BenRiach: Ισορροπώντας ανάμεσα σε παράδοση και τόλμη

Το αποστακτήριο του βόρειου Speyside γνωρίζει καλά τι φέρνει στο ποτήρι, με ένα μοναδικό ουίσκι.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Δεκεμβρίου 2023

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το BenRiach αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά success stories στο πεδίο του σύγχρονου σκωτσέζικου ουίσκι. Η ιστορία του όμως ξεκινά πολύ πιο πριν, πίσω στο 1898, όταν ο John Duff -ένας ατρόμητος entrepreneur των καιρών του για το whisky industry- δημιούργησε το αποστακτήριό του.

BenRiach: Ισορροπώντας ανάμεσα σε παράδοση και τόλμη
BenRiach ουίσκι 5

Έχοντας βιώσει πολλές σχετικές με το ουίσκι περιπέτειες σε Σκωτία και εξωτερικό, αποφάσισε πως το καλύτερο σημείο για να φτιάξει το BenRiach distillery ήταν στο βορρά του Speyside, σε έναν μικρό λόφο και στην τοποθεσία της παλιάς φάρμας 'Riach'.

BenRiach ουίσκι 14

Για πολλά, πάρα πολλά, χρόνια (και αφού βίωσε το περίφημο Pattison Crash στα τέλη του 19ου αιώνα που το καθήλωσε για δεκαετίες), το BenRiach αποστάζει ουίσκι με το στυλ του 19ου αιώνα, χρησιμοποιώντας βυνοποιημένο κριθάρι καπνιστό με Highland τύρφη -σε μία πολύ τολμηρή, έως αντισυμβατική κίνηση, δεδομένου πως στο Speyside προτιμούν τα unpeated whiskies- τροφοδοτώντας με 'πρώτη ύλη' άλλα αποστακτήρια.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1994 και αφού προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί ως blend ώστε το BenRiach να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 10 ετών Single Malt του.

BenRiach ουίσκι 4

Παρά το γεγονός πως περιοριζόταν σε μικρές εμφιαλώσεις, ήταν ακριβώς εκείνη η έκφραση που θα ξεκινούσε το legacy. Ακόμη και σήμερα, κάθε φορά που η Master Blender Dr. Rachel Barrie δημιουργεί την δεκαετή έκδοση του BenRiach εμπνέεται από τον πλούσιο, στιβαρό χαρακτήρα των αρχικών εμφιαλώσεων του 1994.

BenRiach ουίσκι 2
BenRiach ουίσκι 8

Η signature εμφιάλωσή του, το Original Ten, αποτυπώνει πλήρως τον χαρακτηριστικά smooth και πολυεπίπεδο χαρακτήρα του BenRiach: Ευκολόπιοτο, με φρουτώδη γεύση, πλούσια μελωμένη βύνη και φρυγανισμένη βελανιδιά, συν αρώματα βανίλιας, τζίντζερ, λευκού πιπεριού, μαύρων μούρων και εσπεριδοειδών, στα οποία επισυνάπτεται μία διακριτική αίσθηση καπνού. Η τέλεια εισαγωγή δηλαδή στο ύφος του αλλά και στα πλούσια Speyside Single Malts.

BenRiach ουίσκι 1
BenRiach ουίσκι 3

Το δημιουργικό παρελθόν του BenRiach αποτελεί έμπνευση για το παρόν και το μέλλον του brand, δείχνοντας το δρόμο. Ήδη από το 2020 έχει λανσαριστεί ένα νέο portfolio καθώς και design στο packaging, αλλά η ουσία παραμένει πάντοτε η ίδια - και είναι αυτή μου μετρά: Η Dr. Rachel Barrie συστήνει στον κόσμο ένα από τα πιο φίνα αποστάγματα του βόρειου Speyside, παροτρύνοντας κάθε φίλο του ουίσκι να ανακαλύψει τη πλούσια και γεμάτη γεύση του, σε όποιο στάδιο γνωριμίας ή επαφής βρίσκεται με το μάλλον πιο δημοφιλές spirit ever. Και ξέρεις, αυτό είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ, έχοντας πολλές και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις στην πορεία του. 

Απολαύστε Υπεύθυνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr