλασσινό" του περιβάλλον, μαζί με το πλούσιο και καπνιστό γευστικό του προφίλ.

Ένα λατρεμένο σκωτσέζικο single malt ουίσκι για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους, δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη πρόταση δώρου για ξεχωριστούς φίλους.

Μην ξεχνάτε όμως να το κάνετε πάντοτε υπεύθυνα.

 


https://www.apolafste.ypefthina.gr

Απολαύστε υπεύθυνα

Το παρόν περιεχόμενο απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 18 ετών.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr